Despre P2P și vise umede hapsâne cu peste 10% dobândă

Despre P2P și vise umede hapsâne. E Vineri 13. Am zis azi să scriu câteva cuvinte despre noul val de idei crețe care circulă prin mediul online.

În mediul investitorilor de tot felul s-a creat o nouă nișă care oferă senzația că poate crea printr-un joc copilăresc peste 7-8-9-10…% dobândă anual. Este vorba de peer-to-peer lending sau person-to-person lending. Practic sunt platforme, în care fiecare poate trimite niște bani, de preferabil prin Țările Baltice, Armenia, Georgia, Indonezia și alte țări bananier, iar aceste platforme redistribuie banii respectivi prin credite la diverși cetățeni care sunt dispuși și bucuroși să plătească peste 10% dobândă. Nu sună nimic dubios??

Despre P2P și vise umede hapsâne cu peste 10% dobândă

Platforma își oprește și ea niște crăițari, preferabil intrasparent, iar micul investitor este fericit că a făcut afacerea vieții. Vorba aia: cine îți dă 8-10-12% anual?

Ce este cel mai de speriat, este multitudinea de bloguri, filme pe youtube, diverse articole, în mare parte plătite direct cu bani frumoși sau indirect prin mici atenții – de exemplu mici excursii pentru autori prin țările baltice care fac reclamă acestor firme. Practic prin mediul online platformele astea sunt ridicate în slăvi, încăsările cresc, piramida crește, toată lumea e mulțumită. Chiar și din Germania încă curg sume uriașe spre platformele magice. Se scriu cărți despre cum ajungi la independență finaciară prin P2P, se vând în draci cursuri și seminarii inutile, gata! s-a găsit soluția dobânzilor microscopice din zilele noastre.

Ideea de investiție e impinsă în necunoscut. Mult popor consideră „a investi” ceva abstract, un joc, un fel de păcănele. Termen lung, credibilitate, seriozitate nu mai contează. Cei 10% sunt mult mai atrăgători ca orice poveste despre Caritas, FNI, Shitcoins și alte idei miraculoase.

În acest peisaj nu este de mirare ca nu se interesează aproape nimeni pentru bursă și investiții serioase. De citit nu mai citește nimeni nimic, se trăiește intens în feed.

O întrebare simplă: îți constuiești pensia și siguranța familiei printr-o firmă de apartament din estul Europei care îți promite 10% anual?

—–

Cam ăsta a fost delirul meu despre P2P și vise umede hapsâne cu peste 10% dobândă. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!