Ce este o Business Development Company (BDC)

Salutare capitaliștilor și celor ce vor să devină! După ce am povestit într-un articol mai vechi despre REIT-uri și am văzut avantajele lor pentru iubitorii de dividende, revin azi cu un alt tip de companie și anume despre ce este o Business Development Company – BDC. Presupun că foarte puțini dintre compatrioți au auzit despre BDC-uri, așadar astăzi ne adâncim un pic în formele legale americane.

O Business Development Company (BDC) este o formă reglementată legal de listare la bursă a unor companii de investiții și restructurare specifice Statelor Unite. Acestea au fost create pentru a atrage și facilita accesul micilor investitori la finanțarea firmelor mici și mijlocii din SUA. Pentru că aceste investiții în tot felul de firmulițe implică mai multe riscuri, Congresul SUA a adoptat în anii 80 o legislație care permite înființarea BDC-urilor și a creat numeroase facilități firmelor și mai ales micului investitor care se încumetă la o astfel de investiție.

Ce este o Business Development Company (BDC)

În acest scop, s-a creat un cadru legislativ care scutește BDC-urile de impozite la nivel corporativ dacă vor plăti 90% din profit acționarilor sub formă de dividende. O altă condiție pentru a primi statutul de BDC ar fi ca respectiva companie să aibă investit 70% din active  în firme americane nelistate la bursă cu o valoare de piață sub 250 milioane de dolari. Astfel s-a creat posibilitatea ca micul investitor să aibă acces bursier la firme foarte mici. Totodată alături de REIT-uri a mai apărut încă un vehicul care oferă dividende solide acționarilor.

Pentru a limita riscurile, BDC-urile au o altă reglementare legală: trebuie să-și diversifice investițiile și pot avea un raport datorii/capital propriu de cel mult 1. Practic pentru fiecare dolar datorat trebuie să existe cel puțin un dolar de active.

Din punctul meu de vedere cea mai bună chestie este listarea la bursă. Practic companiile devin accesibile tuturor, sunt transparente ca sticla, sunt sub observația bursei americane și ai acces la toate datele contabile. Nivelul de transparență este mult mai ridicat ca în cazul unui fond de investiții, hedge fund sau alte constructe asemănătoare.

Un alt aspect pe care nu îl știe multă lume este ca BDC-uri nu fac parte din indicii importanți pe care îi are poporul prin portofolii. BDC-urile sau MLP-urile nu fac parte din S&P 500 cum nici în indicii extrem de largi globali ca FTSE All World nu o să găsiți vreo BDC. Așadar pentru cineva aflat în drum spre pensie merită aruncat un ochi și chiar amestecat în portofoliu și astfel de companii cu dividende mari. Nu o să îți dublezi banii peste noapte cum visează ghibiții de tastatură dar 7-8% dividende sunt bienvenite.

Caracteristici și avantaje: 

  • vehicul echivalent acțiunilor, listat, transparent. 
  • un model de afaceri bine reglementat de legislația SUA
  • obligatoriu plata celor 90% din profit către acționari
  • grad ridicat de diversificare 
  • există în jur de 40 de BDC-uri listate în America.
  • randament al dividendelor ridicat între 5-15% anual.

Riscuri și dezavantaje

  • finanțează firme mici și medii cu risc mai mare 
  • creșterea e destul de limitată, distribuie acționarilor 90% din profituri
  • volatilitate destul de ridicată 
  • legislația se poate schimba, riscuri politice
  • alegerea celor mai bune din toate cele 40 de BDC-uri poate fi complicată
  • ai nevoie de un broker serios pentru a cumpăra anumite BDC-uri, fiind un produs de nișă

Main Street Capital (MAIN), un exemplu de BDC.

Main Street Capital s-a listat la bursa din New York din 2007 și este una din cele mai prominente BDC-uri din America. Are 180 de firme în portofoliu și manageriază peste 4 miliarde de dolari cu vreo 40 de angajați. MAIN este una din puținele BDC-uri care plătește dividende lunar.

Evoluția firmei este spectaculoasă după cum se poate observa și din graficul de mai sus. Dacă câștigul pe acțiune era în 2008 – 1,15$, este estimat să câștige în 2022 nu mai puțin de 2,41$. Dividendele au crescut și ele semnificativ de la listare, la momentul de față randamentul este de 7,14% anual. Un semn de întrebare rămâne cum evoluează firma după pandemie și dacă va fi necesară reducerea dividendelor. 

În orice caz, rezultatele sunt bune. 10.000$ investiți în 2008 în Main Street Capital ar însemna 42.000$ în 2020 în performanță totală (curs + dividende), mult peste S&P 500 de exemplu. 

ETF-uri care cuprind BDC-uri

Pentru că nu e deloc ușor să alegi acțiunile cele mai potrivite, în cazul ăsta BDC-urile cele mai bune, s-au inventat soluții de tip coș de pildă ETF-uri, fonduri, etc. Există un ETF celebru care investește 100% în BDC-uri, din păcate momentan nu prea se poate achiziționa prin Europa, decât destul de complicat: VanEck Vectors BDC Income ETF (ISIN:US92189F4110). Să sperăm că în curând va fi mai accesibil și pe meleagurile noastre, personal aș fi interesat.

O soluție accesibilă europenilor actual este un ETF de la iShares care investește în private equity și cuprinde și câteva BDC-uri. Acesta este: iShares Listed Private Equity UCITS ETF (ISIN:IE00B1TXHL60). TER cam piperat 0,75% anual.

Pentru cei care nu se informează doar la filme de 5 minute pe YouTube sau articole de 3,5 lei de pe internet, recomand două cărți bune:

  • Brett Owens și Tom Jacobs: How to Retire on Dividends: Earn a Safe 8%, Leave Your Principal Intact
  • Pazos, Luis – Geldanlage in Business Development Companies: Börsennotiertes Wagniskapital für den US-amerikanischen Mittelstand

—–

Cam ăsta a fost delirul meu despre ce este o Business Development Company (BDC). Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!