Despre anduranță în 500 de cuvinte

Azi câteva baliverne despre anduranță în 500 de cuvinte căci sub 1% din populația lumii poate alerga un maraton și probabil tot cam atâția sunt în stare să investească la modul serios pe termen lung. Pentru mine e același lucru și totul se rezumă într-un singur concept: rezistența.

Investitul e precum sportul sau dietele. Toată lumea știe teoria dar în practică suntem un dezastru. Fiecare știe grosso modo ce e sănătos pentru organism dar toate cunoștințele sunt ignorate din comoditate. La fel e și investitul. Fiecare pulete știe că nu are nici o șansă făcând trading cu niște tâmpenii auzite pe net dar nu se lasă. Nevoia de senzații tari câștigă mereu.

Despre anduranță în 500 de cuvinte

Neîncrederea în știință e la fel de nefastă precum păcănelele. La fel ca medicina sau chimia și economia e o știință. Nu o să ajungi chimist uitându-te la YouTube și nici economist citind bloguri de 2 lei precum cel de față. Cu toate astea orice semianalfabet e convins că el se pricepe mai bine decât orice profesionist care investește de decenii ori un absolvent de Columbia sau Yale. La urma urmei nu e nici o surpriză, chiar și în 2022 există oameni care sunt convinși că Pământul este plat. Cum spune proverbul italian, la mamma dei cretini è sempre incinta. Masa de manevră are tot timpul un număr fix de berbeci. Sunt aceiași orbi fripți pe la țepele Caritas, FNI sau odraslele lor care și-au băgat și creierii în păcănele, crypto și idei de acțiuni ciupite de pe net.

Pentru că nu citește nimeni nimic iar fiecare se crede Buffett cu un app ieftin pe un telefon chinezesc, mediul investițional devine raiul potlogarilor care vând povești oilor carpatine și care se denumesc „educatori” precum cadrele didactice de la grădiniță. Dacă asta se va termina vreodată? Sigur nu. Sistemul educațional românesc e îndobitocit iar presa e execrabilă. Vântu (SOV) povestea pe vremuri într-un interviu că o schemă piramidală e oricând posibilă în România, există destui idioți creduli. Absolut de acord.

Toată lumea visează să facă bani mulți, să fie bogat, să moară dușmanul. Fiecare cioflingar vrea să fie milionar. De fapt cum spunea Housel, majoritatea celor care se visează milionari își doresc în realitate să cheltuie acel milion. Lucru care de fapt e chiar contrariul în a fi avut. 

Fiecare e liber să facă ce vrea, oricum nu interesează pe nimeni ce faci tu la monitor, nici măcar cât negru sub unghie. Personal adaug lunar și automatizat în portofoliu, atât când piețele sunt ieftine cât și atunci când sunt mai scumpe. Repet procedeul lună de lună, an de an, fără să mă intereseze părerea cerșetorilor de click-uri. Încerc din răsputeri să nu fiu idiot ori vreun taliban al unei strategii ridicată în slăvi de vreun așa numit „specialist” vânzător de rahat ieftin pe internet.


Cam ăsta a fost delirul meu. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact iar dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!