Dacă ai primit acest mesaj: nu ești singurul supraviețuitor!

Numele meu e Mischu, sunt un supraviețuitor din Europa Centrală. Transmit pe toate frecvențele AM și FM. Dacă ai primit acest mesaj: NU EȘTI SINGURUL SUPRAVIEȚUITOR! Încă mai există oameni care investesc și nu joacă la păcănele!

Lăsând gluma la o parte, mi-am zis să scriu câteva rânduri despre dezastrul Wirecard și alte falimente în care foarte multă lume s-a simțit nevoită să se aventureze pentru un leu făcut la repezeală. Wirecard nu e singura gaură neagră în care s-au ars miliarde. Ca să dau numai două exemple din ultima perioadă, aș aminti JCPenney sau Hertz din State, unde mulți speculanți au crezut că se vor îmbogăți cumpărând acțiuni la firme intrate deja în degringoladă.

Dacă ai primit acest mesaj: nu esți singurul supraviețuitor!
Nu ești singurul supraviețuitor! Sursa: SnapwireSnaps pe Pixabay

Ce am învățat din falimentele astea din ultimele luni și comportamentul acționarilor? Prea multe sigur nu, însă câteva mici învățăminte și cimilituri trebuie neapărat menționate:

1. Risc minim prin diversificare. Nu crede în spiriduși, la bursă nu ai cum să dai lovitura. Și chiar dacă o să îți iasă o dată, asta nu e pe departe vreo regulă. Poți să investești în orice dar nu te arunca cu capul înainte, 5 maxim 10% din depozitul personal într-o singură firmă este arhisuficient.

Dacă investești de pildă într-un indice serios se reduc riscurile într-un mod dramatic. În MSCI World de exemplu, un indice clasic care cuprinde peste 1500 de acțiuni din lumea dezvoltată, Wirecard reprezintă doar 0,03% din total. În constelația asta orice faliment te lasă rece. Dar evident că pentru jucătorii de păcănele tentația de a da lovitura e mult mai intersantă și cred toate poveștile de pe facebook, forumuri, etc. Succes!

Afaceri solide. Oamenilor le plac poveștile scurte din feed-ul de la facebook, nimeni nu citește la modul serios nimic, nici măcar un articol de Wikipedia. Asta e realitatea.

Revenind la exemplul cu Wirecard: firmă nemțească, din DAX, high tech, nu poate să nu fie decât un pont fierbinte! De fapt, dacă întrebi pe cei care dețin acțiuni la respectiva companie, nu poate să-ți explice aproape nimeni cum își câștigă firma respectivă banii, care este concurența, clienții, etc. 

Chiar dacă trăim într-o globalizare acerbă în care firmele din Germania mai sunt doar niște căsuțe poștale, lumea încă mai crede legendele despre lucrul nemțesc, firmă nemțească… Doar în ultima săptămână au fost 3 razii ale poliției la alte două firme din DAX: Continental și VW. Vrei să împrumuți bani unuia pe care-l căută mascații noaptea? Presupun că nu. Atunci de ce ți-ai investii agonisela în astfel de companii? Eu unul, sper să nu am astfel de firme în depozitul personal.

3. Timp îndelungat. Nu pricepe aproape nimeni că banii se fac în timp lung nu prin vânzare si cumpărare succesivă, speranță, emoții, ruletă si păcănele. Banii sunt energie, iar energie câștigi investind muncă și timp.

Pentru mintea umană e foarte complicat de înțeles că bursa și investitul sunt un domeniu în care trebuie să fi inactiv. E greu de înțeles pentru că în lumea de zi cu zi ca să realizezi ceva trebuie să fi foarte activ: de pildă dacă vrei sa te îngrași mănânci mai mult, dacă vrei mai mulți mușchi te antrenezi, etc.

La bursă e altă poveste, magia dobânzii compuse nu se va activa decât dacă stai pe curul tău, investești în firme solide pe care le înțelegi, diversifici masiv și mai ales ai multă răbdare.


Pe scurt: opriți jucatul la bursă, începeți să investiți.

4 răspunsuri la „Dacă ai primit acest mesaj: nu ești singurul supraviețuitor!”

 1. Avatar
  Adrian11 iulie 2020 la 07:17

  Total de acord, Mischu! Cine are răbdare să „semene” ani la rând pentru a „culege” apoi roadele? Mult prea puțini și în niciun caz cei pentru care ideea de a da un tun sau de a „juca la bursă” (o idioțenie) e totuna cu a investi după un plan bine pus la punct, pe termen lung și fără a pleca urechea la vânzătorii de ponturi sau iluzii.

 2. Avatar
  Popescu Stefan11 iulie 2020 la 14:23

  Bravo!! Felicitări pentru modul cum pui problema și scrii articolele! Îmi place modul tău de viziune și firul logic al articolelor scrise!!

 3. Mischu
  Mischu11 iulie 2020 la 15:14

  Salutare oameni buni, mulțumesc pentru comentarii și aprecieri!

 4. Pingback: Un raport pentru iulie 2020 - Mischu

Lasă un comentariu