Fondul de investiții din Noua Zeelandă

Salutare capitaliști! Nu am mai scris demult în rubrica portofolii celebre, așadar revin azi cu oarece cuvinte despre un fond de stat de la capătul lumii, despre fondul de investiții din Noua Zeelandă (New Zealand Superannuation Fund). Continui tradiția după ce acum ceva vreme în urmă am scris despre fondul de investiții norvegian sau despre fondul de investiții din Alaska. Azi pornim departe către sud.

Despre fondul de investiții din Noua Zeelandă

În ultimele decenii tot mai multe națiuni s-au trezit la realitate dându-și seama că sistemul de pensii tradițional e pe moarte. Fără să lungesc prea mult macaroana pe tema asta, în lumea vestică cam toate popoarele plătesc pensii pe datorie. Încasările sunt sub cheltuieli și evident asta nu poate funcționa la infinit. Pensiile așa cum le știm noi, provin dintr-o perioadă istorică cu familii numeroase de la 3 copii în sus și o eră când proaspătul pensionat murea în jurul a 60 de ani. Între timp trăim peste 80 de ani și nu mai facem copii.

În antiteză cu Norvegia, Alaska, Qatar șamd, în Noua Zeelandă fondul de investiții gândit să asigure viitorul pensiilor e alimentat de la bugetul de stat fără petrol, gaze sau alte abundențe de resurse naturale. 

Fondul nu este unul foarte vechi, a fost înființat în anul 2001 iar până în primăvara anului 2022 statul a cotizat în el circa 22 miliarde dolari de-ai lor iar până în septembrie 2022 a avut o performanță totală de 9,3% anual ajungând în prezent la aproximativ 58 miliarde. Înseamnă pentru fiecare locuitor cam 11.000 de dolari neozeelandezi.

Cum arată portofoliul? Fondul investește global în diverse clase de active:

 • 49% – acțiuni la companii publice la nivel global
 • 21% – obligațiuni 
 • 5% – companii nelistate la bursă, private equity
 • 5% – teren arabil și păduri
 • 4% – investiții în Noua Zeelandă
 • 4% – investiții în infrastructură
 • 3% – imobiliare fizice
 • 9% – investiții alternative

O chestiune foarte interesantă este faptul că 2/3 din total este investit pasiv folosind indici globali după cum urmează: 80% acțiuni global și 20% obligațiuni. Simplu ca pentru idioți.

În ceea ce privește geografia fondului, acesta investește evident preponderent în America de Nord, cea ce nu e o surpriză. 50% din fond sunt investiții în America, 17% în Europa, 15% Noua Zeelandă iar restul în Asia, Australia, Africa, etc.

Cum poți replica fondul? Evident pentru un mic investitor privat este imposibil să investească direct în câteva mii de firme, clădiri ori terenuri.  Dar pentru asta s-au inventat ETF-urile. Practic poți eficient și simplu cu doar 4 poziții să te apropii foarte mult de strategia din Noua Zeelandă. Am pus aici 4 ETF-uri accesibile oricărui investitor european. Mai sunt și altele, ochii mari ca niște cepe, ăsta e doar un exemplu. În principiu ajung doar două pentru o replicare absolut decentă și simplă:

 • 70% Vanguard FTSE All World UCITS ETF (acțiuni global)
 • 20% iShares Global Aggregate Bond UCITS ETF (obligațiuni global)

Dacă nu e îndeajuns și totuși te mănâncă în cur, se mai pot adăuga diverse nișe și ar mai fi de exemplu:

 • 5% iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF (imobiliare piețe dezvoltate)
 • 5% iShares Listed Private Equity UCITS ETF

Toate informațiile detaliate despre fond și strategia acestuia le găsiți în limba engleză pe site-ul oficial: https://www.nzsuperfund.nz

Ar mai fi de precizat câteva limitări ale fondului precum și ceva critică. La  fel ca norvegienii și celor din Noua Zeelandă le place să vopsească gardul cât mai verde posibil. E la modă, dă bine la presă și public, oamenii se simt cu cugetul împăcat. Așadar fondul are niște limitări, nu investește în industria tutunului, firme implicate în producerea de arme nucleare ori mine, firme implicate in procesarea sau prinderea balenelor și altele.

Critica e reprezentată de întreruperi ale alimentării fondului în criza financiară din 2008/2009 sau mai recent în ultima pandemie și diverse discuții politice despre o eventuală reducere a alimentărilor atunci când datoria de stat ajunge la un anumit nivel. 

Ca la orice borcan cu miere, politicienii sunt cel mai mare risc la un astfel de fond național. Poți cu sârguință să investești decenii și să ai parte de niște cioflingari la putere care să vină cu idei crețe și să te pomenești fără bani. Ca să te asiguri că așa ceva nu se poate întâmpla ai nevoie de un popor educat și probabil ancorarea fondului în constituție pentru o mai multă siguranță.


Cam ăsta a fost delirul meu despre fondul de investiții din Noua Zeelandă. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!