Dragi prieteni ai bursei, azi câteva baliverne despre cele mai cumpărate acțiuni în Q3/2021. Una din îndeletnicirile mele de mare angajament este să arunc regulat un ochi pe portofoliile celor mai mari investitori din lume. În ultimele săptămâni s-au actualizat rapoartele din cel de-al treilea trimestru al anului în curs (Q3) și astfel aflăm și noi ce acțiuni au cumpărat monștrii sacrii din lumea investițiilor cum ar fi: Ackman, Akre, Einhorn, Pabrai, Miller, Burry, Spier, Watsa șamd.
Site-ul Dataroma face multă statistică pe seama tuturor rapoartelor, unul din rezultate este lista celor mai cumpărat acțiuni din ultimul trimestru. Sunt analizate peste 70 de portofoli ai marilor investitori. În cele ce urmează cele cumpărate acțiuni din iulie, august și septembrie 2021. Datele sunt evident doar până la 30 septembrie. Ce s-a mai întâmplat după această dată vom afla peste alte 3 luni.
Alibaba
Alibaba este comparată foarte des cu Amazon și căzută în mizerie în ultimele luni. În vest lumea are tendința de a explica firme din piețele emergente căutând omologi prin SUA. Comparația cu Amazon nu se potrivește chiar în totalitate chiar dacă într-o oarecare măsură modelul de afacere se aseamănă. Vremurile în care firmele din China erau încă un pont fierbinte și necunoscute investitorilor de pretutindeni au cam apus. Între timp marii giganți chinezi ca Alibaba, Tencent, Baidu etc. nu mai sunt un secret fiind în topul 10 al celor mai valoroase firme de pe mapamond. Evoluția din ultimul deceniu a fost una chiar spectaculoasă dacă se face abstracție de ultimul an.
Gigantul chinez își împarte afacerea în mai multe sectoare de activitate. Misiunea firmei este: to make it easy to do business everywhere. Partea principală a afacerii este Core Commerce. Aici se regăsesc mai multe platforme de vânzare atât en-gros si en-detail. Practic Alibaba prin site-urile sale este actual cel mai mare magazin virtual din lume.
De pildă pe platforma 1688.com compania oferă vânzări publicului din China iar prin Alibaba.com oferă cea mai mare platformă B2B de pe mapamond. Prin B2B înțelegem Business-To-Business iar asta înseamnă concret că prin acest site Alibaba reunește mari firme de comerț internațional din 190 de țări.
În comerțul cu amănuntul sau Business-To-Consumer (BTC), firma are două platforme extrem de active: Tmall pentru piața chineză și AliExpres ori Alibaba pentru piața internațională. Un al mod de comerț este partea de Consumer-To-Consumer (C2C). Aici se remarcă platforma Taobao unde oricine ca persoană privată ori ca mică firmă poate lista produse spre vânzare asemănător ca pe platforma americană Ebay.
O altă activitate extrem de importantă mai ales pentru viitorul firmei este partea de Cloud-Computing unde Alibaba este de asemenea prezentă. În China este liderul de piață în acest sector iar în lume pe locul 4 după Amazon, Microsoft și Google. La final de 2020 Alibaba ocupa 6% din piața mondială.
Alte sectoare mai mici din activitatea Alibaba sunt Digital Media and Entertainment. Aici se remarcă platforma Youku care este în topul platformelor video din China sau Innovation initiatives and others în care compania oferă diverse servicii în mediul digital.
Pe lângă activitățile de comerț, media ori servicii mai există un uriaș component financiar al afacerii. Este vorba de compania Ant Financial care aparține Alibaba. Cel mai cunoscut produs al lor este AliPay – cea mai mare platformă de plăți online din lume. Relativ recent s-a dorit listarea la bursă a firmei Ant Financiar însă listarea a fost stopată de guvernul chinez din motive politice.
Evident că evaluarea firmei la bursă la un preț mic vine la pachet cu o serie de riscuri. Pentru că nimic pe lumea asta nu e gratis, prețul bun obținut are în partea opusă a balanței și o mulțime de factori negativi. Probabil cel mai mare risc este reprezentat de tensiunile internaționale cu SUA dar și cu alte țări asiatice ca Japonia ori Taiwan. Tot ca risc politic aș aminti totuși că sistemul din China nu este unul tocmai liberal. Pot apărea pe viitor tensiuni interne ori legislația se poate schimba în orice moment. Jack Ma, fondatorul firmei a dispărut luni de zile după ce a criticat regimul iar compania a avut de suferit recent plătind ceva amenzi usturătoare pentru a mai calma situația.
Un alt risc demn de semnalat este intransparența firmelor chineze. Dacă pentru firmele americane ori europene există reguli foarte clare în China bilanțul contabil e extrem de alambicat și greu de controlat. Șansele să citim în datele fundamentale niște basme sunt mult mai mari decât la companiile din vest.
Amazon
E înființat încă din 1994 iar la bursă din 2004. Personal sunt client Amazon din 2005 și am putut pe pielea mea să urmăresc evoluția firmei de-a lungul timpului care este senzațională. Dacă la început vindea cărți americane, CD-uri și DVD-uri, a ajuns azi să domine comerțul lumii vestice. Mai mult decât atât pe lângă comerț online s-a răspândit în toate domeniile posibile: video streaming, plăți online, publicație carte, supermarket-uri, farmacie, reclamă, cloud samd. Actual are peste 1,3 milioane de angajați la nivel mondial.
Încasările continuă să crească susținut cu 26% anual în 2022. Au peneterat toate domeniile posibile și au încă planuri de expansiune: logistică, sateliți, asigurări, medicină… O posibila creștere a acțiunilor va fi probabil când vor face un split. Posibil ca un split (împărțirea numărului de acțiuni în mai multe bucăți) poate avea rezultate spectaculoase (vezi Apple, Tesla etc). De asemenea dacă firma va fi împărțită la bursă în mai multe divizii separate, acestea vor avea o valoare bursieră mult mai mare decât actualul conglomerat.
Se presupune că doar AWS (divizia de cloud) ar avea independent o valoare mai mare decât Amazonul actual. Din punctul meu de vedere, client fiind de mai bine de 15 ani, nu există ceva mai simplu și mai ușor de folosit cand cumperi ceva online în toată lumea vestică. La nivel de mulțumire al clientului, calitate al serviciilor nu are încă concurență iar deja două generații de oameni folosesc în fiecare zi serviciile lor. Ca riscuri: concurență (SEA, Alibaba, JD, Zalando, MercadoLibre etc.). Posibile riscuri politice prin reglementarea unor tendințe monopoliste.
Visa
Plățile digitale au luat un avânt masiv în ultimii ani și tendința s-a accentuat o dată cu pandemia din 2020. Tot mai multă lume cumpără lucruri de pe internet iar evitarea numerarului oriunde ne aflăm e o realitate cotidiană. Visa își câștigă crăițarii vânzând servicii de intermediar între instituțiile financiare și comercianți. Nu profită din dobânzile percepute pentru plățile cu carduri, care în schimb sunt încasate de instituțiile financiare emitente de carduri, bănci.
Cele două companii Mastercard și Visa sunt practic coloana vertebrală a infrastructurii de plată în lumea dezvoltată, iar fintech-urile și firmele mari care dezvoltă propriile sisteme de plăți (Apple Pay, Google Pay, PayPal etc.) sunt practic încă dependente de sistemele Mastercard și Visa. Pe lângă Visa și Mastercard mai există 2 concurenți importanți în lumea dezvoltată: American Express și Discover.
Dacă pentru muritorul de rând diferența este dată de acceptarea cardului respectiv în lume, pentru comercianți cea mai mare diferență între rețele este cât costă fiecare. De fiecare dată când un client folosește o carte de credit pentru a efectua o achiziție, comerciantul plătește o mică taxă către rețeaua de carduri de credit pentru a procesa tranzacția respectivă. Mărimea comisionului de procesare variază în funcție de rețea și poate fi un factor important dacă un comerciant acceptă anumite carduri. De exemplu, Mastercard, Visa și Discover percep în general între 1,4% și 2,6% pe tranzacție, în timp ce American Express percepe 2,5% până la 3,5%.
O altă diferență majoră este că Visa și Mastercard nu emit carduri, asta e treaba băncilor, ei se ocupă doar de rețea. American Express și Discover emit însă propriile carduri și chiar oferă credite.
Concurență și implicit riscuri mai există, într-o oarecare măsură, mai ales din țările emergente care și-au creat sisteme proprii de plăți. De pildă în China Ali Pay sau Wechat. Majoritatea acestor soluții sunt doar un wallet, un fel de soluție prepaid cu care poți efectua plăți mai ales în Asia. Între timp a crescut acceptanța și prin Europa însă rețeaua din spate e foarte subțire. Ca european ca să folosești aceste sisteme trebuie să te înregistrezi ghici cu ce? Evident un card Visa ori Mastercard.
Booking Holdings
Booking e clar numărul 1 ăn cea ce privește portalurile de rezervare a hotelurilor cu circa 40% din piață, peste 30 de milionane de hoteluri si peste 100 de miliarde $ în tranzacții anual. Aici evident e vorba de perioada normală din istoria lumii înainte de pandemie.
Ca toată industria hotelieră, Booking a fost nimicit în 2020, a început să își revină relativ repede iar actual se pare că a intrat din nou în atenția marilor investitori. Încă o dată, este vorba de datele de până în 30.09.2021. Actualmente intrăm din plin într-un nou val care va afecta compania din nou cu siguranță.
Pe timp îndelungat, construcția unei rețele de peste 30 de milioane de hoteluri din întreaga lume reprezintă un adevărat șanț de apărare care va fi cu greu depășit de concurență. Poate marii giganți pot crea ceva atractiv, gen Google, până acum sunt pe departe numărul 1 cel puțin pe continentul european.
FedEx
Investitorilor din totă lumea le plac la nebunie rețelele bine puse la punct. Cu cât rețeaua e mai puternică, cu atât devine o mașină de produs cash. Într-o lume în care comerțul online devine din ce în ce mai important, transportul de lucruri de la A la B devine esențial. În direcția asta s-au creat mari rețele logistice, una dintre ele este cea a companiei FedEx.
În State avem practic un duopol format din UPS și FedEx care împreună livrează zeci de milioane de pachete și asta zilnic! FedEx deține flote întregi de camioane, mașini, avioane, hale de depozitare, diverse imobiliare.
În vreme ce în Europa piața este extrem de fărâmițată, se pare că în America prăjitură e împărțită de UPS și FedEx. Mai recent a intrat puternic pe piață și Amazon, însă FedEx câștigă în continuare foarte bine, iar din când în când toanele bursei oferă prețuri bune.
Alphabet
Alphabet, compania-mamă a Google nu cred că mai are nevoie de nici un fel de prezentare. Produsele sale le utilizăm cu toții în fiecare zi de ani de zile. Personal am cont la ei de pe vremea când aveai nevoie de invitație pentru asta.
Creșterea este de neoprit, doar în ultimii 1,5 ani acțiunile s-au dublat. Încasările cresc cu peste 12% anual iar profitul cu 17%. În domeniul publicității online este un gigant care își împarte piața cu puțini actori iar în domeniul căutării pe internet încă nu are o concurență de luat în seamă. Din punctul meu de vedere oferă niște produse senzaționale la care e extrem de greu de renunțat.
Riscuri: singurele riscuri mari sunt cele legate de stoparea prin legislație a unor tendințe monopoliste care ar putea afecta încasările.
PVH
PVH Corp. se vrea una din cele mai mari mărci de înbrăcăminte mai fițoasă din lume cu un portofoliu diversificat la mare căutare. printre mărci: Calvin Klein și Tommy Hilfiger. Ambele reprezintă cam 75% din totalul afacerii.
Încă de la înfințare in 1881, firma s-a cam axat pe îmrăcăminte bărbătească și o organizare mondială cu filiale în america, Europa, Asia și America Latină. 20% din încasări se produc în Asi ași America Latină. Din 2010 au început să crescă masiv prin achiziții unor concurenți, de pildă în 2013 au cumpărat The Warnaco Group, Inc.
Activision Blizzard
Cea mai mare companie de jocuri video din lume, cu venituri anuale de vreo 6,5 miliarde de dolari. Câștigă din vânzarea de jocuri și servicii pentru console (30%), PC-uri (26%), dispozitive mobile (34%) și altele (10%). Serviciile de jocuri includ diverse achiziții pentru jucători în timpul jocului mai o sabie, o vrajă, etc, în timp ce segmentul “altele” include încasări din e-sport. Adică pentru ăștia ca mine, mai habarniști, turnee la care te duci ca spectator ori te uiți în stream să vezi cum se joacă niște copii pe calculator.
Dintre cele mai de succes jocuri lansate: World of Warcraft, Call of Duty, StarCraft, Diablo, etc. Trei sferturi din încasări se fac în mediul digital, Activision nemaifiind dependentă de magazine. Tendința este evident în creștere iar marjele de profit sunt mari. Activision Blizzard pare ieftină la momentul de față, compania plătește și ceva dividende, deocamdată de neglijat.
Wells Fargo
Wells Fargo & Co. este una din cele mai mari bănci din SUA cu afaceri în peste 35 de țări de pe mapamond. Au peste 9000 de filiale și oferă servicii de banking, asigurări, investiții, credite, etc. Se pare că firma are o relație de afaceri cu fiecare a treia familie americană.
În ultimii ani compania a fost zguduită de numeroase scandaluri și a picat multă vreme într-un con de umbră. Buffett care era un mare acționat, a vândut la un moment dat toate acțiunile la Wells, recent se pare că e din nou la oarece căutare printre marii investitori.
RH
Compania produce mobilă de lux și a oferit de-a lungul timpului o creștere spectaculoasă. Pe vremuri era cunoscută sub numele de Restoration Hardware și a fost listată la bursă în 2012. De atunci a făcut nu mai puțin de 1500%.
Întreține în jur de 70 de filiale în Statele Unite și Canada. Magazinele astea încearcă din răsputeri și cu succes să atragă segmentele cele mai avute ale populației. Fiecare magazin este de fapt o galerie de lux, cu zeci de mii de metri pătrați de expoziții de design. Unele cu restaurante și cafenele incorporate. Vânzările sunt în creștere iar ca reclamă absolută, unul dintre acționarii principali este Warren Buffett prin compania Berkshire Hathaway.
****
Astea au fost doar primele zece poziții dintre cele mai cumpărate acțiuni din Q3/2021. Ceva mai multe în lista de mai jos, evident despre companii trebuie pusă burta pe carte:
—–
Cam ăsta a fost delirul meu despre cele mai cumpărate acțiuni în Q3/2021. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact iar pentru a avea ultimele noutăți pe email înscrieți-vă la newsletter. Dacă vreți să susțineți site-ul și să aruncați un ochi în depozitul meu cu toate cifrele și datele mergeți la Patreon.
Pentru cei care mai pierd vremea pe rețelele sociale, mai găsiți câte o dumă ieftină de-a mea pe:
Salutare și investiții raționale! Bääääm!