Pe lângă marii investori american ca Buffett sau Dalio admir foarte mult strategia guvernului Norvegiei. Dacă vrei să afli cum să investești cu cap, fă-ți timp câteva minute și citește mai multe despre fondul de pensii norvegian.
Majoritatea statelor binecuvântate cu resurse naturale se comportă ca un derbedeu care câștigă o avere la jocurile de noroc. De obicei pulverizează tot câștigul fără a se gândi nici o clipă la ziua de mâine. Este cazul multor țări africane, americii latine, dar și în alte regiuni.
Problema veniturilor din resurse naturale nu este tipică doar pentru țările lumii a treia. Majoritatea statelor folosesc aceste venituri pentru a crește datoriile, mărirea aberantă a aparatului de stat, căpușarea acestor activități cu firme ale camarilei politice sau în cel mai bun caz creșterea cheltuielilor cu protecția socială, măriri de pensii pentru atragerea electoratului etc.
Este și cazul României. Este notoriu ce se întâmplă cu veniturile din gaze naturale, profiturile Transelectrica, Transgaz, etc. Practic toate profiturile companilor de stat sunt furate sau pulverizate sistematic. Ei bine, nici Norvegia nu a fost de la început un sfânt mucenic dar departe de ce se întâmplă în alte țări. De la începerea exploatărilor de petrol până la crearea fondului au trecut decenii. La finalul anilor 80 s-a pus piciorul în prag și au început investițiille serioase.
Ce a făcut Norvegia? Prima apariție a unui fond de stat s-a remarcat în 1967 printr-un fond mic de pensii care investea majoritatea banilor intern, doar în Norvegia. După descoperirea și începerea exploatării de petrol și gaze în anii 70-80 a fost creat noul fond de investiții care investește global. Practic profiturile companiei naționale de petrol și gaze sunt investite anual indiferent de situația piețelor.
Scopul declarat al fondului îl găsiți scris mare pe pagina de titlu a raporturilor financiare anuale:
Our mission is to safeguard and build financial wealth for future generations.
Am scris mare aici să fie clar. Oamenii ăștia s-au pus pe treabă la modul serios. Adică toate căcaturile de prin pământ le transformă sistematic în active solide, indiferent de ce partid conduce țara, cum bate vântul, etc.
Cât e de mare fondul acum? Dacă la începuturile fondului se adunaseră cam 50 € pe cap de locuitor până în prezent sunt cam 200.000 € pentru fiecare cetățean norvegian. Poate și mai important este de semnalat ca 50% din total a fost acumulat datorită magiei dobânzii compuse, așa încet-încet cu vreo 8% în fiecare an. Practic a devenit cel mai mare fond de investiții din lume.
Cum investește Norvegia? Stregia fondului este orientată global. Fondul nu investește decât în afara țării în peste 70 de state, pe toate continentele. Are 3 clase de active în care își bagă banii:
- acțiuni – 70%
- obligațiuni de stat și corporative – 27 %
- imobiliare – 3%
Acțiunile reprezintă cea mai mare parte a fondului. Actualmente investește în peste 9.000 de firme în peste 70 de state. Cea mai mare pondere o are SUA urmată de restul țărilor dezvoltate. Geografia fondului se apropie destul de mult de orice indice clasic global. Primele poziții nu sunt deloc surprinzătoare: Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, Nestle, Shell, Novartis, Roche…
Demn de remarcat și tipic pentru Norvegia sunt criteriile etice ale fondului. Acesta exclude firme care de pildă sunt implicate în producerea armelor atomice, încalcă drepturile omului, poluează masiv sau implicate în cazuri crase de corupție. Pe site-ul oficial se găsește o listă neagră cu firme excluse din fond.
Obligațiunile de stat și corporative sunt și ele răspândite global, aici s-a stabilit că se investește în obligațiuni emise în monede stabile gen dolar, euro, lire sterline. Imobiliarele deținute în fond se află doar în mari orașe ale lumii: Londra, Paris, Boston, Seattle… și se investește doar în spații care nu sunt destinate locuințelor.
Exemplu de portofoliu simplu care copiază Norvegia aplicabil pentru micul investitor. Evident un mic investitor nu poate investi direct în 9.000 de firme sau nu poate cumpara o clădire de birouri în Paris. Sumele sunt mult prea mari și singura soluție la îndemâna fiecaruia sunt ETF-urile. O soluție simplă care îți oferă expunere globală în toate clasele de investiții ale fondului ar fi:
- 70% ETF pe acțiuni global. De pildă Vanguard All World
- 20% ETF pe obligațiuni.
- 10% ETF axat pe imobiliare în țări dezvoltate. Eu dețin iShares Developed Markets Property
Evident că nu există soluția perfectă și există nenumărate variante de a crea o copie a fondului norvegian. Pe site-ul Extra-ETF, revistă germană specializată pe ETF-uri, este pusă o soluție compusă din 8 ETF-uri. Cred că pentru cei interesați, trebuie o soluție cât mai simplă cu niște costuri cât mai potrivite. În cazul ăsta fiecare trebuie să ia o decizie proprie.
Transparență maximă. O caracteristică a țărilor nordice dar mai ales a Norvegiei este transparența veniturilor statului. Tot cea ce înseamnă impozite se găsește dus în extrem în mediul online. Poți vedea, dacă te interesează, chiar fișa de impozit global a vecinilor.
Toate informațiile despre fond și strategia acestuia le găsiți în limba engleză pe siteul oficial: https://www.nbim.no/en
De asemenea există câteva cărți interesante pe tema asta, eu am citit în limba germană cartea lui Clemens Bomsdorf: So werden Sie reich wie Norwegen.
—–
Cam ăsta a fost delirul meu despre fondul de pensii norvegian. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.
Salutare și investiții raționale! Bääääm!