Despre serviciile de brokeraj disponibile pentru români

Una dintre cele mai frecvente întrebări și nelămuriri este cea despre serviciile de brokeraj disponibile pentru români. Oare ce broker o să aleg? O întrebare dată naibii, complexă care pentru investitorul de cursă lungă implică numeroase chichițe tehnice. Nu mi-am propus aici să fac reclamă vreunui broker ci doar să expun câteva posibilități cu oarece plusuri și minusuri.

Despre serviciile de brokeraj pentru români
Wall Street – Foto de rabbimichoel pe Pixabay

În primul rând trebuie spus de la capul locului că țara unde locuiești nu este esențială pentru alegerea unui broker. Domiciliul și mai ales domiciliul fiscal (țara unde plătești impozite) sunt importante pentru nivelul de impozitare. Există diferențe majore în impozitarea profiturilor ori a dividendelor. Din punctul ăsta de vedere România este un paradis fiscal comparativ cu alte țări europene. De exemplu, dividendele se taxează cu vreo 5% pe an, ceea ce este senzațional. 

Pentru investitorul serios devine important alegerea unui broker de cursă lungă care să mai existe și peste niște ani, costuri mici și mai ales de încredere. Falimentul unui broker este o treabă care implică niște bătăi de cap. Transferul titlurilor de valoare la alt broker este o temă complexă și de multe ori implică costuri. Asta în cazul în care este posibil, de multe ori vei fi nevoit să vinzi, ceea ce implică impozite pe profit, retragerea numerarului și alte nebunii.

Indiferent de soluția aleasă, important este un singur lucru: începe să economisești și să investești! Nu lungi macaroana la infinit și nu studia fiecare chichiță luni și ani de zile. Important e să începi o dată și finisajele vor urma pe parcurs. În 10/15/20 de ani se vor schimba multe lucruri, soluția aleasă acum s-ar putea să nu mai fie de actualitate în viitor. Așadar, START! 

Dacă locuiești în România

Tradeville este un broker vechi și stabil din România. Pare a fi ok pentru acțiunile românești dar cam scump pentru tranzacționarea de acțiuni din străinătate (15€ pentru o tranzacție). Suma minimă pentru deschiderea unui cont este de 3.000RON. Personal nu am experiențe cu ei. 

Negativ: scump pentru gusturile mele și se pare că nu permit reducerea impozitului la sursă pentru dividendele din SUA; veți plăti în cazul ăsta 30% față de 10% cât ar fi normal pentru cetățenii români.

Revolut este un produs din Marea Britanie, foarte popular în România și numai. Pe lângă conturi și card de debit, oferă și tranzacționare de acțiuni. Deocamdată oferă acces doar la aproximativ 300 de acțiuni fără ETF-uri. Acestea sunt tranzacționate prin brokerul american DriveWealth, Revolut fiind doar un intermediar. Comisioanele sunt minimale, ai 3 tranzacții gratis lunar și se pot cumpăra inclusiv acțiuni fracționale (părți din acțiuni). Nu există sumă minimă de deschidere de cont. Personal am un cont minuscul la ei și am fost mulțumit, funcționează totul foarte bine. 

Negativ: firma nu este încă profitabilă și nu este încă foarte clar ce se întâmplă după Brexit. Ei încearcă niște soluții prin Irlanda și Lituania dar e încă multă ceață. Nu au încă ETF-uri.

Trading 212 este un broker nou. E o combinație de firme englezești și din Bulgaria. Tehnic este senzațional de ușor de folosit în app, comisioanele sunt de neglijat iar produsele oferite sunt numeroase: 3.019 acțiuni individuale și 448 de ETF-uri. Majoritatea titlurilor de valoare se pot cumpăra fracțional. Nu există sumă minimă pentru deschidere de cont. Personal am deschis un cont la ei și am fost plăcut impresionat. 

Negativ: combinația cu Bulgaria mă face sceptic, de asemenea există un pic de nesiguranță datorită Brexitului. Enervant este soluția agresivă de marketing: dacă aduci pe cineva pe platformă primești ceva acțiuni gratis. Asta face să găsiți pe net o grămadă de articole care îi ridică în slăvi, evident cu multe affiliate link în text.

Interactive Brokers cu sediul în SUA este unul dintre cei mai mari brokeri din lume și din fericire oferă serviciile sale și cetățenilor români. Din toate soluțiile din lista asta IB este soluția ultimativă ca siguranță și seriozitate dacă ești în România. Oferă acces la cam orice acțiune din peste 130 de țări și toate ETF-urile accesibile în EU. Exista în urmă cu ceva timp o mică problemă: te acceptau doar dacă investesteai de la 10.000$ în sus. Acest impediment s-a redus la un minim de 100$ recent (!!!). Mai au o taxă lunară de 10$ din care îți reduc valoarea tranzacțiilor efectuate. De exemplu ai efectuat tranzacții de 3$, vei plăti în luna respectivă doar 7. Au multe modalități de tranzacționare, software, app, web. Pentru un începător app-ul poate fi îndeajuns. 

Negativ: Cei 10$ lunar pot fi cam enervanți pentru cineva la început de drum.

Tradestation Global este un broker din UK care folosește platforma celor de la Interactive Brokers (IB) fiind un introducing broker al acestora în Marea Britanie și care acceptă și domiciliul fiscal România. Practic e același lucru cu IB doar că nu vei plăti cei 10$ pe lună.1.000$ sunt la Tradestation pentru start însă necesari. Ca dezavantaj ar fi că te vor costa unele tranzacții un pic mai mult decât la IB însă minimal. Din punctul meu de vedere este și asta o soluție bună dacă nu te duci din start la IB.

Negativ: sunt din UK și încă nu este clar ce se întâmplă după Brexit. S-ar putea să existe restricții pentru cetățenii EU. Încă nu e nimic foarte clar. Vom vedea.

DriveWealth este un broker american care a creat o platformă sănătoasă folosită și alte firme, de exemplu de Revolut. Acceptau și domiciliul fiscal România. Se pot tranzacționa mii de acțiuni și ETF-uri. Costurile sunt cam 3$ pe tranzacție la care se adaugă alternativ și posibilitatea unui abonament. Firma este reglementată de statul american. 

Negativ: pentru retragere de numerar încasează un comision destul de mare, 35$. Se pare că în ultimele luni acceptă mai greu clienți privați.

Mai există din câte știu eu și alți brokeri care acceptă români, respectiv domiciliul fiscal România. De exemplu eToro sau Xtb. Acestea sunt în special platforme pentru tranzacționat CFDs sau alte derivate, forex, etc unde mai mult ca sigur îți vei arunca banii pe fereastră. Recomand doar pentru amatorii de păcănele.

Dacă locuiești în Vestul Europei (de ex. Germania)

Dacă stați prin vestul Europei nu aveți probleme cu alegerea unui broker serios. Oferta este masivă și aveți de unde alege. Pe lângă soluțiile listate mai sus, în Germania de exemplu, fiecare bancă serioasă oferă soluții de brokeraj. Eu personal am avut experiențe cu trei brokeri din Germania: ING Germania, Comdirect și Trade Republic. Depozitul personal îl dețin momentan în cea mai mare parte la ING.

Unul din avantajele majore ale unui depozit în Germania este acela că se poate muta rapid și pe gratis. Dacă nu îți mai place brokerul, completezi un formular, deschizi un cont la alt broker și în decurs de 1-2 săptămâni ai mutat activele fără costuri. Acest lucru este valabil doar dacă ambii brokeri au sediul în Germania.

Un portal cu analiza brokerilor germani, comisioane, etc găsiți de exemplu pe site-ul modern-banking.de unde listate toate detaliile. Din câte am citit, brokerii germani nu acceptă domiciliul fiscal România. Încă nu am găsit vreunul la care să se poată deschidă cont din România. 

Dacă ești nomad

Dacă ai un job care se tot mută dintr-o țară în alta și domiciliul fiscal se tot schimbă, va fi bine să apelezi la un broker internațional. În primul rând aș alege Interactive Brokers.  Alternativ mergi la Tradestation Global în UK dacă nu vrei IB. O altă variantă este Degiro, o soluție olandeză valabilă pentru foarte multe țări europene. Deocamdată la Degiro nu se poate deschide cont din România, de aceea nu l-am inclus în lista de mai sus.

Concluzii personale

În principiu pentru orice problemă există soluții. La fel și în alegerea brokerului, între timp și din fericire există soluții bune și pentru români. Pe scurt, pentru cineva cu domiciliul fiscal România aș alege următoarele soluții:

 1. pentru sume mici pentru că nu implică costuri: Revolut și Trading 212
 2. pentru sume mai mari pe motive de siguranță aș alege clar Interactive Brokers. Ca soluție alternativă Tradestation Global sau DriveWealth dacă mai acceptă clienți privați.

Acest post este o imagine de moment din august 2020. Lumea brokerajului este dinamică și în continuă schimbare atât în ceea ce privește numărul de firme apărute, oferte dar și de modificări de comisioane. Condițiile se pot schimba, tendința mondială este însă de democratizare generală. Accesul este din ce în ce mai facil iar taxele și comisioanele sunt peste tot în cădere liberă. În istoria capitalismului nu a existat un moment mai bun pentru micul investitor privat ca cel care îl trăim acum.

Dacă aveți alte informații despre brokeri, nu ezitați să scrieți în comentarii!

Salutare și o vară frumoasă în continuare!

***Acest post este doar o părere personală despre serviciile de brokeraj. Nu am nici o înțelegere cu vreo firmă amintită mai sus iar acest post nu include nici un affiliate link.

4 răspunsuri la „Despre serviciile de brokeraj disponibile pentru români”

 1. Avatar
  George7 august 2020 la 22:24

  Salut, Mischu! Vezi ca la IB nu mai este minimul de 10K. Din 2021 chiar mi-am propus sa imi deschid un cont la ei si sa incep sa tranzactionez ceva companii europene.
  La DriveWealth exista si posibilitatea sa platesti un abonament de 5$ pe luna si sa ai apoi un comision de doar 0.01$ pentru fiecare actiune tranzactionata. Abonamentul acesta este disponibil doar in aplicatia Beanstox.

 2. Mischu
  Mischu7 august 2020 la 23:07

  Hei salutare! Foarte tare, nu am știut ca s-a redus atât de mult limita de intrare la IB. M-am uitat la ei la FAQ, intradevăr! O să modific în text. Mulțam!

 3. Avatar
  Alin8 august 2020 la 10:24

  Salutare, doar o mică completare: am de un an și jumătate cont la DriveWealth și nu mai acceptă clienți retail de vreo 4-5 luni din ce știu, concentrându-se pe B2B mai mult.

  Erau senzaționali dpdv al comisioanelor cu 5$/lună abonament cum a zis și George mai sus.
  Clienții vechi sunt în continuare „serviți”, dar au mutat, de exemplu, toți clienții brazilieni la alt broker (vreo 14k conturi din 40-45k câți aveau în total)

  Cum nu îmi place nesiguranța asta, am deschis cont și la IBKR.

 4. Mischu
  Mischu8 august 2020 la 13:37

  Mulțumesc de informație! O să adaug în text. Interesant cât de dinamică e situația în momentul de față, pare că soluția actuală cea mai bună este Interactive Brokers.

Lasă un comentariu