Flux de numerar: Royce Value Trust (NYSE:RVT)

Salutare tineret capitalist! Revin azi cu o părere despre un closed-end fund din categoria flux de numerar și am adăugat câteva baliverne despre Royce Value Trust (NYSE:RVT). Un CEF care e pus pe watchlist dar în care nu am investit până acum. Urmăresc regulat o listă de CEF-uri americane și mai cumpăr din când în când. În planul personal vreau să am cam 10% din depozit în această clasă de active în următorii 5 ani. Trăiască cincinalul!

Flux de numerar: Royce Value Trust (NYSE:RVT)

RVT este un CEF american specializat în firme mici și foarte mici din SUA și Canada cu o capitalizare sub 300 milioane $.  O parte din portofoliu de investiții, maxim 35% poate fi investit și în firme mai mari precum și în diverse tipuri de obligațiuni. Ca să-l citez pe managerul fondului Charles M. Royce: “Essentially, we are interested in three things: a strong balance sheet, a record of success as a business, and the potential for a profitable future.”

Acesta nu este în nici un caz vreun îndemn de a cumpăra acțiuni ori alte instrumente financiare ci mai degrabă un punct de pornire în analiza individuală. Ce face fiecare cu banii lui e o alegere pur personală.

Sa vedem, pe scurt, cele 10 criterii de selecție ale unui astfel de CEF inspirate de-a lungul timpului de la alții mai deștepți decât mine.

Discount: are actual -10,6% față de NAV, foarte bun dar în clasa asta de active nu surprinzător. Media a fost în ultimul an de -11,5%. Verdict: OK.

TER: la Royce prețurile sunt destul de acceptabile pentru CEF-uri. Mai degrabă în clasa mijlocie spre inferioară a clasamentului. 1,2% este decent pentru un CEF iar dacă îl prinzi bine sub NAV evident scade destul de serios. La fel ca la ETF-uri, acest procentaj se reține la nivel de fond din performanța totală. Verdict: OK.

Data înființării și preț pe unitate: s-a constituit în decembrie 1993, înființat cu 10$/unitate. Are o istorie lungă, fapt foarte pozitiv. Azi e prețul unei unități e cam la același nivel iar pentru un CEF e foarte bine pentru că reușește de decenii să nu plătească din substanță. Verdict: OK.

Mărimea fondului este 1,5 miliarde. Mărimea este pentru un CEF foarte confortabilă. Verdict: OK.

Credit de tip levier (leverage): în cazul Royce Value Trust e sub 5%. Verdict: OK.

Dividende: actual cu tot cu discount mare la NAV oferă 9,65% anual, plătite trimestrial. De la înființare dividendele au fost cu anumite fluctuații destul de constante. Dividendele se obțin din distribuțiile firmelor din fond, din profituri realizate din vânzarea unor acțiuni pe termen scurt sau lung. Din ROC pare că nu plătește foarte mult, se menține la cote normale. Verdict: OK.

Portofoliu: Statele Unite peste 76%, Canada peste 15% și restul în țări dezvoltate ori emergente. Cuprinde 288 poziții foarte bine diversificat, cea mai mare poziție e 2,3% din total. Verdict: OK.

Compoziția portofoliului și primele 10 poziții. Sursa: site oficial.

Managementul: fondul e condus de Charles M. Royce zis „Chuck” absolvent al Brown University și cu un MBA de la Columbia. Conduce firma de peste 25 de ani și e unul din pionierii americani în micro-caps investing. Verdict: OK.

Performanță: în ultimii 5 ani are o performanță totală (curs și dividende) de peste 9,8% anual ceea ce e foarte decent. În ultimii 10 ani a făcut 11,9% anual iar în ultimii 20 de ani 8,4% anual. Performanța totală a ultimilor 10 ani a fost de 213% în vreme ce S&P500 a făcut ceva mai mult, anume 259%. Verdict: OK.

Rating: nu am găsit nici la Morningstar nici pe site-ul oficial, la o prima cercetare. Dar având în vedere istoria lungă și perfoamanța nu mă deranjează. Verdict: merge.

Concluzie: un fond specializat în firme foarte mici manageriat bine care oferă la prețul actual peste 9,5% dividende anual. O clasă de active care conține în mare parte acțiuni de negăsit prin S&P500 sau indici mari gen Developed Word, poate pentru diversificare să fie benefică. Performanța nu este senzațională, sub S&P500 dar e un produs util pentru generarea unui venit pasiv cu dividende serioase la o diversificare solidă. Nu sunt creșteri ale cursului, nu asta e ideea, practic întreaga performanță provine din dividende. Capitalul inițial a fost din 1993 bine conservat.

Surse:


Cam ăsta a fost delirul meu despre un flux de numerar de la Royce Value Trust (NYSE:RVT). Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!