Ce s-a întâmplat la burse în Q1/2023

Salutare capitaliști! În balivernele de azi despre ce s-a întamplat la burse în Q1/2023. Pe scurt: Acțiunile la nivel mondial au crescut susținute de scăderea temerilor legate de recesiune mai ales în lumea vestică. În ciuda prăbușirii Silicon Valley Bank, care a provocat o volatilitate semnificativă a acțiunilor bancare, primele 3 luni ale anului au fost în general pozitive. Acțiunile tech și-au revenit după debandada de anul trecut. Aurul e aproape la prețul maxim istoric. Randamentele obligațiunilor guvernamentale au scăzut datorită creșterii cotațiilor.

ce s-a întâmplat la burse în Q1/2023

Evoluția câtorva active ori indici (în dolari YTD) până la 31.03.:

  • Bitcoin BTC: +70% 
  • ARK Innovation ARKK: +29% 
  • Nasdaq 100 QQQ: +21%
  • Gold GLD: +8% 
  • Developed ex-US VEA: +8% 
  • S&P 500 SPY: +7% 
  • 20+ yr US Treasuries TLT: +7% 
  • Emerging Markets VWO: +4% 
  • US Aggregate Bond AGG: +3% 
  • US Small Caps IWM: +3% 
  • Crude Oil USO: -5%
  • Regional US Banks KRE: -25%

Bagă bine la cap, nu fi Gigel: orice performanță trecută menționată nu reprezintă un ghid pentru performanțele viitoare. Sectoarele, diversele active, regiunile și țările menționate sunt prezentate doar în scop ilustrativ și nu trebuie considerate ca fiind o recomandare de cumpărare sau de vânzare.

SUA

Turbulențele de scurtă durată care au urmat prăbușirii Silicon Valley Bank (SVB) în luna martie nu au împiedicat optimismul investitorilor, care a dus la creșterea acțiunilor americane pe parcursul trimestrului. Rezerva Federală (Fed) a majorat ratele dobânzii de două ori, 25 de puncte de bază atât în februarie cât și în martie iar datele au indicat că inflația e în scadere.

Evoluție SUA până la 7.04. Sursă: Google Finance

Sectorul financiar, poate surprinzător, a ignorat în mare măsură evenimentele din jurul SVB, investitorii concluzionând că riscul sistemic a fost minim. Acțiunile din sectoarele energiei și sănătății au fost cele care au rămas cel mai mult în urmă pe parcursul trimestrului. Acțiunile din sectorul tehnologic au înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri (vezi Nasdaq100).

Europa

Acțiunile din zona euro au avut creșteri puternice în primul trimestru, în ciuda volatilității din sectorul bancar. Creșterile au fost conduse de sectoarele tehnologiei informației, al bunurilor de consum discreționar și al serviciilor de comunicații. Cele care au rămas de căruță au fost sectorul imobiliar și cel energetic.

Evoluție în Europa până la 07.04.. Sursă: Google Finance

Sectorul financiar a trecut printr-o perioadă de turbulențe în martie, în urma falimentului Silicon Valley Bank. La scurt timp Credit Suisse a fost cumpărat de UBS în cadrul unei tranzacții intermediate de autoritățile elvețiene. 

Banca Centrală Europeană a majorat rata dobânzilor cu 50 de puncte de bază atât în februarie, cât și în martie. Inflația din zona euro a scăzut în martie la minimul ultimului an, cu toate acestea se menține la un nivel ridicat.

În Franța, planurile guvernului de a crește vârsta de pensionare au dus la proteste ample în întreaga țară. Guvernul președintelui Macron a supraviețuit la limită unui vot de neîncredere.

Acțiunile britanice au crescut pe parcursul Q1/2023. Sectorul industrial a avut o performanță bună, la fel ca și sectorul bunurilor de consum discreționar. 

Asia

Acțiunile din Asia au înregistrat în general o performanță bună în primul trimestru, câștigurile puternice din Taiwan, Singapore și Coreea de Sud compensând performanțele mai slabe din Hong Kong, India și Malaezia.

Acțiunile japoneze au crescut susținut în primul trimestru, indicele Topix înregistrând o creștere de peste 7,2% (în yeni). Companiile orientate către piața internă au înregistrat cifre de vânzări mai bune decât se așteptau dar au avut de suferit din cauza creșterilor de costuri, de ex. a creșterii prețului energiei electrice.

Evoluție în Asia și Australia până la 07.04. Sursa: Google Finance

Acțiunile chinezești au obținut câștiguri solide la începutul trimestrului, după ce Beijingul a slăbit restricțiile Covid-19. Măsurile de susținere a pieței imobiliare și o relaxare a măsurilor de reglementare împotriva companiilor chineze de tehnologie au susținut de asemenea încrederea investitorilor.

Piețe emergente

Piețele emergente au înregistrat randamente pozitive pe parcursul trimestrului, dar au cam rămas în urma indicelui MSCI World. Începutul anului a adus optimismul după redeschiderea economiei chineze. Dar în februarie și martie au avut loc o reactivare a tensiunilor dintre SUA și China și o pierdere generalizată a încrederii în bănci. 

În piețele emergente cea mai bună performanță a fost înregistrată în Republica Cehă, Mexic, Peru, Indonezia și Chile. Mai slabă a fost evoluția din Africa de Sud, Polonia și Thailanda. Brazilia a înregistrat o scădere pe fondul unor date economice mai slabe și al revoltelor antiguvernamentale. India a generat randamente negative.

Obligațiuni

După debandada bancară din Q1, băncile centrale au continuat să majoreze ratele dobânzilor deși unele și-au ajustat poziția. Rezerva Federală (Fed) a anunțat două majorări ale ratelor în acest trimestru, de câte 25 de puncte de bază fiecare, marcând o încetinire. Banca Angliei a aprobat două majorări de rate de 50bps și, respectiv, 25bps. În comparație, Banca Centrală Europeană (BCE) a rămas mai dură și a majorat ratele de două ori, cu creșteri de 50 de puncte procentuale.

Banca Canadei a promulgat o majorare a ratelor cu 25 de puncte de bază, dar a semnalat imediat după ce a făcut acest lucru o pauză, în timp ce Banca Japoniei (BoJ) nu a mai făcut nicio ajustare în ciuda creșterii inflației de bază. 

Randamentul obligațiunilor americane pe 10 ani a scăzut de la 3,92% la 3,47% anual, iar cel pe doi ani a scăzut de la 4,82% la 4,03%. Randamentul pe 10 ani al obligațiunilor Germaniei a scăzut de la 2,65% la 2,29%. Randamentul pe 10 ani al Regatului Unit a scăzut de la 3,71% la 3,49%, iar cel pe doi ani a scăzut de la 4,07% la 3,44%.  

Mărfuri

Pe ansamblu au avut o performanță mixtă în primul trimestru. Metalele prețioase și cele industriale au înregistrat creșteri de preț. În cadrul sectorului energetic, prețurile la gazele naturale și combustibilul pentru încălzire s-au mai domolit.

Evoluție mărfuri (aur, argint, petrol) până la 07.04. Sursa: Google Finance

Aurul a obținut o creștere mare a cotațiilor în timp ce argintul a înregistrat o creștere mai modestă. În cadrul metalelor industriale, prețul nichelului și al plumbului a scăzut iar prețurile cuprului și aluminiului au crescut.


Cam ăsta a fost delirul meu despre ce s-a întâmplat la burse în Q1/2023. Sper că v-au plăcut balivernele și veți rămâne pe recepție cu urechile ciulite. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Bäääääääm!!