Cum închiriezi o casetă de valori la o bancă germană

Salutare capitaliști și celor în devenire! Azi despre o aventură care mi-a consumat timpul în ultima vreme și anume despre cum închiriezi o casetă de valori la o bancă germană. Doar experiențe personale și idei de-ale mele, nu e consultanță, nici “educator” sau alte cretinisme. Fiecare poate să facă cu lucrurile de valoare ce vrea, e o lume liberă.

Cum închiriezi o casetă de valori la o bancă germană

Dacă ai trări cu aur și argint fizic și vrei să investești în metale prețioase că așa ai văzut pe la toți Gigeii de pe net, nu ai decât. E plin internetul de așa numiți “specialiști” apăruți din toate găurile care dau sfaturi despre osmiu, iridiu și platină pe YouTube ori TikTok așa cum acum 2-3 ani erau șoferi de TIR care ofereau consultanță crypto din buza autostrăzii. În fine, ideea e că dacă ai apăsările astea cu metale fizice, nu e nici o problemă. Totul e posibil.

Pentru că e penibil să stai cu monede de aur sub perină sau să le ascunzi ca mamaie prin țâțare, în zilele noastre există soluții fiabile. Despre cum investești în aur am scris și eu câteva baliverne acum câteva săptămâni.

Pentru că nu aveam chef nici eu să îmi țin monedele prin sertarul ciorapilor din motive lesne de înțeles ori să îmi contruiesc prin casă ascunzișuri și capcane ca un rozător, m-am pus să caut la un moment dat o variantă ieftină și bună în vecinătate. 

Ce soluții există în Germania?

În principiu pentru o astfel de decizie, în Germania există nenumărate soluții de la variante simple până la idei care mai de care mai scumpe, complicate și aventuroase. În funcție de trăirile fiecăruia există cam 4 variante principale.

1. Dealer de metale prețioase

Unii dealeri de metale prețioase oferă și soluții de depozitare. Mai mult unii oferă și posibilitatea unei economisiri automatizate lunare. Practic îți stabilești o rată lunară iar când ajungi la 1 uncie de exemplu, dealerul cumpără de la el din magazin respectiva monedă și o depozitează în caseta ta de valori, aflată în custodia lui. Soluția e preferată de adepții ideii conspiraționiste cum că în cazul confiscării de către stat a aurului sau a interzicerii lui, vei avea acces mai degrabă la un privat pentru că băncile vor fi închise. Personal nu cred în astfel de povești. Chiar dacă e posibil să ajungem acolo sunt convins că nici un dealer nu va fi mai sigur iar eu nu am încredere într-un SRL să aibă grijă de lucrurile mele, am văzut mult bullshit în viață. Pe lângă asta, costurile sunt destul de piperate și ornate cu diverse comisioane. Pentru cine preferă o astfel de soluție, există multă ofertă pe net.

2. Companie privată de depozitare 

Există companii private care oferă servicii de depozitare pură, lucrurile sunt asigurate, prețurile sunt destul de mari. În reclame insistă că ai acces la orice oră din zi și din noapte, siguranța pare extremă, etc. Pentru mine nu intră în discuție în primul rând ca preț (de la 150€ pană la 400€/an) iar motivele de mai sus nu le mai repet, e un simplu SRL.

3. Casetă de valori la o bancă

Cam orice bancă din Germania care nu există doar online oferă astfel de servicii. Oferta este foarte mare, prețurile foarte diferite. Unele acceptă doar clienți vechi, altele sunt mai libertine. Prețurile diferă foarte mult între 30€/an pană la 200€/an sau mai sus în funcție de dimensiunile casetei. De asemenea suma asigurată este foarte diferită și influențează prețul. Soluția are dezavantajul că ministerul de finanțe german știe după 5 secunde de existența casetei și asta face această variantă să fie ocolită de amatorii de teorii conspiraționiste ori de cei care umblă cu cioara vopsită. Sunt tone de căcat pe net pe acestă tematică. În principiu nu e nimic ieșit din comun, nemții avuți au casete din astea de o viață de om și le lasă moștenire copiilor. Câtă vreme nu faci tâmpenii ilegale sau ești dator vândut, nu interesază pe nimeni ce ai tu depozitat la bancă.

4. Alte minuni: depozit în afara UE.

Varianta este regina conspirațiilor. Există firme care îți depozitează aurul prin Singapore, Dubai, Lichtenstein ori Andorra pe bani foarte grei. Astfel sunt evitate taxele și ochiul ager al legislației europene. De pildă dacă cumperi argint în Lichtenstein și il ai acolo depozitat nu plătești TVA. Din punctul meu de vedere e la limita legalitații iar în cazul unei crize majore, căci de aia pui metale deoparte, ai șanse mari să nu intri în nici una din țările astea. Ce să mai zic de zburat în Singapore. Vise Gigele! În plus dacă aduni costurile unei astfel depozitări vei sesiza că mai bine plătești TVA și stai pe curul tău. Mă rog, soluția există pentru cei care cred în astfel de basme și oricum nu se pretează pentru un Gigel cu 15 grame de aur.

Cum am procedat, durată, costuri.

Pentru că este din punctul meu de vedere soluția cea mai rezonabilă financiar și nu cred în debilismele ocultei mondiale am optat pentru o casetă de valori bancară. Practic am scris două mailuri la două banci mari din vecinătate care știu că oferă serviciile respective. Infomațiile le-am gasit din 5 click-uri pe net. În funcție de orașul unde stai ai diverse variante, cam fiecare bancă cu prezență fizică serioasă oferă casete de valori. Pur și simplu întreabă pe mail, oamenii răspund în 1-2 zile.

Prima bancă m-a respins diplomatic scriindu-mi că nu sunt client de-al lor și că nu oferă casete decât clienților interni cu oarece istoric. Da, clar și de înțeles și cam asta e regula la multe instituții din Germania, există însă și bănci care acceptă și lume nouă.

Cea de-a doua bancă m-a acceptat imediat cu o condiție: să imi deschid un cont și la ei, care chair dacă nu îl folosesc mă va costa vreo 20€/an iar închirierea casetei de valori costă încă 40€/an. Practic cu un total de 60€/an adică 5€/lună am rezolvat problema. Perfect!

Peste o săptamană am stabilit o întalnire la bancă. Mi-a trebuit doar un act de identitate și în 45 de minute am avut cont, casetă de valori, cheile și cam atât. Locația e în apropiere, practic pot ajunge și pe jos daca e nevoie. Accesul se face în timpul orelor de program cu legitimare, chei și diverse parole și sisteme de securitate. Caseta e cam cea mai mică variantă, de dimensiunea A4 cu o înălțime de 5cm. Conținutul casetei este asigurat, pentru cine are valori colosale se pot asigura suplimentar. Pentru mine a fost soluția ideală, mai mult de atât nu am nevoie. După toată tărășenia, casa e goală, lucrurile de valoare sunt în seiful bancii asigurate iar eu dorm liniștit ca un lac de munte.


Cam ăsta a fost delirul meu despre cum închiriezi o casetă de valori la o bancă germană. Sper că v-au plăcut balivernele și veți rămâne pe recepție cu urechile ciulite. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Bäääääääm!!