Top 3 closed-end funds din ultimii 10 ani

Salutare capitaliști! Azi am aruncat un ochi pe un clasamentul publicat la 17 decembrie despre un top 3 closed-end funds din ultimii 10 ani. Când vine vorba de dividende, ca mai mereu la bursă, apar valuri de interes în funcție de dansul cursurilor, de toanele și psihozele investitorilor.

Top 3 closed-end funds din ultimii 10 ani

În vremuri de hausee când toul crește nemăsurat, euforia e în toi și fiecare șofer de basculă se vede Warren Buffett, lumea e interesată de povești frumoase, promisuni spectaculoase, creșteri nemăsurate. E momentul cel mai bun de vândut basme frumoase și acțiuni la firme neprofitabile care se bazează doar pe o poveste mirobolantă cum firmele alea vor domina lumea și alte baliverne. Cotația și datele fundamentale sunt secundare, oamenii cred povești și asta e totul, bula se formează încet dar sigur.

În timpuri de baisse când bulele se sparg și poveștile nu mai au valoare, acei puțini care mai rămân la bursă încep să se orienteze spre siguranță, obligațiuni, mărfuri, modele de afaceri solide care nu mai cresc prea mult, poate plătesc dividende și sunt departe să dea faliment. Acum apare pericolul talibanizării cu dividende. Unii o iau prea în serios și nimic nu mai contează, important e ca firma respectivă să plătească oaresce dividende în speranța că în 20 de ani o să vină 10% anual și totul va fi roz ca un șoric de porc.

În topul de azi nu e vorba de povești ori despre dividende. Toate sunt bune și frumoase dar la final contează câți bani ai în cont. Te caci pe ele povești despre growth sau despre dividendele care speri că se vor tripla în două decenii. În clasa asta de active closed-end funds (și nu numai) e esențial după mintea mea de știut care e performanța totală (evoluția cursului plus dividende). Restul sunt povești. Degeaba îmi dai 10% anual vânzând din substanță și diminuând capitalul inițial. Rahaturile astea de fonduri sau firme nu mă pasionează, ele sunt capcane pentru pășunei creduli.

Pe diverse site-uri se găsesc clasamente și analize diverse, eu am aruncat un ochi pe CEF Channel care a actualizat topul performanței totale a CEF-urilor americane din ultimii 10 ani. Ultima actualizare la 17 decembrie publică următorul clasament, la care am mai adaugat eu diverse date și informații poate utile.

Columbia Seligman Premium Technology (STK)

Oamenii ăștia sunt campionii ultimilor 10 ani. Fondul a realizat o performanță totală de 17,40% anual ajutați de faptul că fondul investește în firme de tech în cea mai mare parte. După cum știm ultimii 10 ani au fost foarte benefici acestui tip de investiții. Ca orice closed-end fund respectabil care oferă dividende suculente și STK scrie în draci opțiuni de tip call pentru activele aflate în portofoliu. Strategia fondului aduce un venit din dividende actual de 8% anual plătite de 4 ori pe an în sistem clasic american.

Fondul e foarte rar ieftin în raportul NAV/cotație, actual se vinde cu un adaos față de NAV de 2,6%. Calitatea costă, TER este 1,13%, dacă și pe viitor va avea rezultatele astea vom vedea. Până în prezent s-a ținut foarte tare cu un management foarte bun. Listat în 2009 cu 20$/acțiune, a reușit să păstreze senzațional capitalul inițial cu toată prăbușirea tech-ului, actual 23$/acțiune și dividende solide plătite până în prezent fără emoții. Informații proaspete ai cât cuprinde pe site-ul oficial.

BlackRock Health Sciences (BME)

Băieții și fetele de la BME ocupă locul al doilea în clasamantul ultimilor 10 ani cu o performanță totală de 13,08% anual (curs + dividende). Fondul este cunoscut îndeosebi pentru un portofoliu în care cel puțin 80% din active sunt investite în firme din domeniul sănătății. Pe lângă vânzări de active ori dividende mai scrie și opțiuni de tip call și reușește să ofere actual 6% dividende anuale plătite lunar ca multe alte closed-end funds de la BlackRock care au făcut o pasiune pentru plata lunară.

Momentan se vinde la un ușor discount față de NAV de -1,29% iar costurile TER sunt de 1,08% anual. Fondul s-a înființat în 2005 cu 25$/acțiune și a reușit să păstreze capitalul inițial exemplar, actual fiind listat cu 42,75$/acțiune. Nu exagerează cu dividendele chiar dacă 6% anual sunt decente chiar și pentru un CEF. Mai multe detalii, evident pe site-ul oficial.

Nuveen Core Equity Alpha (JCE)

Pe locul al treilea al clasamentului nostru se situează actualmente JCE, un fond listat de firma Nuveen, o firmă veterană în sectorul CEF. Au reușit o performanță totală a ultimilor 10 ani de 12,97% pe an. Portofoliul este caracterizat de investiții în SUA în acțiuni din S&P500. Pe lângă vânzări de active, încasări de dividende mai scrie la fel ca fondurile de mai sus și opțiuni pentru activele deținute și oferă în momentul de față 12,10% dividende plătite de 4 ori pe an. Chiar dacă nu au redus dividendele, pare destul de strâmt, practic toată performanța se distribuie acționarilor. Nu prea e pe gustul meu, dar ăsta e clasamentul. 

De-a lungul timpului fondul a cam exagerat, a fost listat în anul 2007 cu 20$/acțiune și nu au reușit să păstreze capitalul inițial, actualmente sunt listați cu 13,06$/acțiune după căderea masivă a acțiunilor americane din anul ăsta. Mă gândesc că managementul va regla lucrurile din dividende iar cei 12% vor fi în pericol dar e mai mult o speculație de-a mea. Cert e că nivelul de 20$/acțiune (capitalul inițial) nu a mai fost atins din 2007 chiar dacă s-au apropiat de el și anul ăsta în jurul a 18$/acțiune. Detalii pe site-ul oficial.

Acesta nu este în nici un caz vreun îndemn de a cumpăra acțiuni ori alte instrumente financiare ci mai degrabă un punct de pornire în analiza individuală. Ce face fiecare cu banii lui e o alegere pur personală de care pe mine mă doare în cur.


Cam ăsta a fost delirul meu despre un top 3 closed-end funds din ultimii 10 ani. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!