Cum cumpăram ETF-uri cu IBKR? (întrebare cititor)

Salutare investitorilor și celer care vor să devină. Azi revin pe blog cu o intrebare despre cum cumpăram ETF-uri cu IBKR. Am primit zilele trecute un e-mail și am zis să raspund omului dacă a fost așa draguț să imi scrie. 

Cum cumpăram ETF-uri cu IBKR?

Domnul Vali a încercat să cumpere două ETF-uri cu ajutorul platformei celor de la IBKR și a fost nemulțumit că nu a reușit să achiziționeze:

  • VanEck Semiconductor
  • Vanguard S&P 500

Totodata întreabă el dacă nu pot să îî recomand ETF-uri fără KID sau Key Investor Information (căci ăsta e motivul pentru care nu a putut cumpăra) sau niște acțiuni care cresc constant.

Problema care de fapt e un câștig

IBKR e un broker senzațional dar poate fi derutant pentru începători. De ce? Simplu. În comparație cu alte pocnitori existente pe telefoane prin țări bananier sau așa numiți neo-brokeri, IBKR oferă acces la peste 100 de burse din lume. Practiv poți cu un click să cumperi produse la New York, Londra, Frankfurt, pînă în fundul Asiei. 

Așadar când cauți în platforma IBKR după VanEck Semconductor o să ai afișate mai multe burse unde un produs cu numele ăsta e listat. Cand e vorba de listarea din America cunoscută sub simbolul SMH – Nasdaq evident că nu o să poți cumpăra. Nu pentru că IBKR nu te lasă sau că e un broker prost sau că nu are ETF-uri. Nu! Este pentru că Uniunea Europeană a stabilit, iar oile care trăiesc în ea au acceptat, că nu putem cumpara ca cetățeni europeni ETF-uri americane. 

Atunci VanEck, sau Vanguard ori iShares etc. au făcut o listare a produselor lor în Europa, de obicei în Irlanda și practic același (sau aproape același) produs îl găsești listat la bursele din Europa unde poți să cumperi și să vinzi pănă îți sar fulgii.

În cazul nostru, dacă te uiți la poziția a treia din screenshot-ul meu o să vezi SMH – BVME.ETF care este bursa din Italia. Ăsta poți să îl cumperi fără nici o problemă în Euro pentru că evident vei tranzacționa în Euro. Dacă ai marafeții în dolari pe cont va trebui să îi schimbi în eurones. Dar asta se face la IBKR în două click-uri și nu e nici o scofală.

Atenție la S&P500 sau alți indici mari

În cazul în care vrei să cumperi un indice gen S&P500 va trebui în primul rând să știi exact ce vrei altfel vei primii 200 de poziții după căutare. De exemplu: ce emitent (Vanguard, iShares, etc), ce timp de replicare (fizică sau swap), vrei cu dividende sau nu, vrei listare într-o monedă anume (dolari, euro, lire sterline), vreun factor (equal weigt sau altceva) și așa mai departe. 

De recomandat prima oara să folosești un site care iți oferă o bază de date pentru ETF-urile listate în Europa, adică de tip UCITS. Asta e simplu cu siteuri ca cele de la  ExtraETF sau  JustETF unde poți să te joci cu filtrele și să găsești ce te interesază.

Următorul pas ar fi să te duci la IBKR și să cauți catalogul lor de produse, intri la bursele europene și cauți respectivul produs acolo. O să găsești simbolul scris frumos în tabel iar apoi ești sigur că nu faci nici o greșeală.

Sunt colțos și vreau neapărat ETF-ul sau fondul din America

Dacă te apasă și vrei neapărat un produs american clasic SPY sau QQQ pentru nu îți place că e în Irlanda sau că vin extrateriștii sau altceva o să poți cumpăra si produse americane dar e complicat. 

Varianta 1: la IBKR poți să scri opțiuni pentru SPY, QQQ, etc și poți teoretic să achiziționezi produsul respectiv. Problema: un pachet de obțiuni cuprinde 100 de unități și e cam scump (SPY e 480$*100 sunt 48.000 $) iar a doua problemă e că probabil îți vei prinde urechile cu menghina.

Varianta 2: cauți un broker care are sediul în afara UE. Problemă: te vor accepta doar niște rahaturi de mana a 7-a și nu m-aș risca. A doua problemă: cei serioși, de pildă elvețienii sunt scumpi și merită la depozite de premianți nu cu 500€ pe telefon.

Niște acțiuni care cresc constant

Ultima întrebare din mail era dacă nu pot recomanda niște acțiuni care cresc constant. E complicat,  nu fac recomandări. Iar dacă aș avea cunoștințe de acțiuni care cresc constant aș fi vrăjitor sau cel puțin miliardar. Nu vă luați după orice Gigel care vă oferă secretul magic de la bursă căci nu există și nu poate nimeni să ghicească viitorul.


Cam ăsta a fost delirul meu despre cum cumpăram ETF-uri cu IBKR. Sper că v-au plăcut balivernele și veți rămâne pe recepție cu urechile ciulite. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Bäääääääm!