Exemple de portofolii simple cu ETF-uri

Am fost întrebat în ultimul timp de mai multă lume, ce părere am despre un anumit ETF, fie vreo țară exotică gen Vietnam ori vreun domeniu de nișă ca de exemplu baterii, energie ori gaming. Ca să împușc doi iepuri deodată am scris azi trei vorbe despre exemple de portofolii simple cu unul, două sau chiar mai multe ETF-uri.

 Exemple de portofolii simple cu ETF-uri

În primul rând ca să stabilim o chestie de la început, trebuie spus că ETF-uri există câtă frunză și iarbă. Dacă o să cauți cu atenție o să găsești sigur un ETF axat pe ferme de creștere a găinilor albe. 

După mintea mea nu ar trebui să te aventurezi în produse de nișă sau aflate în modă la un anumit moment. Modele și hype-ul se schimbă regulat. Ba sunt la modă imprimantele 3D, ba firmele de canabis, ori metale rare și câte și mai câte bazaconii am tot auzit de-a lungul anilor.

Soluția sănătoasă este un fundament solid al portofoliului creat din indici mondiali largi și serioși. Dacă vrei să joci păcănele, să te crezi important și să ai ce povestii la cantina corporației, poți să-ți aloci 5-10% din total cu care să-ți satisfaci pornirile de speculant. Nu mai mult căci îți vei arunca banii și pensia pe fereastră.

Dacă nu știi prea multe despre ETF-uri sau principii de bază în ale investitului poți arunca în prealabil un ochi pe aici:

Soluție simplă cu un ETF

Cea mai simplă soluție este alegerea unui singur ETF care să cuprindă întreaga lume. În direcția asta cele mai populare soluții sunt indicii MSCI All Country World Index (ACWI) sau FTSE All-World. Ambele variante cuprind atât țările dezvoltate cât și piețele emergente. Concret arată cam așa:

  • MSCI ACWI cuprinde 2.500 de acțiuni din toată lumea. SUA este 55%, Japonia 7%, China 5%, Marea Britanie 4%, șamd. Proporția piețelor emergente este undeva la 15% din total. Pentru acest index există momentan pentru europeni doar varianta cumulativă în care dividendele sunt automat reinvestite. Cel mai mare ETF accesibil europenilor este SPDR MSCI ACWI UCITS ETF (ISIN: IE00B44Z5B48) pe care îl găsiți la orice broker serios. Alternativ poți alege iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc) ISIN: IE00B6R52259.
  • FTSE All World este cam aceeași poveste, acest index este folosit de cei de la Vanguard și cuprinde 3.400 de acțiuni de pe tot mapamondul. Prețurile sunt mai bune la Vanguard dar proporțiile se mențin: SUA este 56%, Japonia 7%, China 5% etc. Cei de la Vanguard oferă europenilor două variante pentru același index. Varianta cumulativă, care reinvestește dividendele este: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ISIN: IE00BK5BQT80) iar varianta care plătește dividendele este Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ISIN: IE00B3RBWM25).

Soluție simplă cu două ETF-uri

O soluție un pic mai complexă care cuprinde țările dezvoltate și piețele emergente poate fi realizată și cu două ETF-uri. Avantajul este că poți înclina balanța mai mult către piețele emergente dacă soluția de mai sus cu 15% în piețe emergente îți pare prea puțin. Cele două ETF-uri le poți pune într-un balans de 50-50%, 60-40%, 70-30% sau cum te simți mai în largul tău.

  • Variantă iShares cumulativă

iShares Core MSCI World UCITS ETF ISIN: IE00B4L5Y983

iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF ISIN: IE00BKM4GZ66

  • Variantă iShares distributivă

iShares MSCI World UCITS ETF ISIN: IE00B0M62Q58

iShares MSCI EM UCITS ETF USD (Dist) ISIN: IE00B0M63177

  • Variantă Vanguard cumulativă

Vanguard FTSE Developed World UCITS ETF ISIN: IE00BK5BQV03

Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF ISIN: IE00BK5BR733

  • Variantă Vanguard distributivă

Vanguard FTSE Developed World UCITS ETF ISIN: IE00BKX55T58

Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF ISIN: IE00B3VVMM84

Ce mai poți adaugă la un fundament solid?

După ce ți-ai construit o temelie serioasă cu un ETF sau două mai putem discuta. Dacă nu îți ajunge diversificarea ori vrei să înclini balanța spre alte regiuni ori sectoare de activitate mai poți adăuga una-alta pe parcurs fie prin ETF-uri, fie prin acțiuni individuale: tehnologie, imobiliare, REIT-uri, BDC-uri, împrumuturi … În principiu lumea e mare și plină de posibilități, destul de des însă soluțiile simple economisesc multe bătăi de cap.

—–

Cam ăsta a fost delirul meu despre câteva exemple de portofolii simple cu ETF-uri. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!