O afacere stabilă este colectarea deșeurilor. O scurtă listă de firme

O afacere stabilă este colectarea deșeurilor. Multe din firmele din acest domeniu de activitate sunt de multe ori trecute cu vederea pe piața bursieră și nu sunt în aproape deloc în atenția presei. Pe cine mai interesează cine și cum colectează gunoiul menajer când avem Tesla, Microsoft sau Apple? Presa trăiește din click-uri iar astea nu vin decât din subiecte fierbinți. Cu toate astea este un model de afaceri rezistent la orice criză, foarte stabil.

O afacere stabilă este colectarea deșeurilor. O scurtă listă de firme

Întotdeauna va exista gunoi și tot mai mari pretenții de curățenie. Populația mondială crește, la fel și consumul. Cineva trebuie să se ocupe și de tonele de mizerie pe care le producem fiecare dintre noi anual.

Multă vreme, o parte din gunoi era expediat prin Asia și Africa sau chiar în estul Europei. Nici România nu face excepție, e plină presa de articole despre importuri legale ori ilegale de gunoaie, deponeuri dubioase sau firme “de reciclare” care importă gunoi din vest. Tendința este în scădere, până și cele mai prăpădite țări încep să aibă anumite standarde ecologice. China nu mai dorește gunoiul din Europa, este destul și acolo. De asemeni Indonezia și Malaezia au cam tăiat importurile de gunoi. 

Cert este că eliminarea deșeurilor devine din ce în ce mai scumpă în fiecare an, toată lumea știe acest lucru din facturile pe care le plătim cu toții. Acest lucru face ca acțiunile firmelor de colectare și procesare să fie interesante. Firmele au un fel de monopol și aproape că nu există concurență. Consumatorul nu se poate eschiva, trebuie să plătească. Profiturile cresc de la an la an, la fel și dividendele și inclusiv cotațiile bursiere. 

E o treabă simplă și ușor de înțeles. Nu de puține ori, pentru că nu e în atenția reflectoarelor, afacerea a fost de mult ori acaparată de mafie atât în America dar și în Europa. Nu intru mult în detalii dar se pare că nu este un domeniu de activitate mai sigur, legal și monopolistic decât colectarea gunoiului. Mai ales în țările vestice, apariția unei concurențe solide este aproape imposibilă. Nu va accepta nimeni prea ușor construcția unui deponeu de gunoi în apropiere ori vreo fabrică nouă de arderea a gunoiului. Astfel de proiecte noi durează chiar zeci de ani și sunt un subiect sensibil, extrem de costisitoare, cu proteste ale locuitorilor, procese în justiție etc. 

Creșterea acestor firme nu este spectaculoasă, nu o să vedeți explozii bursiere dar e o afacere care crește constant. Din punctul meu de vedere sunt acțiuni pentru oameni care nu mai sunt în faza de acumulare ci mai degrabă vor să reducă riscurile și să nu aibă mari emoții. Am descris pe scurt 10 firme din domeniu care sunt  listate la bursă și de care m-am lovit în ultimii ani. Companiile sunt dispuse în ordine alfabetică.

  • Biffa (ISIN: GB00BD8DR117). Firmă britanică de colectare și procesare înființată încă din 1912 și listată la bursa din Londra din 2016. Face parte din indicele FTSE 250.
  • Cleanaway Waste (ISIN: AU000000CWY3) cea mai mare firmă din domeniu din Australia cu unele mici afaceri și prin Europa. Este listată la bursa din Australia dar se tranzacționează și la bursele europene. 
  • Casella Waste Systems (ISIN: US1474481041) firmă relativ mică din SUA înființată în 1975. Destul de îndatorată datorită achiziției unor competitori în ultimii ani.
  • Pennon Group (ISIN: GB00B18V8630). Firmă britanică care oferă servicii în rețele de apă și canalizare (peste 80% din afacere) dar și colectarea și procesarea gunoiului . 3% din companie este deținută de Fondul de pensii al Norvegiei. Face parte din FTSE 100.
  • Renewi (ISIN: GB0007995243) companie britanică înființată încă din secolul 19 cu activități în Olanda (peste 50% din încasări), Belgia (30%), Marea Britanie (12%) dar și prin Franța și alte țări.
  • Republic Services (ISIN: US7607591002) este a doua firmă ca mărime în domeniu din SUA. Are și operațiuni legate de energie solară, gaze, reciclare.
  • Séché Environnement (ISIN FR0000039109) din Franța specializată în deșeuri menajere și industriale. Are activități și în Africa de Sud.
  • Veolia Environnement (ISIN: FR0000124141) este un conglomerat francez care se ocupă cu rețele de apă și canalizare, colectare/procesare deșeuri precum și cu energia electrică. Firma este activă în peste 70 de țări. Afacerea de colectare și procesare a deșeurilor este prezentă în 35 de țări și este responsabilă de aproximativ 40% din încasări. 9% din acțiuni sunt deținute de statul francez.
  • Waste Connections (ISIN: CA94106B1013) a treia firmă ca mărime din America cu operațiuni atât în SUA (85% din încasări) cât și în Canada (15%). 2% din Waste Connections aparține fondului norvegian de pensii.
  • Waste Management (ISIN: US94106L1098) cea mai mare companie americană din domeniu. Majoritatea încasărilor provin din SUA (95%) la care se adăugă mici operațiuni în Canada. O poziție semnificativă în WM se regăsește în portofoliul Fundației Bill și Melinda Gates. Omul când nu se ocupă cu microciparea românilor, mai ia o pauză și investește pentru viitor deținând 5% din firmă.

În Waste Management dețin și eu o mică poziție cumpărată acum vreo 2 ani la un preț mult mai bun ca cel de azi și care îmi asigură până în prezent o anumită expunere în domeniu. Între timp prețul a sărit un pic ca urmare a temerilor legate de inflație, criză, mă rog lumea are nevoie de stabilitate și de obicei e un moment prost de cumparare când deja tot poporul mondial are fima pe lista de cumpăraturi. Momentul ideal este atunci când nimeni nu arată vreun interes, când mințile oamenilor sunt înfierbântate de bitehnologii, povești cu taxiuri zburătoare, fonduri de investiții care fac 80% pe an și alte baliverne. Ei bine, atunci e momentul să cumperi astfel de fime, utilități în general sau companii ce se ocupă de gunoaie menajere.

După cum se observă din grafic, momentan e cam scump, mult peste media istorică. Cu toate astea încasările cresc strună: 11% în 2022; 11% în 2023 ori 13% în 2024. Dividendele nu se lasă mai prejos. Dacă în 2002 obțineai 1 cent/acțiune, acum în 2022 sunt nu mai puțin de 2,60 USD iar tendința este în continuă creștere. Rata de distribuție este confortabilă de 47%. Performanța totală (curs plus dividende) este foarte bună, nu mai puțin de 313% în ultimii 10 ani.

Pe viitor voi mai acumula în portofoliul personal și alte acțiuni ale Waste Management dar cu siguranță și ale altor firme de utilități: gunoi, gaz, apă sau rețele de energie electrică.


Cam ăsta a fost delirul meu despre o afacere stabilă care este colectarea deșeurilor. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact iar pentru a avea ultimele noutăți pe email înscrieți-vă la newsletter. Dacă vreți să susțineți site-ul și să aruncați un ochi în depozitul meu în timp real cu toate cifrele și datele sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!