Ce sunt Closed-End Funds (CEF)

Pentru că există o harababură generală în mintea investitorilor din patrie și nu numai, am scris azi câteva idei despre ce sunt Closed-End Funds (CEF). Subiectul l-am ales pentru că sunt sigur că 99% din cei care se pierd pe aici pe blog nu au auzit de instrumentele astea. Iar despre Gigeii care vor să devină milionari peste noapte la bursă, uitându-se la filme pe YouTube, nu îmi fac nici o speranță.

 Ce sunt Closed-End Funds (CEF)

În principiu când te referi în Europa/România la fonduri, lumea înțelege acele fonduri mutuale, fie închise, deschise, listate ori nelistate la bursă. Între timp mulți s-au mai deșteptat și nu mai confundă fondurile mutuale cu ETF-urile. Când e vorba de fonduri mutuale, pe mine nu prea mă pasionează subiectul. Au o istorie îngrozitoare de intransparență crasă cu taxe extravagante și sunt acele produse pe care banca încearcă să ți le bage pe gât la un TER de 3% anual dacă nu mai mult, plus alte taxe și tăxulițe.

Closed-End Funds sau pe scurt CEF-urile sunt cu totul altă poveste și nu au nici o legătură cu pocnitorile vândute de bănci prin Europa. 

Câteva caracteristici

Acest instrument financiar este tipic pentru Statele Unite și este strict reglementat de legislația americană. Mai există CEF-uri prin lumea anglo-saxonă în Marea Britanie, Australia, Canada cu unele caracteristici specifice. Eu mă refer aici la CEF-urile americane.

CEF-urile strâng banii investitorilor o singură dată, la înființarea fondului și atât. Unitățile deținute nu se diluează pentru că nu sunt emise noi acțiuni. Practic are loc un IPO la fel ca în cazul unei companii obișnuite. Dacă și în cazul unei companii se mai pot emite ulterior acțiuni, în cazul unui CEF acest lucru nu este posibil. Un CEF se tranzacționează la bursa americană absolut la fel ca o acțiune, prețul fiind transparent și determinat de cerere și ofertă. Practic un CEF se aseamănă mai mult cu o firmă de investiții decât cu un fond clasic.

CEF-urile sunt emise de mari instituții financiare gen BlackRock, Nuveen, Allianz samd. Scopul emiterii unui CEF este în special realizarea unui venit substanțial din dividende prin diverse metode. Randamentele dividendelor (!) sunt în general mult mai mari decât în cazul unui ETF sau o acțiune. Pentru asta un CEF alege acțiuni cu dividende mari, scrie opțiuni de tip covered call, folosește credit (leverage). Evident CEF-uri au un management activ nu sunt produse pasive ca un ETF clasic care urmează un index. Costurile diferă de la firmă la firmă, în general în jur de 1% ar fi un TER acceptabil pentru un astfel de produs.

Evaluarea unui CEF

Pentru a înțelege cum se evaluează un CEF trebui în primul rând priceput termenul de Net asset value (NAV). Acest NAV reprezintă valoarea activelor unui CEF minus datorii, împărțit la numărul de acțiuni.  

Pentru că un CEF este tranzacționat la bursă, iar prețul unei acțiuni este mânat de cerere și ofertă la care se adaugă sentimentele și emoțiile pieței pot apărea diferențe mari între NAV și prețul unei acțiuni. Astfel un CEF se poate vinde cu un discount față de NAV ori prețul unei acțiuni este mai scump față de NAV.  Practic prin tranzacționarea continuă la bursă prețul acțiunilor unui CEF se apropie mereu de NAV însă nu e cotat niciodată prefect egal cu valoarea acestuia. În anumite momente de scădere a pieței se pot obține discounturi substanțiale. Spre exemplu dacă un CEF se tranzacționează cu 10% discount față de NAV practic cumperi de 90 € acțiuni care valorează de fapt 100€. Relația dintre NAV și prețul acțiunilor se poate vedea în timp real pe orice site care oferă o analiză a unui Closed-End Fund.

Important ar fi în analiza unui CEF ca acel NAV să aibă o anumită creștere în timp. Practic dividendele plătite de un Closed-End Fund să nu fie plătite din substanță din vânzarea activelor. Ideal este ca în evoluția unui CEF, NAV-ul să crească în timp și implicit cotația acțiunilor.

De ce ai investi într-un CEF?

Evident poți să trăiești și fără Closed-end Funds. Acestea sunt un produs de nișă recomandat oamenilor care le place să citească și sunt interesați de realizarea unui venit din dividende. Dacă ești la început de drum, ești tânăr și pensia e într-un viitor îndepărtat, un CEF nu e neapărat pentru tine. Aceste produse sunt create să producă dividende între 5-10% nu să aibă o creștere substanțială a NAV ori a cotației acțiunilor.

Alt motiv ar fi dacă urmărești o strategie de nișă ori vrei să adaugi o astfel de strategie ca diversificare în portofoliul personal. Să dau un exemplu. Dacă deții de pildă 100 de acțiuni la o companie ori un ETF ai putea să vinzi opțiuni pentru aceste active și să creezi un venit pasiv prin simplul fapt că ai acele acțiuni. Asta o poți face dacă ai timp și pricepere, dar chiar și atunci ai șanse să îți prinzi urechile. Un CEF poate face asta în fiecare zi automatizat fără emoții.

Un alt exemplu ar fi în cazul în care dorești anumite active mai exotice în portofoliu pe care nu le poți achiziționa în mod direct ori printr-un ETF. De pildă pentru Municipal Bonds din SUA, diverse Preferred Shares, MLPs, BDCs nu prea sunt ETF-uri mai ales în Europa. Actualmente nu există un ETF tranzacționabil în Europa care să producă venit pasiv prin vânzarea de opțiuni. Dacă vrei un astfel de produs în portofoliu, deocamdată ai doar posibilitatea unui CEF.

Încă o dată să fie clar: un CEF nu este pentru un Gigel care e la început de drum cu câteva sute de euro bagate în acțiuni. CEF-urile se pretează pentru depozite solide, pentru oameni aproape la pensie care vor să creeze un venit consistent lună de lună, să diversifice și nu mai sunt în faza de acumulare de capital.

Exemple de CEF-uri

Nuveen NASDAQ 100 Dynamic Overwrite (QQQX): investește în indicele Nasdaq 100 și vinde permanent opțiuni pentru a produce dividende. Se tranzacționează acum cu 0,6% adaos față de NAV și oferă 6,5% randament al dividendelor. Acestea se plătesc de 4 ori pe an.

Nuveen Preferred Income Opportunities Fund (JPC):  investește în diverse Preferred Shares – un sector conservator și solid. Se vinde actual la 2,5% discount față de NAV și generează 6,7% dividende. Dividendele sunt plătite lunar.

BlackRock Utility and Infrastructure Trust (BUI): Investește în firme de utilități, energie, infrastructură, poduri, baraje, autostrăzi etc. Momentan acest CEF e pe val și se vinde cu 3,6% mai scump decât  NAV oferind 5,7% dividende. Și în acest caz, dividendele sunt plătite lunar. 

Cum poți investi în CEF-uri

Aici începe să fie complicat. În Europa nu o să găsești prea multe CEF-uri pe la brokeri din diverse motive, în primul rând pentru că sunt o nișă cam necunoscută deși există peste 500 de CEF-uri listate în SUA. Nu prea este cerere căci dacă ar fi cerere mare ar face băncile pe dracu-în-patru să le poată oferi. Spre exemplu la banca unde am cea mai mare parte a depozitului personal (ING Germania) nu am găsit în baza lor de date decât vreo 10 CEF-uri. Pe lângă asta spread-ul în Europa este la cumpărare destul de piperat iar volumul de tranzacționare la bursele din Europa este penibil.

Practic dacă te atrag produse de nișă gen CEF-uri, MLP-uri, BDC-uri ori Preferred Shares nu o să ai încotro și vei avea nevoie de un broker cu rădăcini americane. În final nu ai cum să o scalzi și tot la Interactive Brokers sau un reseller de-al lor o să ajungi. Acolo poți cumpăra orice CEF fără probleme. Una-alta despre alegerea unui broker am scris aici.

Servicii de brokeraj. Din experiența proprie, un broker gratis care oferă acces și condiții bune pentru a cumpăra orice active la peste 100 de burse din lume sunt cei de la Interactive Brokers(*) – tradiție americană, totul funcționează brici iar condițiile sunt excelente. Acolo găsești CEF-uri, în rest îți pierzi vremea.

Resurse de studiat Closed-End Funds (CEF)

Pentru o bază de date serioasă, recomand două site-uri solide despre CEF-urile americane cu multe detalii:

Pentru cei care vor să priceapă ceva mai mult decât să frece menta pe internet, ceva literatură despre subiect:

  • Fredman, Albert J. și Scott, George Cole: Investing in Closed-End Funds: Finding Value and Building Wealth
  • Brett Owens și Tom Jacobs: How to Retire on Dividends: Earn a Safe 8%, Leave Your Principal Intact

Aceast post de-al meu se vrea doar un punct de plecare în studiul individual și este doar un imbold în a judeca rațional. Ce cumpără fiecare la bursă e alegerea personală iar pagina asta nu înlocuiește cărțile despre investiții.

—–

Cam ăsta a fost delirul meu despre ce sunt Closed-End Funds (CEF). Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!