Așa numita black swan e călare pe noi

Salutare capitaliști! Ultimele zile au fost agitate atât la burse cât și in viața de zi cu zi. Așa numita black swan e călare pe noi. Chiar dacă profeții apocalipsei o să își dea cu cărămida în piept, lăsați zgomotele inutile în spate și concentrați-vă pe sănătate, familie iar când aveți un pic de răgaz și pe investiții.

Așa numita black swan e călare pe noi

Că o să urmeze o corecție a burselor nu a fost pentru nimeni un secret și era un eveniment așteptat după un deceniu de creștere susținută. Suprinzător este că a avenit la pachet cu toată isteria virusului, cu blocări de orașe și țări întregi plus circ diplomatic între ruși și saudiți. Este vremea să faci un pas în spate, să tragi aer adânc în piept și să te detașezi un pic de tot rahatul medial care ne înconjoară.

Investitul e precum dietele, toată lumea știe teoria dar practica și disciplina ne ucid. Pentru toți e clar că atunci când e criză trebuie cumparate acțiuni însă cei mai puțini dintre noi au disciplina să execute. Pentru micul investitor cu un orizont pe termen lung este un moment foarte important care nu se ivește decât o dată la deceniu. Practic în viața noastră de investitori nu o să prindem prea multe astfel de oportunități.

Dacă ai cumpărat acțiuni atunci când erau scumpe, oare de ce nu ai cumpăra când costă cu 30% mai puțin? Sau 50% mai puțin? Investește lunar fără emoții, fă-ți un plan clar cât și mai ales când cumperi.

Nu cumpăra acțiuni decât cu bani care nu îți trebuie în următorii 2-3 ani. Nu te hazarda și mai ales nu cumpăra pe credit, piețele se pot stabiliza brusc dar în același timp pot rămâne iraționale mult mai mult decât vei fi tu solvent. Nu te crede deștept, buy&hold e soluția optimă. Afaceri bune, profitabile, fără mari datorii, de care lumea o să aibă nevoie și pe viitor sunt soluția optimală.

Chiar dacă cerșetorii de click-uri îți sugerează că nu e așa, vom continua și după criza asta să băgăm benzină în mașini, să ne încălzim casele, să mâncăm, să bem, să zburăm în concedii, etc. Lumea nu o să se reîntoarcă în epoca de piatră. Fiți fără grijă.

În cea ce mă privește, cumpăr lunar, automatizat fără să îmi pese de ce spun gazetele. Ieri pe când lumea financiară părea că se scufundă am investit 500€ în cele 5 ETF-uri pe care le dețin. Și asta va continua fără nici un fel de întrerupere.

Successful investing takes time, discipline and patience. No matter how great the talent or effort, some things just take time: You can’t produce a baby in one month by getting nine women pregnant.

Warren Buffett

—–

Cam ăsta a fost delirul meu despre așa numita black swan care e călare pe noi. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact iar pentru a avea ultimele noutăți pe email înscrieți-vă la newsletter.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!