Ce este un Master Limited Partnership (MLP)

Salutare capitaliști și tuturor celor ce vor să devină! După ce am povestit despre acțiuni, ETF-uri, REIT-uri și BDC-uri a sosit vremea să vedem și ce este un Master Limited Partnership (MLP) – o altă formă legală americană cunoscută iubitorilor de dividende.

Acest tip de firmă a fost introdus în legislația americană la începutul anilor 80 după criza anilor 70 pentru a sporii investițiile în domeniul energetic. La fel ca și în cazul REIT-urilor sau BDC-urilor companiile nu plătesc impozit federal pe profit dar pentru asta sunt obligate să distribuie câștigurile investitorilor.

 Ce este un Master Limited Partnership (MLP)

În construcția unui MLP există două tipuri de parteneriat. Limited parteners, ăștia suntem noi micii investitori care oferim capital firmei respective și care profităm din încasări și profituri. Mai există așa numiții general partners, cei care se ocupă de administrarea afacerii, decid și încasează venituri doar pe baza performanțelor obținute. Altfel decât în cazul unei companii clasice, într-un MLP doar acei general partners pot lua decizii privind operațiunile firmei, de multe ori rolul acesta este ocupat de o mare firmă din domeniul energiei care are ca satelit un MLP.

Pentru a păstra statutul de MLP, firmele interesate, trebuie să distribuie investitorilor peste 90% din profitul realizat. Acesta trebuie să fie obținut din activități legate de industria petrolieră, utilități sau alte resurse naturale: explorare, extracție, transport, depozitare sau în unele cazuri și finanțarea acestor activități.

Cele mai mari 5 MLP-uri (dintr-un total de vreo 75) după valoarea bursieră a firmelor sunt actualmente:

SimbolFirmăSectorMarket capDividende actual
EPDEnterprise Products Partners LPEnergy47.564.976.532,00  $8%
MPLXMPLX LPEnergy25.650.575.530,00  $11%
ETEnergy Transfer Operating LPEnergy20.862.808.290,00  $11%
CQPCheniere Energy Partners LPEnergy19.757.681.011,00  $6%
BIPBrookfield Infrastructure Partners LPUtilities15.635.314.593,00  $4%

Acest construct este tranzacționat la bursă absolut identic ca o companie. Deținătorii acestui parteneriat nu sunt acționari (shareholders) ci sunt denumiți unitholders. Practic cumpărând la bursă aceste units (părți din firmă) devii partener în acest construct cu avantaje și dezavantaje.

Avantaje:

  • dividende foarte mari, 90% din profit.
  • venituri oarecum stabile pe termen lung.
  • MLP-urile au fost în ultimii 2-3 ani căzute în dizgrație ori au suferit ca urmare a prețului mic al petrolului. Multe din MLP-uri sunt încă la prețuri atractive.

Dezavantaje:

  • din punct de vedere al impozitării, bani distribuiți din acest parteneriat nu sunt dividende ci mai degrabă venituri dintr-un parteneriat de afaceri în SUA.
  • Aceste venituri sunt taxate la sursă complet de legea americană cu vreo 39% nu cu 10% ca la dividende clasice (cazul tratatului cu România) sau 15% (cazul Germaniei).
  • teoretic se poate depune o declarație de impozit global în SUA și veniturile de până la 9.225 USD nu se impozitează. Asta se face atunci când e vorba de sume considerabile, pentru 99% dintre muritori, nu are nici un sens, costurile și bătaia de cap sunt mult prea mari.
  • un alt dezavantaj este universul redus de afaceri – petrol, gaze, utilități.
  • firmele astea nu o să crească foarte mult, scopul lor e să creeze un venit constant. Interesante totuși pentru cei care au depășit faza de acumulare și se află mai degrabă la pensie.

Reducerea taxării, care este cel mai mare impediment în investiția în MLP-uri, se poate obține prin investiții indirecte. Astfel în locul investițiilor directe într-un anumit MLP, micul acționar poate achiziționa un ETF specializat pe astfel de active ori chiar un closed-end fund american. Aceste constructe sunt foarte eficiente din punct de vedere al impozitării și se evită de exemplu prin ETF-uri de tip swap taxarea la sursă. Un alt avantaj al unui astfel de produs este diversificarea, astfel se poate investi deodată în mai multe sau chiar în toate MLP-urile.

Un exemplu de ETF ar fi celebrul Alerian MLP ETF (ISIN: US00162Q8666). Acesta investește în cele mai mari MLP-uri din SUA și oferă peste 10% dividende anual. Costurile sunt 0,87% pe an. Din nefericire, acest produs este actual destul de greu de achiziționat în Europa și nu la fiecare broker.

Alte ETF-uri axate pe MLP-uri și ușor accesibile europenilor ar fi de exemplu: Invesco Morningstar US Energy Infrastructure MLP UCITS ETF (ISIN: IE00B8CJW150) sau mai noul  L&G US Energy Infrastructure MLP UCITS ETF (ISIN: IE00BHZKHS06). Amândouă sunt constructe swap domiciliate în Irlanda, eficiente dpdv al taxării.

În timpul administrației Trump a fost redus impozitul corporativ de la aproape 39% la 21%. Asta a făcut ca unele MLP-uri să renunțe la această formă legală și să revină la statutul de corporație clasică. Există un ETF nou, accesibil europenilor, care cuprinde atât MLP-urile cât și corporațiile clasice ce activează în acest domeniu de activitate: HANetf Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF (IE00BKPTXQ89). Produsul este foarte nou, nu prea sunt date despre el, dividende sunt la 7,6% iar costurile TER 0,40% pe an. Informații mai detaliate, pe site-ul oficial.

Lista de mai sus se dorește a fi doar un punct de plecare în studiul individual, ăsta e doar un blog nu înlocuiește cărțile despre investiții și nu se vrea vreun buric al pământului. Totodată articolul de față nu e nicidecum un îndemn de a cumpăra vreun MLP sau ETF. Pentru cei care vor să se adâncească mai mult în materie, două cărți interesante:

  • Richard Stooker – Master Limited Partnerships: High Yield, Ever Growing Oil Stocks Income Investments for a Secure, Worry Free and Comfortable Retirement
  • Brett Owens și Tom Jacobs: How to Retire on Dividends: Earn a Safe 8%, Leave Your Principal Intact

—–

Cam ăsta a fost delirul meu despre ce este un Master Limited Partnership (MLP). Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!