Nouă întrebări despre depozitul personal

Zilele trecute am fost contactat pe Patreon de cineva care a avut un set de nelămuriri, mai exact nouă întrebări despre depozitul personal. Pentru că nu e nici un secret de stat, am zis să le dezvolt oarecum pe blog poate mai e cineva care are aceleași dileme. Dacă nu, nu e nici o problemă că nu dau turcii.

Nouă întrebări despre depozitul personal

Asta a fost seria de întrebări:

1. Care este obiectivul principal și orizontul de timp pentru portofoliul tău? 

Obiectivul principal este îmbunatatirea pensiei pentru că există o diferență majoră în Germania între cât câștigi și cât o să fie pensia. Nah, acum că pare că trebuie să salvăm toti refugiații din 50 de țări arabe și africane o să fie greu să plătești pensii mari. În plus datoriile tuturor țărilor euro cresc într-un ritm amețitor și precis o să fie cumva salvați și ăștia cu tiparnița. Eu am un orizont 20-30 de ani si portofoliul va fi lăsat moștenire noii generații.

2. După ce criterii au fost alese instrumentele financiare incluse? 

Criteriile sunt in cazul actiunilor: calitate, companii solide, istoric, management. Am inceput in prima faza cu acțiuni individuale, ulterior am înclinat balanța spre ETF-uri pentru siguranță si diversificare. Criteriile pentru ETF-uri au în principiu ETF-uri globale care cuprind toată piața financiară globală, majoritatea depozitului se va concentra și în continuare în Developed World și parțial Emerging Markets care sunt temelia depozitului. Restul pozițiilor le văd mai mult ca sateliți.

3. Cum decizi sa rebalansezi portofoliul si cu ce frecventa? 

Nu prea rebalansez, nu sunt convins ca e o idee buna ma ales că in Germania vânzarea implică impozite serioase. Mai degrabă înclin balanța modificând rata lunară automatizată dar sincer nu prea mă pasionează subiectul. Știu că sunt tot felul de păreri de tezaur folcloric cu rebalansări de multe ori pe an și alte baliverne. În cazul unui plătitor de impozite într-o țară normală, nu bananier, e un sistem păgubos.

4. Cum abordezi diversificarea și gestionarea riscurilor? 

ETF-urile îmi oferă o diversificare aproape exagerată in mii de companii. Riscurile le consider reduse pentru că nu investesc pe termen scurt. Mi-am văzut portofoliul deja la -35% și nu m-am agitat, consider că sunt deja vaccinat în privința volatilității. Am început cu puțin și plăcinta a crescut în mulți ani, dacă începeam cu o plăcintă mare era altă poveste.

5. Față de ce benchmark compari performanța portofoliului? 

De obicei MSCI World dar nu fac din asta vreo dramă. Mă uit să văd dacă sunt aproape de index dar pentru că balanța e înclinată în depozit spre ETF-uri sunt cam pe acolo în fiecare an, uneori mai bine, uneori mai prost.

6. Ce factori te determină să adaugi sau să elimini un instrument din portofoliu? 

În cazul acțiunilor individuale, schimbari majore ale politicii unei firme, scandaluri masive, corupție, prognoze sumbre ale modelului de afaceri. De exemplu am vândut tot ce aveam rusesc când a început să se împută chifteaua la granița cu Ucraina în decembrie înainte să înceapă războiul, aveam Gazprom, Nornickel și Sberbank în portofoliu. Asta a fost o decizie bună, de-a lungul timpului au fost și altele mai proaste.

7. Ce lecții importante ai extras din gestionarea portofoliului tău? 

Multe, poate o sa scriu cândva când nu mai sunt foarte leneș un articol mai lung. Poate cel mai important: ignoră zgomotul, presa, guru, Gigeii din Balcani autoștiutori, bloguri ca cel de față etc. De aia ne-a dat statul cap șă îl folosim, să citim cărți și să ne facem propria ordine în cutia cu gânduri. Am zis mereu, social media e de frecat timpul mort între mailuri și ședințe, dacă vrei să fi specialist într-un domeniu, pune burta pe carte lasă beșinile de pe net.

8. Cum prevezi evoluția portofoliului în următorul deceniu? 

Pentru că ultimii 10 ani au fost bombastici și orice idiot se credea Buffett pe un telefon chinezesc, cred că următorul deceniu va fi mai slab dar un 5-6% anual cred ca e posibil. Se prea poate să rămânem pe o linie de plutire mult și bine și să nu se mai întâmple mare lucru, asta va fi foarte OK căci începusem să mă plictisesc de tot felul de ciuri-buri cu trading și 250$ pe Revolut, NFT-uri și alte rahaturi de bâlci. Poate dispar acești indivizi sau se mai răresc.

9. Ce instrumente sau resurse recomanzi pentru monitorizarea și analiza unui portofoliu?

Eu folosesc, pentru că se pretează bine în Germania și am mai mult decât un broker, serviciile celor de la Rentablo care agregează automatizat toate datele, mai exista și ExtraETF. Pentru o adminstrare offline exista un software german: Portofolio Performance. Pentru alte țări, habar nu am, nu m-a interesat tematica.

Am ajuns la finalul răspunsurilor legate de depozitul personal, au mai urmat și altele care în parte repetau cel deja expuse mai sus și nu mai bat apa în piuă că deja e 9 seara și mai am de băut o bere iar în general sunt leneș. Altfel ajungeam și eu “educator financiar” ca Gigeii din Carpați și aveam +45% YTD lejer. LOL, mă mir că nu i-a sunat deja Munger să preia Berkshire sau măcar Daily Journal.


Cam ăsta a fost delirul meu despre nouă întrebări despre depozitul personal. Sper că v-au plăcut balivernele și veți rămâne pe recepție cu urechile ciulite. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Bäääääääm!