Manifest de martie târziu despre investiții

Majoritatea românilor consideră „a investi” ceva abstract, un joc, un fel de păcănele. Nici nu e de mirare. Dacă arunci o privire în peisajul bursier al României totul este o speculație de scurt timp. Pe forumuri subiectele sunt de genul „mai crește firma x?”, „mai scade lira?”. O adunătură de disperați copiată din sălile de jocuri de noroc de la țară.

Manifest de martie târziu despre investiții

Evident există și excepții. Avem câțiva bloggeri de mare angajament și probabil o masă critică de investitori serioși care rămân pentru publicul larg invizibili. Din pacate aceștia se pot face greu auziți din diverse motive: nu citește nimeni nimic, sistem educațional dus la sapă de lemn, mentalități învechite ce nu mai au nici o legătură cu lumea în care trăim, indobitocirea sistematică a populației cu o mass media de proastă calitate, etc.

În acest peisaj nu este de mirare ca nu se interesează aproape nimeni pentru bursă și investiții serioase. Mai mult, nu înțelege aproape nimeni ce sunt astea și de ce sunt necesare! Poate singurele investiții care funcționează cât de cât în România sunt cele imobiliare deșii și acolo mulți sunt mânați de mici speculații, de un leu câștigat rapid.

Educația financiară este zero barat. Majoritatea trăiește de la un salariu la altul și pentru cea mai mare parte a populației singura agoniseală este un contract de muncă fragil cu vreo firmă sau cu un stat aflat în faliment moral. Cei care dețin vreun imobil sunt mai avantajați dar asta nu schimbă prea mult statistica.

Sunt aproape convins că pe ansamblu, pe durata vieții mele, nu se va schimba nimic. Dar sper ca măcar o mână de oameni să se apuce să ecomisească și să investească sistematic. ETF-uri pe indexuri serioase, acțiuni la firme solide care influențează viața noastră ă tuturor, imobiliare, ăsta e viitorul! Băgați banii în lucruri care va aduc bani, restul sunt povești.

În situații de criză sau la bătrânețe activele solide sunt tot ce contează. Un venit pasiv provenit din actiuni, ETF-uri, dividende, chirii, este esențial. Contractul ăla de muncă poate să devină repede istorie și să valoreze cât hârtia pe care a fost scris. Pensia pe care o calculezi astăzi s-ar putea să valoreze peste 30 de ani mult mai puțin. Realitatea este dură și viitorul incert.

Probabil vedeți la știri imagini din Venezuela. Probabil aveți părinți și bunici care vă pot povesti despre inflația din anii ’90. Nu e nimic abstract în poveștile astea. Se întamplă sub ochii noștri sau sunt evenimente din istoria recentă.

—–

Cam ăsta a fost delirul meu despre un manifest de martie târziu despre investiții. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!