Despre Berkshire Annual Shareholders Meeting 2022

Salutare capitaliști! Azi despre mult așteptata Berkshire Hathaway Annual Shareholders Meeting 2022 care a avut loc săptămâna trecută în Omaha, Nebraska. Compania Berkshire Hathaway este una din acțiunile cu ceva greutate la mine în portofoliu și în care investesc lunar fără pauze. Drept urmare de câțiva ani, odată cu explozia streaming-ului a devenit un eveniment obligatoriu în calendar. Adunarea acționarilor este live pe net, anul ăsta fiind oferită de CNBC.

Despre Berkshire Annual Shareholders Meeting

Probabil trebuie să fi și un pic maniac să te uiți 8 ore la doi neni la aproape 100 de ani cum dau sfaturi despre viață și comentarii despre economie în general. Asta e, eu sunt mare fan și cred că sunt mult mai câștigat căscând gura la Buffett și Munger decât să citesc balivernele agaramate de prin social media.

Evenimentul poreclit Woodstock for Capitalists, este un eveniment gigantic pentru investitorii din toată lumea care după doi ani de pauză datorată pandemiei s-a ținut din nou în prezență. În cadrul adunării generale Warren Buffett și vicele Charlie Munger răspund ore întregi la întrebări adresate din public sau emailuri. De asemenea pentru a fi clară succesiunea la cârma firmei, pe scenă au fost și anul ăsta prezenți Greg Abel succesorul lui Buffett precum și Ajit Jain, managerul asigurărilor din cadrul Berkshire. Care au fost câteva din punctele cheie ale întrunirii de anul ăsta, vezi în continuare.

Investiții în Q1/2022

Ani de zile fanii lui Buffett au așteptat marile investiții. Buffett a declarat de mai multe ori de-a lungul vremii că nu găsește companii bune la un preț potrivit iar visteria Berkshire a adunat peste 144 miliarde de dolari în cash

Începutul lui 2022, spre surprinderea multora, a adus cele mai mari investiții la Berkshire de peste 10 ani. Practic în primele 3 luni ale anului Buffett a investit vreo 50 de miliarde $. Suma este mai mare decât investițiile făcute în criza din 2008/2009.

  • A cumpărat în continuare acțiuni Apple.
  • A  achiziționat 14% din compania petrolieră Occidental Petroleum între 28 februarie și 16 aprilie.
  • A continuat achiziția de acțiuni Chevron, având acum ca. 26 de miliarde în Chevron care împreună cu Occidental sunt vreo 40 de miliarde investiți în industria petrolieră.
  • A cumpărat 9,5% din Activision Blizzard după anunțul făcut de Microsoft cum că vrea să achiziționeze compania pentru 95$/acțiune. Actual se tranzacționează sub 80$. O mică parte fusese cumpărată înainte de anunț.
  • La începutul lui aprilie a achiziționat în stil mare acțiuni ale companiei HP Inc într-un pachet de 4,2 miliarde $. 
  • În martie Berkshire a cumpărat în întregime concurentul din domeniul asigurărilor, compania Alleghany pentru 11,6 miliarde $.

Practic după toate achizițiile din primele luni ale anului portofoliul de acțiuni publice deținut de Berkshire cuprinde peste 390 miliarde $ iar primele 4 poziții sunt: Apple, Bank of America, American Express și Chevron. Detalii aflăm peste vreo săptămână când sunt publicate toate chichițele Q1/2022. Rezervele de cash ale Berkshire au scăzut după toate cumpăraturile din Q1 la 106 miliarde $, o sumă ce rămâne absolut impresionantă.

Despre trading și Bitcoin

La fel ca și în anii trecuți, Munger și Buffett au criticat masiv și anul ăsta păcănelele de pe piețele de capital. Buffett e de părere că bursa a devenit pentru mulți un cazino mai cu seamă în ultimii ani. Munger a adăugat: există computere și algoritmi care tranzacționează împotriva altor computere, activități care nu mai au nimic de a face cu investitul. De asemenea a mai precizat: există o mulțime de oameni care nu știu nimic despre bursă și care sunt consiliați de traderi care știu și mai puțin.

În ce privește criptomonedele în general și Bitcoin în special cei doi au fost tot timpul extrem de critici. Buffett a spus că nu știe în ce direcție se deplasează cursul însă o chestiune e sigură: nu produce nimic. Iar Munger mai acid, a adăugat: dacă cineva vă sfătuiește să economisiți în Bitcoin spuneți simplu, nu!

Despre crash-ul suferit de platforma Robinhood, Charlie Munger e de părere că la mijloc ar fi dreptatea divină, spunând simplu: “God is getting just”.

Despre inflație și situația mondială

Întrebat despre ce crede despre inflație, Buffett a răspuns mai mult filosofic: cel mai bun remediu este să devii cel mai bun din domeniul tău, de exemplu dacă ești cel mai bun doctor din oraș oamenii te vor plăti cu sau fără inflație. De asemenea a adăugat că discuțiile și prezicerile despre inflație sunt o prostie, nimeni nu poate prezice ce va fi în 10 ani, 12 luni sau chiar 4 săptămâni.

Despre situația din Ucraina, atât Buffett și Munger au părut afectați iar la întrebarea ce se întâmplă în cazul unui atac atomic, Munger a răspuns în hăhăielile publicului că soluția este: te bagi sub masă, te pupi în cur și spui adio!

Buffett rămâne șef

La final a mai rămas un singur zvon nedisecat: dacă Buffett rămâne la cârma companiei ori ba. Majoritatea acționarilor au votat pentru păstrarea conducerii iar lucrurile rămân și în anul următor la fel așa cum acționarii s-au obișnuit încă din 1965. Buffett are 92 de ani și demonstrează că încă are o minte ascuțită. Succesiunea la conducerea Berkshire e deja reglementată iar câtă vreme Buffett va mai ocupa fotoliul șefului nu se știe. Sper la cât mai mult.


Cam ăsta a fost delirul meu despre Berkshire Annual Shareholders Meeting 2022. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!