ETF-uri în Europa lui 2023

Salutare capitaliști și celor în devenire! Ce se întâmplă când combini niște indici bursieri cu niște fonduri de investiții? Obții niște ETF-uri (exchange-traded funds) chiar și în Europa, adică niște fonduri de indici tranzacționate la bursă. Ei bine, se pare că investitorii europeni sunt foarte interesați și au băgat în ei o grămadă de bani în ele în luna noiembrie. Cât de mulți bani? Aproape 18 miliarde de euro. Că doar nu sunt proști să pună toate ouăle într-un singur coș. Amundi, o firmă care se ocupă de ETF-uri, spune că luna noiembrie a fost a doua cea mai bună lună din an pentru ei, după luna în care au primit o reducere la abonamentul de Netflix și o ciungă.

ETF-uri în Europa

Dar nu credeți că luna noiembrie a fost o excepție. Nu, ETF-urile sunt la modă de ceva vreme în Europa. În primele unsprezece luni ale anului 2023, investitorii europeni au aruncat peste 138 de miliarde de euro în ETF-uri și se așteaptă să bată recordul anual până la sfârșitul lui decembrie. Anul ăsta a fost al doilea cel mai bun an pentru ETF-uri în Europa, după anul 2021, când au intrat în total 161 de miliarde de euro în aceste produse de investiții. Ce să zic, bravo lor!

Dar de ce sunt atât de populare ? Păi, pentru că sunt mai ieftine și mai eficiente decât fondurile gestionate activ, adică alea în care un manager își bate capul ori citește în zațul cafelei și alege cele mai bune acțiuni sau obligațiuni. Investitorii europeni au început să renunțe masiv la fondurile astea și au scos în 2023 un total de aproximativ 90 de miliarde de euro din ele. Au zis: gata Gigele, nu mai vrem să plătim comisioane mari pentru niște performanțe slabe, mai bine ne luăm niște produse mai transparente fără să ne coste o avere.

Acum, nu toate ETF-urile sunt la fel. Unele sunt de acțiuni, altele sunt de obligațiuni, și altele sunt de alte chestii. Dar cele mai căutate sunt cele de acțiuni, în special cele care urmează indici de acțiuni bine cunoscuți, cum ar fi S&P 500 sau MSCI World. Știți voi, indicii ăia care apar la știri și care ne dau dume despre economia mondială. În total, investitorii europeni au ajuns să aibă peste un trilion de euro în ele. Da, a o sumă atât de mare încât te doare bila.

Dar nu numai ETF-urile de acțiuni sunt în vogă. Și cele de obligațiuni devin din ce în ce mai populare, în special datorită ratelor mai ridicate ale dobânzilor din ultimul timp. În noiembrie, cel mai popular ETF a fost de obligațiuni corporative europene, adică niște hârtii care îți promit că o firmă îți va da niște dobândă dacă o împrumuți cu niște bani.

Piața europeană de ETF-uri a crescut foarte mult în ultimii ani, de peste șase ori mai mult decât în 2010 și a ajuns acum la 1 500 de miliarde de euro. ETF-urile reprezintă deja aproximativ 12 % din totalul pieței europene de fonduri, care se ridică la aproximativ 13 000 de miliarde de euro, față de 5% în urmă cu vreo zece ani.

Se preconizează că piața europeană a ETF-urilor va continua să crească puternic, în special dacă se va îmbunătăți accesul investitorilor din țările europene mari, precum Italia sau Spania. Firma Vanguard, de exemplu, este optimistă și se așteaptă ca activele gestionate să se dubleze în următorii cinci ani. Asta înseamnă că vom vedea și mai multe ETF-uri, pe piața europeană și implicit în depozitele acționarilor. Dacă pentru orice Gigel sunt interesante ETF-urile? Habar nu am, Gigel face ce vrea. De obicei pune botul la ponturi fierbinți de pe Facebook și se crede Buffett pe un telefon chinezesc.


Cam ăsta a fost delirul meu despre ETF-uri în Europa lui 2023. Sper că v-au plăcut balivernele și veți rămâne pe recepție cu urechile ciulite. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Bäääääääm!