Divizarea unor acțiuni: Shopify, Alphabet, Amazon

Salutare capitaliști! Azi câteva baliverne personale despre divizarea unor acțiuni celebre în următoarele săptămâni, așa numitele stock splits pentru Shopify, Alphabet, Amazon

În lumea bursei se pare că e din nou la modă divizarea acțiunilor. Acest lucru se face din motive diverse, spre exemplu pentru o mai bună administrare a plăților cu acțiuni către angajați, recumpărarea mai ușoară a propriilor acțiuni, mărirea lichidității, un curs mai atractiv pentru micii investitorii și multe altele. 

Divizarea unor acțiuni: Shopify, Alphabet, Amazon

Din punct de vedere al cifrelor printr-un așa numit split nu se modifică nimic în datele fundamentale ale unei companii. Pentru a înțelege fenomenul, chiar și pentru un prunc de 5 ani, există exemplul clasic cu pizza. Dacă facem un exercițiu de imaginație și dacă o companie este o pizza împărțită în 6 felii vom efectua o divizare a acțiunilor la un raport de 1:2 și vom avea deodată 12 felii. Pizza respectivă e aceeași, doar numărul de felii s-a dublat, în ansamblu nu s-a schimbat nimic fundamental. Același lucru se întâmplă și în cadrul unei firme când efectuează un split.

Cu toate că e aceeași Mărie cu altă pălărie, bursa e evident irațională iar micii investitori sunt niște oi care se mișcă precum o turmă. Vor fi nenumărați berbeci care vor vedea deodată că o acțiune Amazon ca prin minune nu mai costă 2000$ ci doar 100$ și se vor arunca cu furie în app-ul din telefon. Nu funcționează întotdeauna, dar în foarte multe cazuri sunt creșteri ale cotațiilor.

Pe de altă parte există și mulți mici investitori care și-ar fi dorit o acțiune Google ori Amazon în depozit dar nu au avut niciodată la dispoziție 2000$. Poate au avut și un broker de rahat ce nu permite acțiuni fracționale. Ei bine, pentru aceștia ăsta e un moment să sară pe tren când firmele astea se vând la 100$/acțiune. 

Aceste divizări ale acțiunilor se întâmplă destul de des, în perioada asta e interesant pentru că firme mari, la modă și foarte cunoscute au decis să efecteze procedura. Azi pe scurt despre 3 dintre ele: Shopify, Alphabet și Amazon. Mai sunt și altele, o listă găsiți de exemplu pe site-ul bursei Nasdaq sau la Yahoo.

1. Shopify: pe valul emancipării comerțului

Shopify este una din firmele un pic cam ieșite de pe radarul investitorilor europeni. Chiar dacă este un gigant tehnologic fiind din Canada nu a fost mereu în lumina reflectoarelor. Misiunea firmei este să facă comerțul cît mai eficient și democratic. Acest lucru l-au cam reușit, este una din adresele preferate de oricine care își dorește un magazin virtual independent cu servicii de la logistică, web design, social media până la plăți electronice, facturare etc.

Acțiunile au fost măcelărite anul ăsta având o cădere de 75% YTD. După explozia încasărilor din pandemie, câștigut s-a prăbușit în 2022. După cum vedem și în grafic, în 2019 erau 0,46$/acțiune, 3,98$ în 2020, 6,41$ în 2021 și așteptați 1,04$ în 2022. Lucrurile sunt însă așteptate să se stabilizeze în anii următori: 2,19$ în 2023 și 4,06$ în 2024.

Pe 22 iunie va avea loc o adunare generală a acționarilor care va supune la vot divizarea acțiunilor Shopify în raport de 1:10. De asemenea se dorește crearea unei variante speciale de acțiuni pentru fondatorul companiei și actualul CEO Tobi Lütke, prin care acesta își rezervă 40% din drepturile de vot. Dacă totul funcționează după plan, la 28 iunie fiecare acționar va primii în schimbul fiecărei acțiune Shopify, 10 bucăți noi iar prețul unei va fi de 10 ori mai mic.

2. Alphabet: firma din viața fiecăruia în fiecare zi

Acțiunile Alphabet se vor diviza în raport de 1:20 la data de 15 iulie. Concret, cine deține 1 acțiune Alphabet la această dată va avea a doua zi 20 de bucăți în depozit iar prețul unei va fi de 20 de ori mai mic, în jurul a 100$/acțiune, actualmente Alphabet se vinde fără split în jurul a 2000$ bucata. 

Alphabet, compania-mamă a Google nu cred că mai are nevoie de nici un fel de prezentare. Produsele sale le utilizăm cu toții în fiecare zi de ani de zile. Personal am cont la ei de pe vremea când aveai nevoie de invitație pentru asta.

Creșterea Google este de neoprit. Încasările cresc cu excepția lui 2022 destul de zdravăn, după așteptări 21% în 2023 și 14% în 2024. În domeniul publicității online este un gigant care își împarte piața cu puțini actori iar în domeniul căutării pe internet încă nu are o concurență de luat în seamă. Din punctul meu de vedere oferă niște produse senzaționale la care e extrem de greu de renunțat.

Riscuri: singurele riscuri mari sunt cele legate de stoparea prin legislație a unor tendințe monopoliste care ar putea afecta încasările. De asemenea o răcire a conjuncturii mondiale poate duce la o scădere a bugetelor pentru reclame, lucru care ar putea afecta pe termen scurt cotațiile Alphabet.

3. Amazon: gigantul comerțului online din vest

Compania va efectua pe 6 iunie un split de 1:20. Asta înseamnă că fiecare acțiune Amazon deținută în prezent se va transforma în 20 de tip nou iar prețul uneia se va micșora evident de 20 de ori, în jurul a 100$ în funcție de cum mai evoluază cursurile până atunci.

Amazonul e înființat încă din 1994, personal sunt client Amazon din 2005 și am putut pe pielea mea să urmăresc evoluția firmei de-a lungul timpului care este senzațională. Dacă la început vindea cărți americane, CD-uri și DVD-uri, a ajuns azi să domine comerțul lumii vestice. Mai mult decât atât pe lângă comerț online s-a răspândit în toate domeniile posibile: video streaming, plăți online, publicație carte, supermarket-uri, farmacie, reclamă, cloud samd. Actual are peste 1,3 milioane de angajați la nivel mondial.

Încasările continuă să crească susținut, mai puțin în 2022. Au peneterat toate domeniile posibile și au încă planuri de expansiune: logistică, sateliți, asigurări, medicină etc.  De asemenea există zvonuri cum că dacă firma va fi împărțită la bursă în mai multe divizii separate, acestea vor avea o valoare bursieră mult mai mare decât actualul conglomerat. Se presupune că doar AWS (divizia de cloud) ar avea independent o valoare mai mare decât Amazonul actual. AWS face doar vreo 15% din încasări dar în același timp 75% din profit.

Din punctul meu de vedere, client fiind de mai bine de 17 ani, nu există ceva mai simplu și mai ușor de folosit cand cumperi ceva online în toată lumea vestică. La nivel de mulțumire al clientului, calitate al serviciilor nu are încă concurență iar deja două generații de oameni folosesc în fiecare zi serviciile lor. Ca riscuri: concurență (SEA, Alibaba, JD, Zalando, MercadoLibre etc.). Posibile riscuri politice prin reglementarea unor tendințe monopoliste.


Cam ăsta a fost delirul meu despre divizarea unor acțiuni: Shopify, Alphabet, Amazon. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!