SPDR S&P US Dividend Aristocrats – investiție nu rahat

Salutare capitaliști și celor ce vor să devină. Azi câteva baliverne despre un ETF  pe care îl apreciez nu doar eu ci și o mică armată de investitori. Este vorba de SPDR S&P US Dividend Aristocrats. Asta e o cu adevărat o investiție serioasă nu un rahat auzit de la unul și altul pe net. Mă refer azi la varianta UCITS a acestui ETF, cu distribuție și fără artificii de tip euro-hedge. Simplu și practic.

SPDR S&P US Dividend Aristocrats - investiție nu rahat

Atunci când vremurile sunt tulburi, micul investitor are tendința de redescoperire a dividendelor și a veniturilor stabile, este momentul oportun de talibanizare și încleștare spre o strategie care oferă marele secret al succesului. Fiecare Gigel începe să caute pe telefon, Youtube și Tiktok acțiuni care oferă dividende stabile și se bucură de fiecare 2,4 dolari intrați în cont. De obicei performanță totală e nefastă căci raportat la un indice de referință frecatul telefonului nu e o soluției optimală. În cazul ăsta un ETF pe termen lung poate fi o soluție ideală pentru orice om rațional.

Acesta nu este în nici un caz vreun îndemn de a cumpăra aceste firme ori instrumente financiare ci mai degrabă un punct de pornire în analiza individuală. Ce face fiecare cu banii lui e o alegere pur personală. Nu te lua după toate cretinismele de pe net, gândește cu propriul cap.

Investiția în ETF-uri axat pe aristocrați ai dividendelor poate fi o opțiune atractivă pentru investitorii care caută un randament stabil. Iată câteva posibile beneficii pe care le poate aduce investiția într-un ETF de acest tip:

 • Flux de venit regulat: investiție în companii care plătesc dividende acționarilor. Atunci când investitorii cumpără acest ETF-uri, ei primesc fluxuri regulate de venit sub formă de plăți de dividende, în cazul ăsta și în creștere continuă.
 • Diversificare: Un ETF de dividende poate conține un portofoliu larg de companii. Acest lucru oferă diversificare pentru investitorii care doresc să investească într-o varietate de firme pentru a-și diversifica portofoliul. Ideea e că poți să își alegi și tu companii dar nu te pricepi, degeaba te umfli în piept, nu ai timp, pănă strângi 100 de firme durează și costă. Plus majoritatea celor care încearcă marea cu degetul sunt Gigei și de obicei aleg niște trăznăi ciupite de pe net sau tot felul de chifle fără viitor.
 • Randamente potențial mai mari: poate oferi un randament mai mare decât obligațiunile sau alte investiții plătitoare de dobândă, nu neapărat de la început adevărat dar în timp îndelungat prin creșterea randamentului, posibil.  
 • Succes pe termen lung prin aprecierea prețului: poate oferi un potențial mare pe termen lung, deoarece include companii care au o situație financiară stabilă. Acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra performanței totale.
 • Costuri mai mici: costuri mai mici decât fondurile administrate activ dar mai mari decât un indice clasic, de pildă S&P 500, All World, etc.

Caracteristici principale ale SPDR S&P US Dividend Aristocrats

 • Serie ISIN: IE00B6YX5D40
 • Anul înființării: 2011
 • Domiciliu: Irlanda
 • Valuta de referinta: dolar american
 • Poziții deținute: 122
 • Replicare: fizică
 • Fimele din top 10: 16,3% din total
 • Costuri (TER): 0,35% anual
 • Mărimea fondului: 5,5 miliarde dolari
 • Rating Morningstar: 4 stele (din 5)

SPDR S&P US Dividend Aristocrats cumpără poziții din cele mai mari 1.500 de companii americane care au reușit să obțină dividende în creștere în ultimii 20 de ani consecutivi. Față de indicele clasic american care acceptă 25 de ani de creștere consecutivă (vezi: NOBL care nu e un ETF de tip UCITS tranzacționabil în UE) acest ETF a scăzut puțin ștacheta la 20 de ani dar în același timp și-a mărit diversificarea. 

Firmele deținute se disting nu doar prin faptul că și-au crescut dividendele an de an în ultimii 20 de ani (sau mai mult). În plus, fiecare „aristocrat” trebuie să aibă o valoare de piață de cel puțin două miliarde de dolari și să îndeplinească anumite criterii în ceea ce privește volumul de tranzacționare. În ceea ce privește structura indicelui, nici un membru nu poate avea o pondere mai mare de patru procente, iar reechilibrarea are loc trimestrial. Acest lucru asigură că nici un membru al indicelui nu se poate transforma într-un risc major cu o pondere ridicată și se garantează un grad ridicat de diversificare.

Printre firmele din componență sunt companii cunoscute ca: Cardinal Health, Leggett & Platt, IBM, National Retail Properties, Franklin Resources, Exxon Mobil, Walgreens Boots Alliance, Federal Realty Investment Trust, Chevron, Old Republic International, etc. Este puțin probabil ca până și investitorii privați cu experiență să fi auzit de absolut toate firmele din componență. Toată componența o vedeți pe site-ul oficial.

Compoziția diferitelor sectoare convinge, de asemenea, printr-un grad ridicat de diversificare. Doar acțiunile din sectorul industrial (19 la sută), sectorul financiar (14%), sectorul de consum (18%) și utilitățile (15%) au o pondere mai mare de zece la sută.

La 2,3%, randamentul de distribuție al acestui ETF este semnificativ mai mic decât al altor ETF-uri, dar mult mai fiabil și cu o anumită siguranță că nu vor scădea – caracteristici clasice ale unui așa numit aristocrat. DPDV istoric, pe termen îndelungat randamentul crește susținut. Dacă în anul 2012 se plăteau 0,72€/unitate de fond, 10 ani mai târziu în 2022 au fost 1,34€. De la înființare, dividendele au crescut cu o medie de 6,4% în fiecare an.

Vezi aici evoluția dividendelor de la înființarea ETF-ului:

AnulDividende/unitateRandament
2023 (Prognoză)1,37€2,21 %
20221,34€2,14 %
20211,39€2,90 %
20201,25€2,35 %
20191,09€2,52 %
20181,02€2,34 %
20170,85€1,95 %
20160,77€2,12 %
20150,74€2,21 %
20140,66€2,48 %
20130,62€2,86 %
20120,72€3,48 %

De la lansarea fondului în 2011, performanța totală (curs și dividende) a fost de 352% (13,5% pe an). Randamentul pe ultimii cinci ani (11,6 % anual) și pe trei ani (14,8 % anual) sunt foarte bune. În același timp performanța totală de la înființare pănă acum este sub S&P500 ori Nasdaq dar în același timp peste un ETF global, DAX, STOXX 50 ori NIKKEI.

Rata totală a cheltuielilor este de 0,35% pe an. Nu e extrem de ieftin dar nici prea piperat pentru un ETF de tip UCITS cu o metodologie complexă. În timp îndelungat cei 0,35% se vor simți cu siguranță dar e o soluție mult mai viabilă decât căutat în zațul de cafea idei de acțiuni. Un ETF bazat pe S&P 500 sau chiar un ETF global (vezi cele de la Vanguard de exemplu) este mai ieftin. Pentru oamenii care caută un venit stabil care și mai crește în timp poate fi o soluție interesantă. Nu m-aș limita doar la el, o diversificare de 122 de firme dintr-o singură țară la un TER de 0,35% anual e în opinia mea de Gigel cam slăbuț.


Cam ăsta a fost delirul meu despre SPDR S&P US Dividend Aristocrats care este o investiție viabilă nu rahat ciupit de pe net. Sper că v-au plăcut balivernele și veți rămâne pe recepție cu urechile ciulite. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Bäääääääm!!