Un ETF pentru piețele emergente

Ultimul articol despre un ETF pentru piețele emergente de pe acest blog a fost publicat acum ceva timp. S-ar putea presupune că între timp au avut loc unele mișcări în lumea produselor financiare și au apărut mai multe oportunități și produse.

Un ETF pentru piețele emergente

Despre ce este vorba? Căutăm un ETF pentru piețele emergente care să urmărească MSCI Emerging Markets și care să aibă următoarele caracteristici:

  • distribuire a dividendelor
  • replicare fizică (pe cât posibil)

În urmă cu ceva ani, existau doar trei emitenți care îndeplineau aceste criterii. Dacă începeți o căutare pe JustETF astăzi, au fost adăugate și altele, avem spre exemplu următoarele posibilități:

  • iShares MSCI EM UCITS ETF (Dist) / IE00B0M63177 / TER: 0.18% 
  • HSBC MSCI Emerging Markets UCITS ETF USD / IE00B5SSQT16 / TER0,15% 
  • UBS ETF (LU) MSCI Emerging Markets UCITS ETF (USD) A-dis / LU0480132876 TER: 0,18%
  • Amundi Index MSCI Emerging Markets UCITS ETF DR EUR (D) / LU1737652583 / 0,20%
  • Xtrackers MSCI Emerging Markets UCITS ETF 1D IE000GWA2J58 / TER: 0,18% 

Cele două ETF-uri nou adăugate de la Amundi și Xtrackers oferă chiar replicare completă, adică investesc fizic în toate cele 1.400 de companii din indice. Acest lucru nu exista înainte: fondurile mai vechi de la HSBC, UBS și iShares nu fac decât „eșantionare optimizată”, ceea ce înseamnă că doar o selecție reprezentativă de acțiuni este cumpărată în realitate. Aceasta nu este o abordare neobișnuită pentru a economisi costuri, în special pe piețele mici și greu accesibile din țările emergente.

Prețurile devin accesibile

Costurile au scăzut în general în ultimii ani. De pildă UBS și-a redus costurile la mai mult de jumătate, de la 0,45% la vremea respectivă la 0,18% în prezent. Reducerea la iShares este și mai pronunțată: în 2016, iShares încă mai dorea comisioane de 0,75%, acum este mai puțin de un sfert din acest procent, la 0,18%. Așa cum stau lucrurile astăzi, fie iShares cu cel mai mare volum, fie fondul HSBC, puțin mai ieftin, ar fi o alegere bună.

Diferențe între indici

Mai sunt și cei de la Vanguard: ca întotdeauna, Vanguard își organizeaza propria supă de indici și nu se bazează pe MSCI Emerging Markets, ci pe indicele (probabil mai ieftin) FTSE Emerging Index. Ambii indici sunt foarte asemănători și acoperă 24 de piețe emergente, FTSE cu peste 2.000 de companii, iar MSCI cu un număr bun de 1.400 de companii. Cu toate astea, selecția țărilor este oarecum diferită în detaliu. Pakistanul, România sunt exclusive pentru FTSE, în timp ce MSCI include Peru și Polonia. În practică, acest lucru nu face aproape nici o diferență: Peru și Polonia reprezintă împreună doar 1,1% din acțiunile din MSCI, în timp Pakistan și România reprezintă sub 0,2% în FTSE. Frecție la picior de lemn.

Cu toate acestea, tratamentul diferit al Coreei de Sud este ceva mai dramatic – țara este inclusă în piețele emergente din MSCI, dar nu și în FTSE. Coreea de Sud reprezintă 12% din indicele MSCI, iar Samsung, a doua cea mai mare companie din acest indice, este tot din Coreea de Sud. În FTSE, Coreea de Sud este inclusă în ETF Asia, ceea ce mi se pare mai logic din punct de vedere intuitiv.

Dacă vă uitați la cifrele pentru fondul Vanguard, este surprinzător să vedeți că Vanguard nu este lider de preț în acest caz:

  • Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF / IE00B3VVVMM84 / TER: 0,22% 

Cu o rată a costurilor de 0,22%, e în partea superioară al scalei. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că Vanguard utilizează doar eșantionarea optimizată și nu operează o replicare completă. Chiar și așa trebuie spus că diferențele aici sunt minimale. Cu o sumă de investiții de 10 000 de euro, diferența de costuri anuale între Vanguard și cel mai ieftin ETF de la HSBC este de doar 7 euro/an. Astfel în ciuda diferenței de preț, optez și eu pentru fondul Vanguard pentru piețele emergente, pur și simplu pentru că îmi place firma și istoria ei.

Întrebări și nelămuriri despre China

Mult mai importantă decât o diferență minimală în costuri sau decât furnizorul de indici potrivit este întrebarea ce se va întâmpla cu China în piețele emergente. Deși China este a doua cea mai mare economie după SUA, este încă clasificată ca piață emergentă. Este de departe cel mai important factor aici: companiile chineze reprezintă un sfert din valoarea indicelui MSCI Emerging Markets și peste 27 % din FTSE. Dacă adăugați Taiwanul, ați obține chiar 43% și, respectiv, 49%. Acest lucru reprezintă un risc considerabil dacă tensiunile dintre China și Taiwan se intensifică.

Ceea ce mi se pare cel puțin la fel de îngrijorător este faptul că piața bursieră chineză nu este deloc transparentă. Anumite acțiuni nu sunt tranzacționabile nici măcar pentru străini, motiv pentru care se recurge la construcții aventuroase prin intermediul unor societăți din Insulele Cayman.

Furnizorii de fonduri și indici au răspuns la aceste rezerve; de exemplu, MSCI are un indice Emerging Markets Ex China fără acțiuni din China, iar ETF-urile corespunzătoare sunt disponibile de la Amundi, iShares și UBS. Cu toate acestea, acest lucru exclude a doua mare putere economică a lumii din portofoliu, nu numai în ceea ce privește riscurile, ci, desigur, și în ceea ce privește oportunitățile. Personal am ETF-ul de la Vanguard care cuprinde atât China cât și Taiwan și imi asum riscurile.


Cam ăsta a fost delirul meu despre cum un ETF pentru piețele emergente. Sper că v-au plăcut balivernele și veți rămâne pe recepție cu urechile ciulite. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Bäääääääm!