Bill Ackmann, fondul său Pershing Square și o idee interesantă

Salutare tineret capitalist și în devenire! Azi am scris câteva cuvinte despre un manager celebru este vorba de Bill Ackmann, despre o investiție de-a mea în fondul său Pershing Square și despre o idee interesantă vehiculată de el în SUA.

Bill Ackmann, fondul său Pershing Square și o idee interesantă

Bill Ackman este un investitor american și manager de fond. Este fondatorul și directorul general al Pershing Square Capital Management. Ackman este cunoscut pentru strategia sa de investiții activiste, care presupune luarea de poziții mari în companii și apoi folosirea influenței pentru a face presiuni în vederea unor schimbări în management sau în operațiuni. De-a lungul anilor, a fost implicat în mai multe campanii activiste de profil înalt, cele mai celebre fiind de exemplu campaniile împotriva unor companii precum Herbalife și Target. Despre clinciul avut cu Herbalife există un documentar foarte bun pe Youtube: Beating on zero.

Acesta nu este în nici un caz vreun îndemn de a cumpăra aceste firme ori instrumente financiare ci mai degrabă un punct de pornire în analiza individuală. Ce face fiecare cu banii lui e o alegere pur personală. Nu te lua după toate tâmpeniile de pe net, gândește cu propriul cap.

Strategia de investiții a lui Ackman implică menținerea unui portofoliu foarte concentrat, cu cel mult 15 și uneori chiar 10 poziții. Pershing Square Capital Management a fost fondată de Ackman în  2004. Compania are sediul central în New York și gestiona active în valoare de peste 18,5 miliarde de dolari în 2022. Istoricul performanțelor fondului arată că acesta a avut un randament anual de vreo +15% de la înființare iar în ultimii 3 ani +12% anual. În Pershing Square Capital Management se poate investi doar de la suma de 1 milion de dolari.

Pentru muritorii de rând există posibilitatea de a investi alături de Ackmann printr-un CEF care este listat în Londra și Amsterdam și care e manageriat direct de centrala din New York. Este vorba de Pershing Square Holdings. CEF-ul se ocupă în principal cu achiziționarea și deținerea de poziții semnificative (nu neapürat de control) într-un număr concentrat de companii cu o capitalizare mare. Este listat la Bursa de Valori din Londra dar și în Amsterdam la Euronext sub simbolul PSH. Este al treilea CEF ca mărime din Marea Britanie și membru component al FTSE100, indicele de referință britanic. Seria ISIN este GG00BPFJTF46. Personal am în depozitul personal acțiuni ale Pershing Square cumpărate de la Euronext Amsterdam.

Momentan Pershing Square Holdings se vinde cu un discount față de NAV de -36% cea ce este destul de ieșit din comun. Oferă 1,5% dividende anual și are o performanță totală a ultimilor 5 ani de peste 150%, cea ce este destul de spectaculos, prin comaparție S&P500 ar fi undeva pe la 55%. Performața costă însă ceva marafeți, CEF-ul are un TER destul de piperat de 1,5% la care se adugă perfomance fee

Perfomanța Pershing Square Holdings vs. Nasdaq100 și S&P500 în ultimii 5 ani. Sursa: Yahoo Finance

În fine, nu pot să mă pronunț dacă are sens pentru oricine, ideea e că la performanța de pănă acum merită. Dacă povestea se va repeta și în viitor scrie în stele. Primele cele mai mari poziții din fond sunt: Universal Music, Lowe’s, Hilton, Chipotle, Restaurant Brands, Howard Hughes, Domino’s. Pentru cei mai puriști un ETF global rămâne evident alegerea potrivită.

Președintele Pershing Square Capital Management s-a remarcat într-o notă de pe finalul lui 2020 adresată investitorilor săi în care oferea un sfat genial pentru a reduce decalajul tot mai mare de inegalitate din societate. Bine, nu e chiar o idee nouă dar Ackmann are stofă de influencer și a făcut ceva valuri.

Conform lui Ackman, fiecare copil născut în SUA ar putea primi moca de la guvern 6.750 de dolari într-un fond de ETF-uri  sau fonduri de indice care ar putea fi accesat doar la pensie. Presupunând un randament de 8% pe o perioadă de 65 de ani, de la naștere până la pensionare, acest total ar depăși la final 1 milion de dolari și ar costa guvernul aproximativ 26 de miliarde de dolari pe an, dacă rata natalității se menține la cotele actuale.

M-am uitat un pic la datele Germaniei. Aici se nasc 750.000 de copii pe an, a fi 5 miliarde cheltuite pe an. În prezent costă pensiile pe an 340 de miliarde de euro care nici dracu nu știe cum vor putea fi plătite pe viitor. După ideea lui Ackmann în 65 de ani ai rezolva gaura neagră a pensiilor cu 5 miliarde pe an, sumă care pentru statul german chiar ar fi bani de acadele.

Toate bune și frumoase dar diavolul se ascunde ca de obicei în detalii. La astfel de idei, cum am mai scris și cu altă ocazie, ca la orice borcan cu miere, politicienii sunt cel mai mare risc la un astfel de fond național. Poți cu sârguință să investești decenii și să ai parte de niște pulifrici la putere care să vină cu idei crețe și să te pomenești fără bani. Ca să te asiguri că așa ceva nu se poate întâmpla ai nevoie de un popor educat și probabil ancorarea fondului în constituție pentru o mai multă siguranță. Speranța moare ultima.


Cam ăsta a fost delirul meu despre Bill Ackmann, fondul său Pershing Square și o idee interesantă. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!