În 30 de minute un portofoliu global. Simplu și rapid

Când vine vorba de investiții, cel mai greu este să îți miști curul și să începi. Timpul și dobânda compusă sunt singurele avantaje ale micului investitor privat. O să dau în continuare un exemplu cum în 30 de minute poți să ai un portofoliu global de acțiuni. Cu cât începi mai devreme cu atât are timp mai mult magia dobânzii compuse să se dezvolte.

În 30 de minute un portofoliu global. Simplu și rapid

Muncește, economisește, investește. Matematica independenței financiare e penibil de simplă: economisești și investești global 30% din venituri, înseamnă că vei lucra 28 de ani și nu 50. Adică în în alte cuvinte vei putea economisi 22 de ani. Vezi în privința asta articolul lui Mister Money Mustache: The Shockingly Simple Math Behind Early Retirement. Asta e tot.

Dacă în urmă cu 30-40 de ani deschiderea unui depozit de acțiuni era o adevărată poveste care implica costuri masive, o tonă de formulare și stat pe la cozi în filiale băncilor, lucrurile s-au simplificat masiv. Trăim vremuri avansate ale democrației finaciare, orice om poate cu 25 de euro pe lună să investească în orice firmă sau piață de pe glob. Ești la câteva click-uri distanță.

Primul pas – deschiderea unui cont și depozit (15 minute)

Eu nu mă pricep la brokerii din România sau din alte state pentru că locuiesc în Germania de aproape 20 de ani. Nu am avut niciodată nevoie de ei pentru că oferta de brokeri germani online este enorm de mare. De aceea exemplele mele se rezumă doar la Germania. Sunt sigur că se poate în orice țară, chiar dacă nu în 15 minute.

Începând de anul ăsta poți să îți deschizi un cont la un broker în mai puțin de 15 minute. Cum? Simplu. Downloadezi un app, buletinul sau pașaportul în mână, se face verificarea datelor într-un video-ID-app și gata! Ai cont și depozit la un broker german. De exmplu la ING Germania (*) sau la Trade Republic(*). Pentru asta este nevoie să ai domiciliul și cont bancar în Germania. Nici una din firmele astea două nu acceptă domicilii și conturi bancare romanești.

Faptul că nu acceptă români nu are de-a face cu vreo teorie a conspirației anti-geto-dacă ci este simplu o problemă de impozitare. De asemenea nici cetățeni americani sau nemți cu domiciuliul fiscal în alte țări nu sunt acceptați. Există brokeri prin Europa care mai acceptă și conturi românești dar nu mă pricep.

Din experiența proprie, un broker gratis care oferă acces și condiții bune pentru a cumpăra orice active la peste 100 de burse din lume sunt cei de la Interactive Brokers(*) – tradiție americană, totul funcționează brici iar condițiile sunt excelente. 

Din punct de vedere al costurilor cu brokeri, ambele variante menționate de mine nu încasează nici un fel de taxe de administrare. Adică contul și depozitul sunt gratis.

Al doilea pas – crearea unui portofoliu global (15 minute)

Ce poți să cumperi? De exmplu la Trade Republic ai de ales între 6.800 acțiuni inviduale, 500 Exchange Traded Funds (ETFs) și cam 40.000 de derivate.

În cazul unui portofoliu global simplu, rapid în care poți investi global în mod automatizat în fiecare lună ne vom opri doar la ETF-uri.

ETF sau exchange-traded fund, este un construct finaciar, un fond care copiaza in mod automat un index si este tranzactionat la bursă. Un index este un pachet de actiuni care reprezintă o anumita piață, de pildă DAX 30 – Gemania, IBEX 35 – Spania, S&P 500- SUA, MSCI World, Emerging Markets, șamd. Indexul este copiat automatizat, iar micii investitori reușesc astfel să își bage banii în mod diversificat într-o regiune, țară, domeniu de activitate, etc.

ETF-urile astea sunt nenumarate și au diverse proprietăți. Pentru mine contează trei chestiuni esențiale:

  • Indexul să fie replicat fizic, nu swap. Adică să cuprindă acțiunile fizice 1:1 și nu prin alte constructe financiare.
  • Să platească dividendele încasate nu să le reinvestească automatizat. Vreau cash-flow.
  • să se poată cumpăra fracțional prin sume investite lunar în mod automat.

La Trade Republic poți să investești automatizat începând de la 25€ pe lună în nu mai puțin de 270 de ETF-uri. Marea majoritate de la firma iShares. Pentru un exemplu de portofoliu global am ales 2 produse care îndeplinesc criteriile de mai sus, un portofoliu clasic de acțiuni cu 70% tări dezvoltate și 30% piețe emergente în care să zicem că bagi 100€ lunar:

  • 70% (70€ lunar) – iShares MSCI World UCITS ETF (ISIN: IE00B0M62Q58), Costuri TER: 0,50% anual. Cuprinde 1.660 de acțiuni din piețe dezvoltate: USA 62%, zona EURO 10%, Japonia 8%, Marea Britanie 5%, etc.
  • 30% (30€ lunar) – iShares MSCI EM UCITS ETF USD (ISIN: IE00B0M63177 ), Costuri TER: 0,75% anual. Cuprinde 1.090 de acțiuni din piețele emergente: Asia 70%, America Latină 11%, Europa 6%, etc.

Cele două ETF-uri sunt numai un exemplu. Poți să te orientezi spre alte variante atât în cea ce privește indexul (S&P 500, STOXX 600, etc) cât și tipul de ETF; spre exemplu poate vrei o variantă cumulativă care nu plătește dividendele. Posibilitățile sunt nelimitate. Unele au costuri TER mai mici ca cele date exemplu de mine. Aici ai două site-uri de unde poți să afli orice despre ETF-urile care se pot cumpăra în Germania și în general în Europa (prescurtarea UCITS din denumirea ETF-ului înseamnă că pentru respectivul ETF este permisă tranzacționarea în Uniunea Europeană):

La ING acceptă de la 1€ pentru fiecare poziție lunară. Comisioane 0. La ING ceva mai multe variante de ETF-uri, de exemplu cele de la Vanguard care au costuri TER mult mai mici. Ca în orice chestie, există avantaje și dezavantaje.

Dacă își plac mai mult acțiunile individuale nici o problemă. Pune mâna și citește datele firmelor. Acțiunile individuale nu au costuri de întreținere, o dată cumpărate ai terminat bâlciul. Dacă nu îți place să citești și nu ai vreo pasiune pentru bursă și acțiuni, atunci râmâi la ETF-uri.

Strategie. Ce urmeaza?

In principiu nu urmeaza nimic, totul este automatizat. Adica, brokerul îți trage automat banii din cont lunar și cumpara ETF-urile. Totul este să rămâi constant și să nu te caci pe tine când cand vine prima criză.

buy & hold & sleep.

—–

Cam ăsta a fost delirul meu despre cum încropești în 30 de minute un portofoliu global. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!

(*) Affiliate-link