Despre lada de gunoi a istoriei

Salutare investitori! Azi revin cu câteva cuvinte despre știrile care ne invadează, despre lada de gunoi a istoriei acum când e multă agitație în toată lumea înconjurătoare.

De câteva zile au început din nou să scadă cursurile burselor, ba să crească ori să danseze pe carusel. Toate ziarele au început să scoată de la naftalină pozele cu brokeri care plâng în pumni, nori negrii desupra Wall Street-ulului și alte asemenea imagini de speriat. După un an în care s-a făcut cu orice pârlit de ETF peste 20% profit o corectură nu e chiar ceva ieșit din comun. Bursa cunoaște evident două direcții. Cum zicea bărânul speculant André Kostolany: la bursă 2 plus 2 nu face niciodată 4 ci mai degraba 5 minus 1.

În ultimul timp s-au înmulțit scenariile terifiante. Finalul lumii, bomba atomică. Profeții apocalipsei au din nou conjunctură favorabilă. În Germania pe listele bestseller ale lunilor trecute se îngrămădesc cărți care provăduiesc finalul lumii financiare, cel mai mare crash din toate timpurile, finalul tuturor monedelor de pe glob și alte cretinisme.

Unii autori sfătuiesc cititorii să vândă tot și cumpere cât mai mult aur pe care să îl ascundă bine în fundul grădinii pentru ca atunci când vine clipa finală să fie asigurați. Toți acești șarlatani sunt evident mânați din dorința de a vinde cărți, la fel cum ziarele și televiziunile doresc doar captarea atenției, un click în plus. Personal, în momente de slăbiciune a piețelor eu fac ce îmi place mai mult: mai nimic.

Cea mai bună metodă, este ignorarea zgomotelor din presă sau de oriunde ar veni. Fac un pas în spate, nu cumpăr sau vând nimic din impulsuri de moment. Încerc din răsputeri șă nu fiu prost și să mă las manipulat de gargara care ne invadează pe toate canalele. Aceiași pierde-vreme care erau în 2020 virologi de tastatură, în 2021 mari specialiști ai piețeor de capital sunt acum în 2022 experți în tactici militare.

Evident trăim vremuri terifiante. Nu poate să aprecieze nimeni cu oarece eficacitate cum se va finaliza războiul din țara vecină sau când va lua sfarșit. Clar vor urma niște corecturi. Când se va întâmpla, peste 2 zile, 2 ani, 12 ani nu știe nimeni, iar cei care anunță cu surle și trâmbițe că știu spun povești nemuritoare. Cert e că lumea va dăinui și după povestea asta, cum a dăinuit și după primul ori al doilea război mondial, după Hiroshima, după Coreea, Vietnam, Kuweit, Irak, Afganistan șamd. Nu e primul conflict armat și cu siguranță nu va fi ultimul de pe acestă planetă.

Eu adaug lunar și automatizat în toate ETF-urile din portofoliu, atât când piețele sunt ieftine cât și atunci când sunt mai scumpe. În cazul în care prețul îmi surâde și mai am niște crăițari cumpăr și alte acțiuni. Repet procedeul lună de lună, an de an, fără să mă intereseze părerea cerșetorilor de click-uri. Viața va merge înainte iar dictatorii ajung mai devreme sau mai târziu în lada de gunoi a istoriei.

“The stock market is designed to transfer money from the active to the patient.”

Warren Buffett

Cam ăsta a fost delirul meu. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact iar pentru a avea ultimele noutăți pe email înscrieți-vă la newsletter. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!