Salutare capitaliști și celor în devenire! Azi continuăm seria despre metale prețioase și revin cu alte baliverne despre raportul aur-argint (Gold to Silver Ratio). Acest raport este o cifră sau un indicator care arată relația dintre prețul aurului și prețul argintului. În acest scop, prețul pentru o uncie de aur este împărțit la prețul pentru o uncie de argint.
Exemplu de calcul: Dacă prețul aurului ar fi de 1 000 € /uncie și prețul argintului ar fi de 20 € / uncie, calculul ar fi: 1000 : 20 = 50. Raportul aur-argint ar fi, prin urmare, de 50. Sau cu alte cuvinte: pentru o uncie de aur ați obține 50 de uncii de argint.
Valoarea raportului | Interpretare și prognoză |
> 80 (mai mare de 80) | Argintul e în raport cu aurul la un preț atractiv, ar putea fi intepretat ca fiind subevaluat. Există șanse ca prețul argintului să crească raportat la aur. |
Între 40 și 80 | Fără o interpretare clară. Este posibil să rămână multă vreme la valoarea actuală. Cu cât raportul se apropie de valoarea de 60 cu atât e un raport echilibrat dpdv istoric (ce puțin în ultimii 50 de ani). |
< 40 (mai mic de 40) | Argintul eîn raport cu aurul la un preț ridicat, ar putea fi interpretat ca fiind supraevaluat. Există șanse ca prețul argintului să scadă rapotat la aur. |
Pentru investitori, acest raport poate fi prin urmare util în analiza ponderii aurului și argintului în portofoliul personal. Cumpărați aur sau argint? Sau vindeți? Cu cât este mai pronunțată o supraevaluare sau o subevaluare, cu atât este mai mare probabilitatea ca piața să ajusteze prețul în viitor. Nu sunt prea pasionat de mișcările pieței dar am găsit releația aur-argint foarte interesantă.
Atunci când raportul este ridicat, înseamnă că prețul argintului este subevaluat în comparație cu prețul aurului. Cu alte cuvinte, în teorie este un moment bun pentru a cumpăra argint și a vinde aur. Dacă raportul este scăzut, înseamnă că este adevărat contrariul. Investitorii ar putea lua în considerare cumpărarea de aur și vânzarea de argint.
Cu toate acestea, raportul aur-argint nu ar trebui să fie considerat niciodată ca singura bază pentru o decizie de investiție sau chiar ca un indicator de cumpărare ori vânzare. Modul în care au loc ajustările de preț pe piețe este o chestiune complexă. Personal sunt adeptul strategiei buy and hold iar aurul îl văd doar ca ancoră de stabilitate într-un portofoliu de acțiuni diversificat global.
Puțină istorie
- În Grecia Antică raportul aur-argint era de aproximativ 10.
- Imperiul Roman a stabilit raportul la 12:1.
- În secolul al V-lea d.Hr., valoarea a crescut într-o oarecare măsură și apoi a rămas în jurul valorii de 15 timp de mai multe secole.
- Raportul a ajuns la 14,2:1 în Veneția în 1305 și a rămas la acest nivel până în 1330 când a scăzut la 10:1.
- În 1350 a scăzut la 9,4:1 în unele regiuni din Europa. A revenit la 12:1 în anii 1450.
- Guvernul SUA a stabilit raportul la 15:1 prin Legea privind baterea monedei din 1792.
- Marca de aur a Imperiului German avea un raport de 1 la 15,5. Pentru un gram de aur se obțineau 15,5 g de argint.
- Uniunea Monetară Latină, la care s-a aliniat și România în vremea lui Carol I, avea și ea un raport fix de 15,5:1 care a rămăs stabil până în preajma primul război mondial.
- Când președintele american Roosevelt a stabilit prețul aurului la 35 dolari / uncie în 1934 raportul a început să urce la niveluri noi, mai ridicate, atingând un maxim de 98:1 în 1939.
- După sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și după acordul de la Bretton Woods din 1944, care a ancorat cursurile de schimb valutar la prețul aurului, raportul a scăzut constant spre anii 1960 și din nou în anii 1970 după abandonarea definitivă etalonului de aur pentru dolar.
- Raportul a crescut rapid în anii 1980 și a atins un maxim de 97,5:1 în 1991, când prețul argintului a scăzut la un minim de mai puțin de 4 dolari / uncie.
- Pentru anii 2020 merită menționate multe evenimente importante, cum ar fi pandemia Covid 19, inflația și conflictul din Ucraina. Aceste evenimente au afectat inclusiv raportul aur-argint. În martie 2020, la apogeul pandemiei, a existat o adevărată manie pentru aur, iar valoarea raportului a ajuns la 123:1. Practic pentru o uncie de aur primeai 120 de uncii de argint! Un adevărat record.
- La momentul la care scriu aceste rânduri în iulie 2023 raportul este de 84.
Ce factori influențează raportul aur-argint?
Cerere și ofertă. Modificările cererii pentru un metal în detrimentul celuilalt ar putea influența raportul aur-argint. Dacă toți investitorii decid să cumpere argint pentru că acesta este subevaluat atunci cererea de argint va crește. Această cerere mare va putea duce la creșterea prețului argintului iar raportul aur-argint va fi prin urmare, mai mic (vor fi necesare mai puține uncii de argint pentru a cumpăra o uncie de aur).
Agitații politice. Metalele prețioase (mai ales aurul) sunt considerate un refugiu: atunci când economia globală este în criză, investitorii tind să se refugieze în metale prețioase pentru a-și proteja averea. Atunci când cererea globală de aur crește, în timp ce argintul este neglijat, raportul aur/argint crește. Este exact ceea ce s-a întâmplat în timpul pandemiei Covid.
Despre viitor și globul de cristal
În principiu se presupune că în natură în zăcămintele de metale, raportul real dintre aur și argint este mai aproape de media istorică, poate în jur de 15 sau 20:1. Adică există de vreo 20 de ori mai puțin aur decât argint.
În timp ce prețurile argintului urcă și coboară în funcție de evenimentele economice care au loc în întreaga lume, o parte din această volatilitate se datorează și faptului că nu este cumpărat și vândut la fel de mult ca lingourile de aur. Acesta este perceput ca fiind mai puțin valoros, astfel încât piața este semnificativ mai mică, ceea ce face ca orice schimbare bruscă economică sau politică să aibă un impact mare.
Atunci când economia mondială este afectată de incertitudine, lingourile de aur și de argint sunt ambele percepute ca oferind o mai mare siguranță. În ultimii ani, cererea de argint a depășit uneori oferta, existând momente în care nu a fost suficient argint disponibil pentru a satisface cumpărătorii.
Din ce în ce mai mult, metalele prețioase joacă un rol important în tehnologie și industrie. De exemplu smartphone-uri, catalizatoare, computere, panouri solare, medicină etc. probabil cam jumătate din cererea de argint provine din industrie în vreme ce în cazul aurului aceasta este de sub 20%.
Deoarece raportul aur-argint pare ridicat în prezent, prețul argintului ar putea crește considerabil în viitor. Cu oareceare siguranță nu poate prezice nimeni existând nenumărați factori care pot influența cerera și oferta. Așdar, sfatul meu pentru un Gigel la început de drum atras de balivernele despre trading de pe net ar fi: stați flexați și buy & hold. Diversificarea e mai importantă decât dansul de cretinoid între active. Vorba lui Mataringa: “Are un suflet de aur, o brăţară de argint şi o voinţă de fier. Ce mai, un adevărat tabel al lui Mendeleev!”.
Cam ăsta a fost delirul meu despre raportul aur-argint. Sper că v-au plăcut balivernele și veți rămâne pe recepție cu urechile ciulite. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.
Bäääääääm!!