Nu se mai pot tranzacționa closed-end funds

Salutare investitori! Dacă nu ați aflat deja, începând din ianuarie nu se mai pot tranzacționa closed-end funds americane în cazul rezidenților uniunii europene. Zilele trecute am încercat să adaug în depozitul de la IBKR și m-am trezit că pot doar să-mi vând pozițiile, de adăugat nu se mai poate. Cel puțin așa e actual în Germania iar schimbările vor afecta încet tot brokerajul european. Dacă situația e una de moment sau există vreo soluție deocamdată nu poate zice nimeni mai nimic. Cert e că filiala irlandeză a IBKR a blocat deja achizițiile de CEF-uri.

Nu se mai pot tranzacționa closed-end funds

Armatele de paraziți din Bruxelles se ocupă ca de obicei de tot felul de cretinisme în vreme ce probleme reale ale continentului stau cuminți în sala de așteptare. Alături de alte sute și mii de pagini de reguli care hrănesc o birocrație de tip caracatiță, din ianuarie 2023 s-a mai găsit o chichiță.

Care e problema Gicule? Din ianuarie 2023,  se aplică noi reglementări tuturor fondurilor care oferă așa-numitele (packaged retail and insurance-based investment products/PRIIP). Pentru prima dată, fondurile de investiții care oferă astfel de produse trebuie acum să creeze și o așa-numită fișă de informații de bază, adică KID – Key Investor Information Document. Informațiile respective trebuiesc publicate în limba oficială a țării, în cazul meu în germană. În această categorie au fost introduse din ianuarie 2023 și CEF-urile.

Conținutul și prezentarea informațiilor de bază au fost supuse unor modificări în termeni generali, deși acestea sunt mai degrabă gestionabile, e vorba de maxim 2 pagini. Schimbările au ca rezultat, de exemplu, calcularea și prezentarea scenariilor de risc și prezentarea transparentă a costurilor. O nouă adăugare, este așa-numita rentabilitate minimă a investiției, niște modificări mici, destul de discrete în detalii însă chiar complexe. Ideea e că nu le citește nici dracul doar niște avocați puși pe șotii iar fondurile americane cu siguranță nu au chef de beșini din astea.

Posibile soluții:

  1. firmele care emit CEF-uri vor publica în diverse limbi rahatul de KID. Mă tem că va dura foarte mult iar majoritatea nu au nici un chef să se lege la cap. Multe nu au făcut-o nici pănă acum cu fostele KIID sau regulile Mifid2 care există deja de mulți ani. În opinia mea, șanse slabe. Pe americani îi doare fix în cur de limbile vorbite în Europa.
  2. retardații de la Bruxelles vor îmbunătăți legislația. Nu cred. Nu au nici un interes să facă asta, birocrația hrănește armate de funcționari, oferă salarii și pensii grase.
  3. brokerii gen Interactive Brokers poate găsesc o soluție. Asta ar fi o chestiune realizabilă, problema e că numărul celor care investesc în astfel de produse cum sunt CEF-urile este foarte mic și nu cred că merită efortul. Dar e o șansă. În cazul IBKR limba de comunicare a firmei e engleza iar clienții primesc toate informațiile în engleză. Ceva explicații și informații oferă orice CEF. Actual IBKR cercetează dacă informațiile respective respectă standardele KID. Cât o să dureze balamucul și dacă autoritățile irlandeze/UE vor fi mulțumite e o altă poveste.
  4. broker din afara UE. Foarte complicat, oarecum riscant cu sume mari. Pe lângă asta, unii sunt nevoiți să aplice regulile UE pentru cei cu rezidență în Uniune. Mai e și scump.
  5. opțiuni. Dacă pentru ETF-uri americane mai exista chichița asta în care prin cumpărerea de opțiuni ajungi cumva la respectivul produs, la CEF-uri nu merge. Aproape pentru nici un CEF nu se scriu opțiuni. Șanse slabe.
  6. pentru cineva cu foarte mult capital care vrea neapărat 7-8% dividende și CEF-uri mai intră în calcule mutarea rezidenței în afara UE. Complicat și scump.
  7. poate emite cineva vreun ETF de tip UCITS care să cuprindă CEF-uri. Șanse slabe, produsul e mult prea de nișă și va fi greu să atingă un volum critic care să merite.
  8. în cazul în care nu mai ești retail investor ci brokerul te încadrează ca profesionist ai scăpat de reguli. La IBKR îți trebuie însă jumate de milion lichizi. He, he!

Cam astea sunt probleme și soluțiile actuale. Ideea e că beșinoșii care ne conduc nu au vreun interes să ajute micul investitor. Ba mai mult cu cât îmbătrânesc am senzația că statul te vrea iobag și oferă din ce în ce mai multe bețe în roate ca să nu cumva să ajungi independent ci mai degrabă un sclav dependent de ajutoare sociale, pomeni electorale și niște pensii de rahat.

Pentru mine rămâne inexplicabil de ce pot ca cetățean european pot cu un singur click să îmi vând și izmenele în NFT-uri, poze cu maimuțe cu șapcă, CFD-uri, cripto-căcat, turbo-certificate cu 10x leverage ori cum fiecare minor poate să bage la păcănele și să își prăjească creierii cu votcă ieftină în orice speluncă din Lisabona până la Suceava. În același timp nu am voie să cumpăr un ETF ori fond american. Aveam de mult senzația că Europa nu mai are nici un viitor iar fiecare an nou îmi confirmă părerea.

Ce fac eu în cazul ăsta? Absolut nimic. În plan vroiam să ajung la 10% din portofoliu în CEF-uri dar se pare că iau o pauză involuntară de la clasa asta de active. le păstrez pe cele din portofoliu dar deocamdată nu mai pot adăuga. Sper să se găsească o soluție chiar dacă pot trăi și fără CEF-uri. Începusem însă să mă obișnuiesc cu cash-flow-ul . Pentru cine vrea neapărat mai există CEF-uri britanice care se pare că nu sunt afectate.

Pentru cineva care e în prag de pensie și a construit o strategie bazată pe CEF-uri americane cu 7-8% dividende devine complicat. Singurele soluții viabile deocamdată sunt un broker din afara UE sau chiar mutarea rezidenței în afara uniunii. În cele mai multe cazuri nu merită sau e prea alambicat, respectiv scump. Rămâne de văzut în săptămânile viitore dacă IBKR Irlanda va găsi vreo soluție. Voi reveni când am alte informații.

Personal mă concentrez în continuare pe economiile lunare în ETF-uri și acțiuni individuale. În același timp urez căcănarilor din Bruxelles mult succes la implementarea celui de-al treilea wc pentru bărbații cu țâțe, dimensiunea exactă și gradul de contorsionare al castraveților,  procentajul de făină de greier acceptabil în alimente precum și la salvarea balenei cu cocoașă, reducerea temperaturii globale și alte baliverne cu care își umplu ziua de muncă. Sunteți minunați.


Cam ăsta a fost delirul meu despre faptul că nu se mai pot tranzacționa closed-end funds. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul și să aruncați un ochi în depozitul meu în timp real sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!