Niciodată nu e prea târziu

Revin azi cu un ton mai optimist despre o poveste din care oricine poate învăța că niciodată nu e prea târziu să începi să investești în viitor. Povestea de azi e una cât se poate de reală. E vorba de Beate Sander, o profesoară de liceu din Germania, care din păcate s-a stins luna trecută la 82 de ani. Cei care trăiesc în Germania și au tangență cu bursa există șansa să fi auzit de dumneaei, pentru cei din România sau alte țări e sigur ceva nou.

Niciodată nu e prea târziu

Povestea doamnei Sander e destul de agitată. A cunoscut în copilărie ororile războiului și vremurile grele de după acesta, iar la 13 ani a părăsit DDR-ul și a ajuns în Republica Federală Germană pe partea bună a gardului. După studii devine profesoară de liceu în Ulm, meserie pe care a practicat-o de la 21 de ani până la pensionare la 66 de ani.

Dacă vă întrebați ce legătură are povestea asta cu bursa, acum începe partea fulminantă. Beate Sander nu a avut tangențe cu bursa până la 59 de ani. A dus o viață modestă și a pus niște gologani la ciorap pe principiul “să fie acolo, că nu se știe“. Astfel în 1996 la 59 de ani avea puși deoparte 60.000 DM (adică 30.000€).

La 59 de ani cumpără primele acțiuni, descoperă principiile lui Warren Buffett și citește din ce în ce mai mult despre bursă și investiții. Datorită unei discipline feroce, investește cu sârg iar 15 ani mai târziu depozitul personal atinge 1 milion de euro. La final de 2019 avea în depozit două milioane.

Beate Sander nu numai că a reușit să creeze o avere fabuloasă pe finalul vieții ba chiar a inspirat o generație întreagă prin cărțile publicate. A scris sau a fost coautor în total la 10 cărți, 5 dintre ele fiind scrise și publicate în 2019 și 2020 în ultimii doi ani de viață. O listă a cărților găsiți de exemplu în Wikipedia.

Câteva principii pe care le-a urmat cu stoicism de când a început să investească:

  • a investit, inspirată din Buffett, doar în firmele cărora le-a înțeles modelul de afaceri.
  • a cumpărat mult în situații de criză, având curaj când majoritatea se temea.
  • a cumpărat în tranșe de 1000-2000€ pentru a reduce costurile (între timp taxele la achiziții au scăzut dramatic)
  • nu a practicat buy and hold extrem ci a vândut mereu părți din pozițiile care au crescut masiv iar profitul l-a reinvestit mereu în alte firme
  • dividendele le-a reinvestit tot timpul
  • 30% din portofoliu a fost reprezentat de acțiuni mai defensive cu dividende solide, dar a investit și în companii cu creștere masivă.
  • portofoliul a fost foarte bine diversificat pe regiuni geografice, mărimea companiilor, diverse branșe. În total a avut 120 de poziții.
  • ca ETF-uri a preferat indici globali ca MSCI World iar pentru firme cu creștere solidă Nasdaq 100. Din Germania a căutat să găsească adevărate perle în diviziile inferioare ale bursei germane în MDAX, SDAX sau în TechDAX.

Personal am citit una din cărțile ei, am ascultat multe podcasturi și am văzut mai multe interviuri cu Beate Sander. Într-adevăr, femeia e impresionantă chiar și la peste 80 de ani. Multe din interviuri, evident în germană, le găsiți la o simplă căutare pe YouTube. Material e destul, unele au ore întregi.

Morala poveștii este evident: niciodată nu e prea târziu. Iar pentru posteritate, câteva citate clasice care au făcut-o celebră:

„Breit gestreut – nie bereut!“  (Diversificare largă – niciodată regretat!)

 „Kein Fluch, sondern Segen, langfristig anlegen!“ (Nu un blestem, ci o binecuvântare sunt investițiile pe termen lung!)

 „Ein Crash ist nur gut – für Leute mit Mut!“ (Un crash este bun pentru oamenii curajoși!)


Cam ăsta a fost delirul meu despre Beate Sander. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!