Ce înseamnă să fi bogat în Germania?

În legendele urbane există numeroase idei preconcepute despre ce înseamnă să fi bogat în Germania. De obicei fiecare căpșunar care vrea să facă pasul în direcția emigrării are niște idei total pe lângă subiect. Omul de rând are impresia că la Berlin, Paris sau Londra cățeii umblă cu torturi în coadă și fiecare vestic e multimilionar. 

Ce înseamnă să fi bogat în Germania?

În postul meu de azi am să expun câteva date statistice și cam cum vede statul german averile cetățenilor. Există multe calcule și studii în direcția asta. În principiu în Germania dacă aveți o avere (toate activele puse cap la cap inclusiv imobiliarele) cu un milion de euro,  după ce ați scăzut toate datoriile, faceți parte din cei mai bogați zece la sută locuitori ai Germaniei.

Fiecare german are în medie o avere de 162.600 €. Această cifră este furnizată de oficiul federal de statistică. Datoriile, cum ar fi o ipotecă imobiliară, au fost deja reduse din calcul. Ca în orice țară, inclusiv în România, există diferențe între regiuni. În Germania pe economiști încă îi preocupă diferența între fostul DDR și landurile vestice. Da, diferența există și e destul de mare, cei din est sunt mai amărășteni, în medie au o avere de 88.000€.

Potrivit rezultatelor unor studii socio-economice, ce intervievează în fiecare an aproximativ 32.000 de persoane, cetățenii germani cu active nete de jumătate de milion de euro se aflau printre cei mai bogați cinci procente din populație în 2017/18. Averea netă înseamnă că datoriile cum ar fi împrumuturile și conturile aflate în minus au fost scăzute din calcule. Rezultatele provin din interviuri și din estimări proprii ale celor intervievați.

Recent un nou studiu realizat de Universitatea Humboldt din Berlin, cea din Bonn și Deutschen Institut für Wirtschaftsforschung se concentrează mai atent asupra activelor imobiliare ori dețineri de firme. Multe active sunt adesea subevaluate iar dacă se aplică evaluări realiste, mulți oameni sunt mai bogați decât cred de fapt. Potrivit rezultatelor, cineva trebuie să aibă 946.000€ pentru a se număra printre cei mai bogați 10% din Germania. 

Datele arată următoarele valori:

Avere in €Parte din populație
130.00050 %
946.00010 %
1.500.0005 %
4.000.0001 %

Practic cine deține 130.000 de euro în active, după deducerea tuturor datoriilor, face parte din jumătatea cea mai bogată a populației. Cine vrea să facă parte din top 1% din Germania trebuie să aibă 4 milioane € în active. 

Statul german are proprii parametri de calcul ale averilor sau veniturilor. Rata de impozitare crește cu cât un cetățean câștigă mai mulți bani. Rata maximă de impozitare de 42% se aplică în prezent de la un venit brut anual de 58.597€ în sus. Cu alte cuvinte, cine plătește impozit 42% se poate considera în Germania ca fiind bogat.

O altă modalitate de analiza a bunăstării populației sunt veniturile. În 2020, oficiul federal de statistică a stabilit o valoare de 25.000€ venit net anual, ca “median” pentru un single. Aceasta înseamnă: o jumătate din popor are mai mult, iar cealaltă jumătate mai puțin de 25.000€ venit net anual. Dacă se împarte această sumă în 12 venituri lunare vor reieși 2.083 net pe lună. Cu suma asta ești în top 50%.


Cam ăsta a fost delirul meu despre ce înseamnă să fi bogat în Germania. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul și să aruncați un ochi în depozitul meu în timp real sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!