Cum investești cu un ETF în întreaga lume

Salutare investitori! M-am lovit la un moment dat de întrebarea: cum investești cu un singur ETF în întreaga lume Ceva simplu, fără bătăi de cap, fără ponturi și tot felul de Gigei care îți explică ce acțiuni de succes au ales și s-au îmbogățit peste noapte, diverse baliverne. Eu am vrut pentru generația viitoare să economisesc într-un singur produs, lunar, vreme de zeci de ani fără nici un fel de implicare suplimentară. Practic am setat o sumă lunar care să meargă într-un singur produs global și gata, asta e tot. Automatizare maximă.

Cum investești cu un ETF în întreaga lume

Ideea e că doar 2-3% din toți managerii de fonduri de pe această planetă reușesc pe termen lung să aibă un randament mai mare decât un indice de referință. Ăsta este adevărul, iar restul e zgomot. Alegerea de acțiuni individuale este un hobby și nimic mai mult. Nu are sens să bat apa în piuă pe tema asta căci sunt biblioteci de studii științifice care tratează subiectul. 

Evident că poți alege niște acțiuni dar să-ți fie clar că e o îndeletnicire frumoasă și intelectuală dacă îți place să citești însă fără vreo șansă reală de a obține pe termen lung un randament superior comparativ cu un indice global. Majoritatea vrea să dea un tun pe termen scurt, pierdere de vreme. Fiecare pășunel se crede mare trader sau cel puțin Buffett cu un telefon chinezesc și un app polonez iar 99% sunt faliți. 

În opinia mea pentru fiecare om întreg la bilă, temelia unui depozit solid ar trebui să fie ETF-uri solide care urmăresc indici mari, chiar globali. Există nenumărate metode de a alege un portofoliu de ETF-uri, azi am ales varianta unui singur produs. 

Pentru acestă variantă simplă de portofoliu, există în Europa posibilitatea de a alege din 3 indici și 6 ETF-uri. Costurile TER ale acestora variază între 0,20% până pe la 0,45% anual în funcție de ETF-ul ales. În lista asta am exclus ETF-urile de tip ESG sau diverși factori de genul momentul, value, vola și câte și mai câte gargare de marketing ori de atras click-uri. Pur și clasic.

FTSE All World

Indicele FTSE All-World este o construcție care cuprinde 25 de țări din lumea dezvoltată și 24 de țări din piețele emergente realizată prin metoda market capitalization weighted, adică în funcție de mărimea capitalizării bursiere și cuprinde până la 95% din piața mondială investibilă. Este format din 4.130 de companii dar nu cuprinde decât firme mari și mijlocii, fără așa numitele small caps.

În Europa indicele FTSE All-World este folosit de cei de la Vanguard care au emis două ETF-uri foarte mari care urmăresc acest indice. Costurile TER sunt la ambele produse 0,22% anual. 

  • Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (USD) Accumulating (ISIN IE00BK5BQT80) este varianta cumulativă, care nu plătește dividende ci le reinvestește automatizat.
  • Vanguard FTSE All-World UCITS ETF Distributing (ISIN IE00B3RBWM25) este varianta distributivă.

MSCI All Country World (ACWI)

Indicele MSCI All Country World foarte asemănător cu FTSE All World în ceea ce privește compoziția, cuprinde la fel țările dezvoltate și cele emergente dar are mai puține firme, în total sunt 2.200 companii care formează 85% din piața mondială investibilă, fără small caps. Acest indice este utilizat de 3 firme în Europa pentru produse de tip UCITS și anume: iShares cu TER de 0,20%, Lyxor 0,45% și SPDR 0,40%. Toate trei sunt cumulative.

  • iShares MSCI ACWI UCITS ETF (Acc) (ISIN IE00B6R52259)
  • Lyxor MSCI All Country World UCITS ETF – Acc (EUR) (ISIN LU1829220216)
  • SPDR MSCI ACWI UCITS ETF (ISIN IE00B44Z5B48)

MSCI All Country World Investable Market (ACWI IMI)

Indicele MSCI All Country World Investable Market Index (ACWI IMI) este cel mai larg în componență, cuprinde la fel țările dezvoltate și cele emergente însă cuprinde și companiile mici, așa numitele small caps. Are în componență 9.220 de companii care acoperă 99% din lumea investibilă. Pentru acest indice există în Europa un singur produs UCITS lansat de firma SPDR care are un TER de 0,40% anual:

  • SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (ISIN IE00B3YLTY66)

Alte detalii percum tipul de replicare, vola, shape ratio, etc se găsesc pe site-urile oficiale sau pe diverse portale cu baze de date ale ETF-urilor UCITS. Personal folosesc extraETF sau justETF. Dacă ar fi să ne uităm la prețuri, cele mai convenabile variante sunt cele ale Vanguard 0,22% sau varianta iShares cu indicele ACWI 0,20%. Diferența între ele este minimală, cu precizarea că Vanguard are și o posibilitate distributivă, în vreme ce produsul iShares este cumulativ. La ambele replicarea este fizică, prin sampling. Personal am ales Vanguard All-World pentru că este ceva mai mare ca număr de companii și am vrut neapărat să fie distributiv. Dar fiecare cu ideiile și păsăricile lui, probabil că la final contează să te ți de plan, să investești lunar fără pauze și emoții inutile.


Cam ăsta a fost delirul meu despre cum investești cu un ETF în întreaga lume. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!