Flux de numerar: BlackRock Science and Technology Trust (NYSE:BST)

Salutare tineret capitalist! Revin azi cu o părere despre un closed-end fund din categoria flux de numerar și am adăugat câteva baliverne despre BlackRock Science and Technology Trust (NYSE:BST). Un CEF care e pus bine pe watchlist dar în care nu am apucat să investesc până acum. O mare parte din textul din articol a apărut inițial pe pagina de Facebook dar am zis să pun informațiile și aici căci după cum spune zicala din bătrâni: feed-ul trece, articolele rămân.

Flux de numerar: BlackRock Science and Technology Trust

BST este un CEF american specializat în firme de tehnologie înființat de BlackRock. BST și-a început activitatea în octombrie 2014 având ca obiectiv dividende solide și creșterea capitalului inițial. Cel puțin 80% din active sunt investite în companii tehnologice atât din SUA dar și din alte țări. Ca parte a strategiei de investiții, CEF-ul obține venituri pe lângă profituri realizate din creșterea cursurilor ori dividende și din vânzarea de opțiuni pentru acțiunile deținute.

Acesta nu este în nici un caz vreun îndemn de a cumpăra acțiuni ori alte instrumente financiare ci mai degrabă un punct de pornire în analiza individuală. Ce face fiecare cu banii lui e o alegere pur personală.

Să vedem, pe scurt, cele 10 criterii de selecție ale unui astfel de CEF inspirate de-a lungul timpului de la alții mai deștepți decât mine.

Discount: are actual -4,80% față de NAV, nu e senzațional dar OK. Media a fost în ultimul an de -1,17%. Verdict: OK.

Sursa: CEFConnect

TER: la BlackRock prețurile sunt foarte moderate pentru CEF-uri. 1% este decent iar dacă îl prinzi sub NAV evident mai scade un pic. La fel ca la ETF-uri, acest procentaj se reține la nivel de fond. TER  e în cazul ăsta mai degrabă spre limita inferioară a costurilor de pe piață. Verdict: OK.

Data înființării și preț pe unitate: la final de 2014, înființat cu 20$/unitate. Nu are o istorie prea grozavă fiind un CEF tânăr dar a început în forță pe valul tehnologic din ultimii ani. Azi e prețul unei unități e 41$ ceea ce pentru un CEF e senzațional. Nu plătește nimic din substanță. Verdict: OK.

Mărimea fondului este 1,44 miliarde. Verdict: OK.

Credit de tip levier (leverage): 0%. Verdict: OK.

Dividende: actual cu tot cu discount la NAV oferă 7,33% anual, plătite lunar. De la înființare au crescut constant. Dividendele se obtin din distribuțiile firmelor din fond, din profituri realizate din vânzarea unor acțiuni și din vânzarea de opțiuni. Din ROC pare că nu plătește nimic. Verdict: OK.

Portofoliu: America de Nord peste 79% și restul majoritar în țări dezvoltate. Piețele emergente sunt reprezentate cu doar 5,5% din portofoliu. Primele poziții sunt asemănătoare cu Nasdaq100 dar ceva mai dispersate, mai diversificat. Cuprinde 129 poziții, acțiuni, dar și Preferred și ceva obligațiuni. Verdict: OK.

Sursa: BlackRock, site oficial.

Managementul: firma BlackRock e solidă, dacă ăștia nu au manageri de fonduri, nu mai are nimeni. Tony Kim este managerul șef în sectorul tehnologic de la BlackRock, absolvent de Columbia University și lucrează în firmă din 2014. Verdict: OK.

Performanță: în ultimii 5 ani are o performanță totală (curs și dividende) de peste 25% anual ceea ce e foarte tare. Dacă tech-ul va evolua la fel în următorii ani, scrie în stele. Cert e că are în portofoliu firme serioase care câștigă bani. În ultimii 5 ani are o perfomanță totală de 192% în vreme ce S&P500 e listat cu 108%. Verdict: OK.

BST vs S&P500 în ultimii 5 ani, performanță totală. Sursa: Seeking Alpha

Rating: nu am găsit nici la Morningstar nici pe site-ul oficial, la o prima cercetare. Mă gândesc că are o istorie destul de scurtă și încă nu apare în clasamente. Verdict: so-la-la.

Concluzie: un fel de Nasdaq100 manageriat bine de BlackRock care oferă 7,33% plătite lunar. O combinație bună de tech și dividende lunare, istorie destul de scurtă dar performanță solidă. Singura întrebare care rămâne deschisă și la care nu poate răspunde nici globul meu de cristal din beci este: cum va evolua tech-ul în anii următori? Habar nu am, vom vedea.

Surse:


Cam ăsta a fost delirul meu despre un flux de numerar de la BlackRock Science and Technology Trust (NYSE:BST). Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!