Firme care plătesc dividende lunar. Câteva REITs

Salut prieteni!  Astăzi arunc un ochi la firme care plătesc dividende lunar. Da, dividendele se pot plăti nu doar o dată pe an ci mult mai des. În Europa este normal ca firmele să plătească dividende anuale imediat după adunarea generală a acționarilor (de exemplu în Germania). În alte părți, ca Marea Britanie, unele firme preferă de două ori pe an iar în SUA în mod tradițional, o dată la 3 luni.

Firme care plătesc dividende lunar

Încă din anii 70 au luat avânt așa numitele REITs în Statele Unite. Acestea sunt firme care sunt obligate să  plătească 90% din profit sub forma de dividende. Ca urmare a acestei măsuri există pentru firme anumite scutiri de impozite. Asta face ca aceste REITs să fie foarte îndrăgite de pensionarii americani.

Există reguli clare despre REITs, acestea trebuie să aibe activitate în domeniul imobiliar, regulile diferă de țară la țară. De exemplu în Germania nu pot deține decât imobile comerciale, cele rezidențiale sunt excluse.

Cea mai mare parte a REITs-urilor din SUA plătesc dividendele de 4 ori pe ani la fel ca majoritatea firmelor. Există însă și excepții, firme care plătesc lunar. Sună bine și este extrem de atractiv să încasezi lunar dividendele. Despre avantaje și dezavantaje există multe păreri și discuții, eu o sa dau numai câteva exemple de astfel de firme care se regăsesc la mine pe „watchlist”:

Stag Industrial (STAG)

Stag Industrial este listat la bursă din 2011. Acest REIT este specializat în construcția și închirierea de hale de producție, fabrici, clădiri pentru logistică, etc. În prezent firma deține peste 390 de clădiri în 37 de state americane care sunt închiriate la peste 340 de firme. Firma continuă să se extindă și să investească în clădiri noi. Actualmente dividendele sunt în jur de 5% pe an plătite în tranșe lunare.

Realty Income (O)

Realty Income este o firmă legendară care plătește dividende lunare de mulți ani, devenind populară în rândul investitorilor de pe tot globul. Firma a crescut dividendele cu peste 4% pe an începând din 1994 și își plătește de 586 de luni punctual dividendele. Compania deține peste 5800 de imobile în mare parte magazine, mall-uri, benzinării, etc. situate peste tot în SUA. Momentan dividendele sunt în jur de 4% pe an.

Apple Hospitality (APLE)

Apple Hospitality este un REIT care s-a axat pe construcția și închirierea de clădiri pentru lanțuri hoteliere. În prezent firma deține 234 de hoteluri cu peste 30000 de camere situate în 34 de state americane. Clădirile sunt închiriate astfel: 108 Marriott, 125 Hilton, 1 Hyatt. Dividendele sunt actual la 7,4% pe an plătite în tranșe lunare.

EPR Properties (EPR)

EPR Properties este un REIT mai special care s-a axat pe construcția și închirierea de spații comerciale destinate activităților recreaționale sau de educație. Firma deține cinematografe, parcuri de distractie, scoli, gradinițe, resorturi de ski, golf, etc. Proprietățile sunt răspândite în 43 de state americane și în Canada. Dividendele au crescut cu 6% anul din 2010, actualmente compania plătește 6% divindede pe an, în tranșe lunare.

LTC Properties (LTC)

LTC Properties este un REIT axat pe cămine de batrâni și diverse clădiri în domeniul medical. LTC deține mai mult de 200 de clădiri în de 28 state americane. Portfoliul este alcătuit din 50% azile de bătrâni și 50% alte clădiri axate pe îngrijirea de scurtă durată sau de reabilitarea bolnavilor. Dividendele sunt de 5% pe an și se plătesc lunar.

Acestea au fost doar câteva exemple mai diversificate de pe lista mea de preferințe. Cele 5 exemple sunt toate REITs care dețin imobiliare fizic. Există și alte tipuri de firme sau de REITs care plătesc dividende lunar. De exemple MLPs, diverse REITs axate pe partea de finanțare, credite, etc. În total se pare că există vreo 39 de astfel de companii cu dividende lunare.

Mai multe informații și analize, cifre și date găsiți prin internet, eu recomand aici 2 site-uri și două cărți unde găsiți informații solide :

https://www.reit.com/ cel mai bun site depre REITs cu informații la zi

https://www.suredividend.com site foarte cunoscut cu informații diverse nu doar REITs

—–

Cam ăsta a fost delirul meu despre firme care plătesc dividende lunar. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!