Salutare capitaliști și celor în devenire. Azi despre cum investești în aur, o tematică la modă în vremurile mai tulburi ori când se mai liniștesc mințile înfierbântate de îmbogățirea rapidă la bursă ori alte mituri de mahala.
Pentru că e un subiect care aprinde spiritele, de la început precizez că ce scrie pe aici sunt idei adunate de mine, citite de-a lungul vremii și exprimă doar o părere personală despre investiții în aur ori în metale prețioase în general. Nu sunt vreun exemplu de urmat, guru, „educator” sau alte cretinisme. Păreri de tezaur folcloric despre ce am scris nu mă interesează.
În primul rând, trebuie știut că valoarea aurului fluctuează pe termen lung și are un randament mai mic decât o investiție diversificată în acțiuni. Așadar, are sens să cumpărați aur? Probabil este potrivit pentru a face un portofoliu bazat pe acțiuni ceva mai puțin sensibil la fluctuații. În general oameni mai deștepți ca mine recomandă circa 5-10 procente de aur la un portofoliu de acțiuni. E mult, puțin? Fiecare cu trăirile lui. Cert e că este o anumită asigurare în cazul unei crize financiare profunde. Cu unele mici excepții, a funcționat în trecut.
De asemeni dacă ești în tribul extremist a celor care cred că vine sfarșitul lumii financiare sau alte scenarii SF și post-apocaliptice, e cu siguranță metoda potrivită de a conserva o valoare pe termen lung. A funcționat până acum vreme de vreo 6000 de ani.
Dacă vă decideți să investiți în aur, aveți mai multe opțiuni: puteți fie să cumpărați monede și lingouri, adică să achiziționați fizic aurul, ori să investiți în titluri de valoare care sunt tranzacționate la bursă.
Ce monede și lingouri de aur sunt disponibile?
Odată ce v-ați decis să cumpărați aur fizic, vă confruntați cu o altă întrebare: doriți să cumpărați lingouri sau monede de aur? Răspunsul depinde în principal de suma pe care doriți să o cheltuiți plus mici detalii.
Să le luăm pe rând. Lingourile. Prețul depinde evident de greutatea lingourilor. Greutatea este de obicei indicată în grame și variază de la 1 gram la aproximativ 12 kilograme. De asemenea exită toate formele posibile. Diferențele de preț între monedele de aceeași greutate și lingouri sunt relativ mici; lingourile sunt de obicei ceva mai ieftine datorită producției lor mai puțin complexe.
Cu toate astea lingorile sunt greu de vândut și sunt atractive pentru falsificări. Asigurați-vă că lingourile de aur au o puritate de 999,9 miimi și sunt certificate de London Commodity Exchange (LBMA). În caz contrar, este posibil să trebuiască să vă așteptați la anumite deduceri la vânzare. De asemeni într-o situație de criză vor fi probabil puține posibilități de a vinde o cărămidă cu un gramaj mare. Personal nu văd mari avantaje, mai degraba foarte multe dezavantaje.
În cazul monedelor acestea se împart de obicei în două categorii mari: monede create pentru investiții (bullion coins) și monede istorice care au fost în circulație la un moment dat (numismatică). Mai există diverse medalii, plachete și minuni comemorative, pe astea le-aș lăsa pe toate baltă, sunt o nișă mult prea mică și sunt ilichide.
Numismatică în general aș evita pentru Gigeii care sunt habarniști și nu le place să citească și m-aș concentra pe modalitatea cea mai răspândită și acceptată pe plan mondial: bullion coins.
Greutatea comună variază de obicei între o uncie (31,1 grame) și o zecime de uncie. De obicei gramajul este următorul: 1 uncie, jumate, un sfert și 1/10. Uneori mai există și dimensiuni mai mici dar e deja exagerat și mult prea microscopice: 1/20 sau 1/25.
Următoarele monede de aur sunt potrivite pentru investiții, deoarece sunt produse în ediții foarte mari de instituții de stat și sunt cunoscute pe plan mondial de orice bancă sau dealer:
- Krugerrand (Africa de Sud)
- Maple Leaf (Canada)
- American Eagle (SUA)
- Britannia (Marea Britanie)
- Wiener Philharmoniker (Austria)
Mai sunt și altele, unele ceva mai rare prin Europa dar cunoscute și relativ ușor de vândut ori cumpărat, de exemplu: Buffalo (SUA), Panda (China), Nugget/Kangaroo (Australia), Centenario (Mexic), Sovereign, Goldeuro, Somalia Elephant, Arche Noah, etc. Și aceste monede au variante și ediții speciale care numai complică toată treaba, ideea e să achiziționați piesele clasice, binecunoscute care pot fi acceptate oriunde în lume.
Cumpărarea de aur fizic nu este ieftină. Cea mai mare componentă a costului este marja dealerului, care se exprimă prin diferența dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare – numită și spread. Diferența este cu atât mai mare cu cât greutatea este mai mică, deoarece atunci costurile de producție și distribuție sunt proporțional mai mari în comparație cu valoarea pură a aurului. Dacă vă decideți să cumpărați o monedă de aur mai grea, diferența este mai mică.
De unde puteți cumpăra monede și lingouri de aur?
Răspunsul la întrebarea asta este complex și depinde foarte mult unde locuiești. În vestul Europei oferta este senzațională, există sute și mii de dealeri serioși care se luptă încrâncenat pentru clienți. Oamenii ăștia învart sute de milioane și nu își pătează obrazul pentru o țeapă cu o monedă. Pentru Germania se pretează portalul gold.de unde sunt listate toate companiile serioase.
Mulți clienți preferă să cumpere aur de la un comerciant de metale prețioase în carne și oase deoarece pot plăti în numerar și rămân anonimi. Cu toate acestea, pentru a limita mai bine riscul de spălare a banilor, există o directivă UE care din ianuarie 2020 limitează cantitatea de aur care poate fi cumpărată numerar fără înregistrare. În Germania 2000€, în Austria 10.000€ de exemplu.
O altă posibilitate este cea prin intermediul unei bănci. Am văzut că și în România sunt bănci care vând aur. De obicei există niște comisioane suculente.
O altă variantă simplă și fără prea mari bătăi de cap este cumpărarea în mod direct de la producător. Pentru Europa se pretează cei de la https://www.muenzeoesterreich.at/ care este printre cele mai solide instituții din Europa. Oamenii livrează fără probleme cu asigurare inclusă oriunde cu UPC. Pentru țări bananier este soluția cea mai viabilă să scapi de orice tip de țepari.
Cum vă păstrați aurul fizic? O treabă complicată.
Un subiect delicat este depozitarea aurului. Îl poți ascunde pe acasă dar te expui unor riscuri majore pe care nu le mai dezbat aici că nu are sens.
Alternativ, puteți depozita aurul într-o cutie de valori bancară. Costurile pentru o cutie de valori la o bancă încep în Germania de la aproximativ 60 de euro pe an și pot depăși 100 de euro anual. De obicei există și o asigurare inclusă în preț.
Aur de hârtie cumpărat la bursă
La burse se tranzacționează diverse titluri de valoare care încearcă să urmărească evoluția prețului aurului. Cele mai multe dintre acestea sunt oferite sub formă de certificate sau așa-numitele Exchange Traded Commodities (ETC).
Certificatele pot fi și ele de două tipuri. Cele care dețin aurul fizic, unele din ele includ un drept la livrarea fizică a aurului și cele care nu sunt susținute de aur fizic în care emitenții (adică instituțiile care emit titlurile de valoare) sunt adesea bănci, burse, mari companii care de obicei emit și ETF-uri.
În Germania de pildă se pot tranzacționa o serie de ETC-uri, printre care Xetra Gold, Euwax Gold și Deutsche Bank Physical Gold ETC, iShares Physical Gold ETC, etc.
În cazul acestor titluril de valoare există riscul ca emitentul să devină insolvabil – de exemplu, în cazul unei crize financiare grave. Cu certificatele ați pierde banii investiți. Certificatele nu sunt acțiuni, în cazul crizei din 2008/2009 sau pulverizat multe certificate emise de Lehman Brothers. Acest lucru ar contrazice complet scopul de asigurare al unei investiții în aur. Riscul chiar dacă este mic există și cei interesați în astfel de produse trebuie să caște bine ochii când fac o alegere.
La nivel mondial, la bursele de valori nu sunt oferite doar certificate ci și fonduri de investiții, așa-numitele Exchange-Traded Fund (ETF) care urmăresc prețul aurului. Particularitatea acestora este că cel puțin parțial sunt susținute de aur fizic și reprezintă, din punct de vedere juridic, active speciale. Cel mai cunoscut exemplu este SPDR Gold Shares.
Nu știu legislația în fiecare țară, dar de exemplu nu sunt permise în Germania, deoarece încalcă niște reguli locale pentru fondurile de investiții. Aceste reguli prevăd că deținerile fondului trebuie să fie împărțite între mai multe poziții și prin urmare nu pot fi formate numai din aur. Cine vrea neapărat, poate să găsească o posibilitate, de exemplu folosind pentru cumpărare opțiuni cum se poate proceda cam pentru orice ETF american. În Germania lumea achiziționează preponderent ETC-uri ori aur fizic.
O altă variantă de participare prin intermediul burselor la prețul aurului sunt investițiile în acțiunile sau fondurile de acțiuni ale operatorilor de mine de aur. Avantajul este că acestea sunt active speciale. Dezavantajele sunt că acținile companiilor miniere nu urmează 100% prețul aurului, sunt o industrie foarte costisitoare, au riscuri politice, etc.
Cu toate acestea, există mulți bani băgați în astfel de companii. Cele mai mari firme producătoare de aur și listat ela burse sunt:
- Newmont Goldcorp
- Barrick Gold
- Franco Nevada
- Agnico Eagle
- Newcrest Mining
Pentru soluții de tip coș, există mai multe ETF-uri de tip UCITS disponibile oricărui european. Spre exemplu, cele mai mari:
- iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc)
- VanEck Gold Miners UCITS ETF
- VanEck Junior Gold Miners UCITS ETF
- Lyxor NYSE Arca Gold BUGS (DR) UCITS ETF
Pe alte meleaguri mai există și fonduri de diverse tipuri. Mulți investitori preferă Closed-End Funds care dețin aurul în proporție de 100%. Cel mai prominent exemplu este cel al canadienilor de la Sprott. Este vorba de Sprott Physical Gold Trust listat atât în Canada cât și în SUA iar aurul este în custodia celor de la Royal Canadian Mint. Canada e o țară cu tradiție în care aurul e sfânt. Ăsta este produsul bursier preferat și de mine. Se poate cumpăra fără probleme de europeni prin intermediul celor de la Interactive Brokers.
Resurse utile despre cum investești în aur
Pentru a vedea cum arată de exemplu monedele, lingourile, toate detaliile legate de dimensiuni, gramaje, prețul produselor fizice în timp real, etc recomand pentru o primă privire siteul gold.de. Pentru cine pricepe un pic de germană e senzațional. Acolo ai toate produsele recunoscute internațional, toți dealerii serioși din Germania, și parțial Austria și Elveția. De asemeni prețul aurului și al produseor listate este interactiv la cursul zilei în euro.
Pentru cei care mai și citesc, nu doar freacă tastatura, luați de aici niște cărți utile despre cum investești în aur. La toate cărțile scrise de talibanii metalelor prețioase trebuie un pic de spirit critic altfel e ușor să cazi în extrema apocaliptică a sfârșitului lumii financiare și alte gogoși á la Kiyosaki ori alți balivernişti care câstigă bani din speriatul Gigeilor.
- Paul Mladjenovic, Investing in Gold & Silver for Dummies
- Michael Maloney, Guide to Investing in Gold and Silver: Protect Your Financial Future
- James Rickards, The New Case for Gold
- E.B. Tucker, Why Gold? Why Now?: The War Against Your Wealth and How to Win It
Toate cărțile se găsesc la Amazon în formate diferite. Eu le-am ascultat ca audiobook prin Audible.
—–
Cam ăsta a fost delirul meu despre cum investești în aur. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.
Salutare și investiții raționale! Bääääm!