Un adevărat carusel bursier. Stați flexați!

În ultimele săptămâni asistăm la un adevărat carusel bursier pe întreg globul. Crash, tensiuni politice și mai ales partida de poker a lui Putin cu lumea occidentală.

Un adevărat carusel bursier

Corecturile și crash-urile sunt o reacție normală într-o lume incertă. Dacă este ceva ce scoate investitorii din minți este nesiguranța viitorului. Pentru pesimiști există nenumărate motive să intre în fibrilații: pandemia pare că nu se mai sfârșește, inflația crează bătăi de cap, probleme în logistica mondială și multe altele. Pe termen lung însă, eu rămân un optimist convins, bursa este o mașină de cash. Nu este nici o filosofie, secret ori pilulă magică: buy and hold, afaceri solide care cresc constant încasările, stocks follow earnings. Simplu.

E greu de rămas cu picioarele pe pământ. Tot ce ne înconjoară e bazat pe atragerea atenției. Oare ce e de făcut? Toate ziarele și pornografia financiară urlă pe toate canalele: cumpără aur, vinde tot, cumpără tot, vinde aurul, ia palladium, mine de argint în Congo, NFTs, crypto-rahaturi, baliverne, fă cutare, etc. Ce fac eu? Simplu: nimic. Cumpăr lunar.

Între presa financiară și copiii de 13 ani de pe net care îți povestesc cum devii milionar în 3 luni nu văd nici o diferență. Trăim vremuri ciudate în care toată lumea își dă cu părerea dar nimeni nu citește nimic în afară de meme și un feed. Pentru multă lume și 3-4 propoziții scrise pe o poză nasoală pe Insta e prea mult.

Planul e urmat cu stoicism. Cumpăr lunar acțiuni și ETF-uri în depozitul personal și nu mă las influențat de medii. Toată presa financiară încearcă doar să pară intelectuală și deținătoarea soluției optimale.  În realitate vorbesc doar discuții. Se dorește doar cerșirea fiecărui click sau minut de audiență. Pierdere de vreme.

Eu unul mă concentrez pe afaceri serioase și nu pe politică și schimbări de scurtă durată. Afaceri solide, mature și profitabile despre care cred că o să existe și în deceniile viitoare. Dacă nu vrei să-ți bați capul cu acțiuni ocupă-te de imobiliare sau ia un ETF pe un index solid: S&P 500, MSCI World, All World, etc. Fi încăpățânat și investește lunar indiferent de ce zic ziarele, TikTok-ul, televizorul, vecinii, pășuneii de pe Instagram, etc.

Pentru mine nu există o perioadă anume când să investesc. Investesc la modul general lună de lună, mereu iar când nesiguranța lovește indicii mondiali cumpăr mai mult. Cum zicea bătrânul Rockefeller, cele mai bune momente pentru a cumpăra acțiuni sunt cele când pe străzi curge sânge. Adică atunci când suntem în crash iar cei cu mâinile tremurânde încep să vândă în panică. Căderile bursiere transferă acțiunile și avuția în general din mânile tremurânde în cele ferme, cum scria maestrul Kostolany.

Capitalul se poate dezvolta prin dividende și creșteri ale cursurilor. Companiile serioase își măresc în timp încasările și profiturile, unele își reduc numărul de acțiuni prin cumpărarea propriilor active, cândva bulgărele de zăpadă devine în depozitul fiecăruia o avalanșă care îți poate garanta siguranță și lejeritate. Folosește capitalismul în favoarea ta, nu fi pășunel!

—–

Cam ăsta a fost delirul meu despre ce se întâmplă zilele astea: un adevărat carusel bursier. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact iar pentru a avea ultimele noutăți pe email înscrieți-vă la newsletter. Dacă vreți să susțineți site-ul și să aruncați un ochi în depozitul meu în timp real cu toate cifrele și datele sunteți invitați pe Patreon.

Pentru cei care mai pierd vremea pe rețelele sociale, mai găsiți câte o dumă ieftină pe:

Salutare!