Toate firmele care plătesc dividende lunar

Salutare stimați capitaliști! Uitându-mă prin statisticile site-ului am observat că de un mare interes se bucură un articol mai vechi în care aminteam câteva din firmele care plătesc dividende lunar.

Așadar am săpat prin baza mea de date și prin adâncurile internetului și am realizat lista de mai jos cu peste 50 de companii listate în America, firme în principal din SUA și Canada care plătesc dividende lunar.

Toate firmele care plătesc dividende lunar

Datele, respectiv nivelul dividendelor, sunt obținute de pe Seeking Alpha pentru firmele listate în SUA. Pentru firmele listate în Canada am folosit datele puse la dispoziție de bursa din Toronto. Respectivele informații le-am actualizat pe data de 29.01.2020. Numărul de firme care plătesc lunar nu cred că e complet, eu pe astea le-am găsit. Dacă mai aveți ceva informații, nu ezitați să le adăugați în comentarii.

Simbol bursierCompanieDividende
(actualizat 29.01.2021)
BRMKBroadmark Realty Capital, Inc.8,06%
AFINAmerican Finance Trust, Inc.10,77%
AGNCAGNC Investment Corp.9,12%
APLEApple Hospitality REIT, Inc.0,58%
ARRARMOUR Residential REIT, Inc.10,64%
AVALGrupo Aval Acciones y Valores SA5,06%
CHP-UN.TOChoice Properties REITnecunoscut
CHR.TOChorus Aviation Inc.necunoscut
CLDTChatham Lodging Trustnecunoscut
CLNCColony Credit Real Estate, Inc.necunoscut
CPTACapitala Finance Corp.necunoscut
CRTCross Timbers Royalty Trust8,76%
D-UN.TODream Office REIT5,02%
DIR-UN.TODream Industrial REIT5,51%
DXDynex Capital, Inc.8,89%
EFCEllington Financial, Inc.8,02%
EIF.TOExchange Income Corporation6,24%
EPREPR Propertiesnecunoscut
ERFEnerplus Corp.necunoscut
GAINGladstone Investment Corp.8,04%
GECCGreat Elm Capital Corp.18,30%
GLADGladstone Capital Corp.8,39%
GOODGladstone Commercial Corp.8,35%
GOROGold Resource Corp.1,55%
GROWU.S. Global Investors, Inc.0,58%
GRT-UN.TOGranite REIT3,94%
GWRSGlobal Water Resources, Inc.1,84%
HCAPHarvest Capital Credit Corp.necunoscut
HRZNHorizon Technology Finance Corp.8,81%
IPL.TOInter Pipeline Ltd.3,69%
ITUBItaú Unibanco Holding SA0,95%
LANDGladstone Land Corp.3,40%
LTCLTC Properties, Inc.5,79%
MAINMain Street Capital Corp.7,35%
MTRMesa Royalty Trustnecunoscut
ORealty Income Corp.4,66%
ORCOrchid Island Capital, Inc.14,34%
OXSQOxford Square Capital Corp.11,76%
PBAPembina Pipeline Corp.necunoscut
PBTPermian Basin Royalty Trust6%
PFLTPennantPark Floating Rate Capital Ltd.10,34%
PRTPermRock Royalty Trust6,01%
PSECProspect Capital Corp.11,27%
PVLPermianville Royalty Trustnecunoscut
RNW.TOTransAlta Renewables Inc.4,30%
ROYTPacific Coast Oil Trustnecunoscut
SBRSabine Royalty Trust7,09%
SJRShaw Communications, Inc.5,24%
SJTSan Juan Basin Royalty Trust6,09%
STAGSTAG Industrial, Inc.4,81%
SUNSSolar Senior Capital Ltd.8%
VETVermilion Energy, Inc.necunoscut
WSRWhitestone REIT5,24%

Pentru mine nu este un atât de important de câte ori pe an o firmă plătește dividende. Întradevăr de 4 ori pe an sau mai des, cum este în America, e drăguț dar nu aș face din asta un criteriu esențial. Pentru cineva care nu mai e în câmpul muncii, poate fi însă interesant, mai ales că firmele astea sunt companiile clasice îndrăgite de pensionarii din America de Nord. Firme în domeniul energiei, imobiliare, conducte de gaze și petrol, infrastructura, etc. Companii care nu cresc fulminant dar plătesc dividende suculente.

Toate bune și frumoase, ce ar fi important de remarcat după vizionarea tabelului? Evident în primul rând nu vă aruncați la randamentul dividendelor. Poate părea interesant dar nu este asta cel mai important lucru. Aceste procente se pot schimba rapid, se pot anula sau firma respectivă poate da chiar faliment. Studiul companiilor, modelul de afaceri, seriozitatea, datele fundamentale sunt esențiale. Lista se poate folosi doar ca punct de pornire.

În tabel apare la unele firme „necunoscut” trecut la randamentul dividendelor. Asta poate însemna că firma actualmente nu plătește dividende. Cercetați cu atenție, citiți site-ul firmei respective. O grămadă de companii au redus masiv sau au anulat temporar dividendele ca urmare a pandemiei 2020/2021. Multe din REIT-uri (de exemplu: domeniul hotelier, mall-urile) au suferit masiv în ultimul an, nivelul atractiv al dividendelor poate fi înșelător.

O altă chestie ar fi să înțelegeți tipul de firmă, respectiv forma legală a acesteia și care sunt caracteristicile fiecăreia. Multe din companiile din listă sunt REIT-uri. Astea ar fi cele mai cunoscute, despre ce este un REIT am scris și eu una-alta.

În listă mai apar însă și alte tipuri de forme legale mai exotice pentru europeni: BDCs ori Royalty Trusts, mai pot fi Income Trusts, MLPs sau altele. Fiecare formă legală are specificațiile ei, ba chiar modelul de impozitare pentru acționari poate fi diferit. Practic, este ca la farmacie: nu consumați fără sfatul specialistului și fără să studiați prospectul, în cazul nostru – datele fundamentale. Despre formele astea legale mai puțin cunoscute promit că o să mai scriu articole pe viitor.

Personal nu dețin în depozitul personal din listă decât Realty Income și am pe lista de firme care le urmăresc câteva: STAG Industrial, Main Street sau TransAlta. Ca întotdeuna recomand ceva lectură suplimentară înainte de a arunca cu banii la burse pe chestii care nu sunt înțelese în profunzime.

  • Ralph L. Block – Investing in REITs: Real Estate Investment Trusts
  • Stephanie Krewson-Kelly și R. Brad Thomas – The Intelligent REIT Investor: How to Build Wealth with Real Estate Investment Trusts
  • Luis Pazos – Geldanlage in REITs: Mit börsennotierten Beteiligungen zum globalen Immobilienportfolio
  • Luis Pazos – Geldanlage in Business Development Companies: Börsennotiertes Wagniskapital für den US-amerikanischen Mittelstand

—–

Cam ăsta a fost delirul meu despre toate firmele care plătesc dividende lunar. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!