Nelămuriri frecvente de începător despre ETF-uri

Salutare investitori și cei care vor să devină! Un an nou, un nou început și cu siguranță în fiecare an sunt alți descoperitori ai bursei în căutare de răspunsuri care au o serie repetitivă de nelămuriri frecvente de începător despre ETF-uri. Internetul e plin de rahat și de vânzători de așa numite „cursuri”. Pierdere crasă de vreme cu informații pe care le găsești în orice carte despre bursă care costă cât 3 beri.

Nelămuriri frecvente de începător despre ETF-uri

Cu siguranță că sunt mulți care nu au deschis o carte în viața lor. Plus sunt cei care își răspund la orice întrebare existențială căutând pe Google sau ciupind informații de-a valma din internet. Am scris și eu câteva întrebări și răspunsuri clasice despre ETF-uri pe care le primesc frecvent, poate îi sunt cuiva de folos. Postul de azi vine în completarea sau repetiția unui articol mai vechi, scris de mine pe vremea pandemiei când mă plictiseam în casă îngrozitor.

De ce ar trebui să investesc în ETF-uri?

„Ar trebui” este cam exagerat – dacă ETF-urile sunt alegerea potrivită pentru tine, depinde de nevoile tale, așteptări pe termen scurt ori lung și disponibilitatea ta de a asuma riscuri. Decât să ciupești idei de acțiuni pe net de la tot felul de Gigei, e mult mai sănătos să apelezi la un ETF diversificat, nu ești noul Buffett, stai flexat. ETF-urile au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, deoarece oferă multe avantaje în comparație cu alte metode de investiții:

  • Costuri reduse: în comparație cu fondurile de investiții clasice, ETF-urile sunt mult mai accesibile deoarece nu mai este necesară plata unui management.
  • Risc mai redus prin diversificare: cu ETF-uri, puteți să investiți la un cost scăzut în multiple piețe sau segmente de piață. Astfel, este destul de ușor de construi un portofoliu diversificat care protejează de pierderi abrupte sau totale.
  • Lichiditate ridicată: ETF-urile ar trebui considerate ca investiții pe termen lung. Dacă totuși aveți nevoie de bani rapid, puteți vinde ETF-urile prin tranzacționare la bursă.
  • Siguranță: ETF-urile sunt la fel ca acțiunile un fel patrimoniu special și prin urmare sunt gestionate separat de broker. Chiar dacă brokerul devine incapabil de plată nu e mare brânză.
  • Economisire și cu sume mici: nu trebuie să fiți bogat pentru a investi într-un ETF, dimpotrivă: ETF-urile sunt potrivite și pentru economisirea cu sume mici, în funcție de broker, chiar și cu 1 € pe lună.

ETF vs. fonduri active: ce este mai bine?

Mai bine este subiectiv – însă eu prefer clar ETF-urile. Nu numai datorită costurilor mai reduse, ci și datorită unui deficit specific al fondurilor active: reușesc statistic să își atingă obiectivul și să întreacă performanța pieței doar rar. Personal doar în cazul unor nișe aș apela la fonduri active sau CEF-uri, de pildă pentru dividende mari oferite prin vânzare de opțiuni, unele obligațiuni mai speciale, în general nișe de piață pentru care nu există ETF-uri solide.

ETF-urile se mulțumesc să reproducă cât mai exact un indice și să vă garanteze ca investitori randamentul acestuia. Ele nu încearcă (în general) să depășească indicele și sunt mai puțin potrivite pentru investitorii care așteaptă să se căpătuiască peste noapte. Pentru asta există păcănele.

Ce costuri există?

Costurile totale (TER = Total Expense Ratio) include costurile curente ale unui ETF într-un an. Deoarece fiecare ETF este legal obligat să le specifice, ele sunt ușor de găsit și potrivite pentru comparația dintre diferite ETF-uri. Costurile sunt reținute din performanța fondului, nu se plătesc separat.

În cazul ETF-urilor de pe melagurile noastre în UE, TER-ul se situează în general între 0,04% și 1%, iar orice valoare sub 0,3% este considerată accesibilă. Înseamnă că, dacă TER-ul este de 0,3% și ați investit 1000 de euro într-un ETF, costurile sunt de 3 euro pe an. Merge.

Ce aleg, ETF cu acumulare sau cu distribuție a dividendelor?

ETF-urile se pot categorisi în funcție de caracteristici diferite – una dintre ele este modul în care se gestionează dividendele. Există două opțiuni: 

  • ETF-urile cu reinvestire acumulează automat veniturile din dividende, ceea ce face ca suma investiță în fond să crească mai rapid și să beneficiați de efectul dobânzii compuse și oarecum fiscal. Științific este alegerea cea mai potrivită. 
  • ETF-urile cu distribuire plătesc veniturile din dividende, de obicei de 4 ori pe an. Prin urmare, puteți construi un venit pasiv, care poate fi reinvestit sau utilizat în alte scopuri. Ai niște pierderi mai ales prin impozitare dar viața nu e un tabel în excel, unii oameni au o senzație de bine când le intră din când în când dividende în cont și rămân motivați pe termen lung.

Fizic sau sintetic: care este metoda de replicare mai bună pentru ETF-uri?

Metoda de replicare al indicelui de referință este un alt mod de a categorisi ETF-urile. Și aici există în principiu două tipuri: 

  • ETF-urile cu replicare fizică cumpără acțiunile din index în aceeași ponderare. Există o replicare completă, în care toate activele din index sunt într-adevăr cumpărate și o replicare parțială (sampling) în care doar pozițiile cele mai importante sunt cumpărate. 
  • ETF-urile cu replicare sintetică nu cumpără activele din index activ ci fac o tranzacție cu o bancă pentru a garanta investitorilor performanța indexului. ETF-urile cu replicare fizică oferă mai multă transparență și puțin mai multă siguranță, în schimb, ETF-urile cu replicare sintetică sunt mai accesibile pentru piețe mai de nișă și clase de investiții care sunt greu de listat prin replicare fizică, cum ar fi mărfurile sau chiar unele obligațiuni.

Pentru alte întrebări bagă un mail, mai scotocește pe site sau cel mai sănătos: CITEȘTE O CARTE. Mai vezi și articolele din rubrica pentru începători.


Cam ăsta a fost delirul meu despre câteva nelămuriri frecvente de începător despre ETF-uri. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul și să aruncați un ochi în depozitul meu în timp real sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!