Ce sunt preferred shares?

O clasă de active foarte puțin cunoscută în Europa continentală sunt așa numitele preferred shares adică într-o traducere directă: acțiuni preferențiale. Ce sunt astea și cu ce se mănâncă nu prea știe multă lume iar harababura terminologică e deplină. Toată lumea preia diverși termeni de prin America și încearcă, de multe ori prost, să îi implementeze în țara de baștină. Te doare creierul, urechile și retina când vezi Gigeii pe internet cum vor să cumpere stocuri pe bursă – absolut cocalăresc în opinia mea. Ha! ha! Mă rog…

 Ce sunt preferred shares?

Ca să stabilim încă de la început despre ce povestim trebuie menționat că acțiunile sau stocks ori shares în lumea anglo-saxonă sunt în principiu de două tipuri: common shares și preferred shares

Common shares

Prin common shares înțelegem acțiunile comune, clasice, părți dintr-o companie care se tranzacționează la bursă fiind forma cea mai răspândită în întreaga lume. Cam la asta se referă toată lumea când vorbește despre acțiuni. De multe ori companiile împart și acțiunile astea în diverse categorii. Spre exemplu o încrengătură care include dreptul de vot și una care nu oferă acest drept sau diverse alte combinații în funcție de drepturile acționarilor sau uneori de preț. 

Legendara firmă Berkshire Hathaway are acțiunile A (una costa peste 430.000$) și clasa B înființată spre a facilita accesul micului investitor, care costă mult mai puțin cam 290$, raportul fiind practic o acțiune A = 1.500 acțiuni B.

În lumea germanică există de exemplu așa numitele Vorzugsaktien sau Vz. care nu sunt altceva decât o clasă de acțiuni fără drept de vot dar pentru asta primești ceva mai multe dividende decât cei cu drept de vot (St. ori Stammaktien). De pildă avem Henkel Vz. ISIN: DE0006048432 sau Henkel St. ISIN:DE0006048408. Această împărțire o veți întâlni des în Germania. Cu toate clasificările astea vorbim aici în toate cazurile de common shares.

Preferred shares

Această clasă de active este tipică în special pentru SUA și într-o oarecare măsură pentru lumea anglo-saxonă (Canada, Australia, Marea Britanie etc.) și nu prea are mai nimic în comun cu ceea ce înțelege lumea în Europa continentală prin acțiuni preferențiale ori Vorzugsaktien. Prin preferred se înțelege o clasă de active mai apropiată de obligațiuni decât de acțiuni, un fel de hibrid. Eu mă refer aici în special la activele din America.

  • în practica americană aceste preferred pot fi emise de companii ca parte a capitalului propriu. Nu figurează ca împrumuturi/obligațiuni.
  • ele sunt dotate cu dividende serioase dar și o durată limitată. 
  • termenul de expirare înseamnă că firmele le pot răscumpăra oricând după acea dată, nu sunt însă obligate să facă acest lucru, acțiunile preferențiale putând rămâne mult și bine listate.
  • valoarea unei preferred share este în general de 25$ mai rar de 50$, 100$ sau mai mult.
  • în general dividendele oferite sunt între 5-10% anual. În afara dividendelor acționarul în aceste acțiuni preferențiale nu participă la creșteri ale cursurilor din clasicele common shares.
  • uneori există diferențe iraționale ale cursului pentru că bursa este mânată de cerere și ofertă. O preferred share de se poate tranzacționa cu mai mult ori mai puțin în funcție de emoțiile pieței. Diferențele nu sunt însă foarte însemnate.
  • sunt tranzacționate la fel ca orice acțiune la bursă, transparent.
  • de ce se emit astfel de acțiuni? Simplu. Companiile nu trebuie să se împrumute la bănci, pot emite o serie de acțiuni preferențiale care sunt în contabilitatea firmei capital propriu. Capitalul străin nu crește iar dobânzile obținute rămân scăzute.

Exemple practice

Am listat aici 3 acțiuni aleatorii de tip preferred shares din trei domenii diferite (utilități, REIT și o bancă) iar link-ul conduce spre o pagină unde se pot citi detaliile fiecărei poziții:

Duke Energy Corp |5.75% Series A Cumulative Redeemable Perpetual Preferred Stock (NYSE:DUK.PRA)

Public Storage | 5.90% Cumulative Preferred Share of Beneficial Interest, Series S(PSA.PRS)

Wells Fargo & Co | 7.50% Non-Cumulative Perpetual Convertible Class A Preferred Stock, Series L (NYSE:WFC.PRL)

Suna complicat? Mda, e un pic. Există multe chichițe iar pentru cei care au de gând să intre pe aceste tărâmuri de nișă nu pot decât să le urez… lectură plăcută. Fără citit, studiu individual îți vei arunca banii pe geam. Câteva caracteristici, tipuri și alte nebunii mai importante pot să expun doar pe scurt:

  • Cumulative Preferred Stock: dividendele neplătite se acumulează iar deținătorul de acțiuni preferențiale trebuie plătit din urmă. Abia după aceea se plătesc dividende pentru acționarii care dețin acțiunile clasice.
  • Non-Cumulative Preferred Stock: eventuale dividende neplătite nu se acumulează și nu se plătesc retroactiv. Dar deținătorii de acțiuni preferențiale au prioritate și sunt plătiți primii. 
  • Participating Preferred Stock: aici investitorul în acțiuni preferențiale are dreptul ca dividendele încasate să fie cel puțin la fel de mari ca în cazul acțiunilor clasice. Sună ciudat dar se poate întâmpla în timp ca dividendele unei companii să crească foarte mult iar deținătorul de acțiuni preferențiale să fie plătit mai prost. 
  • Convertible Preferred Stock: acestea includ opțiunea ca investitorul să poată înlocui acțiunile preferențiale cu acțiuni comune dacă dorește. În general se stipulează o dată de când acest lucru e posibil.

Oferta de acțiuni preferențiale în America este foarte mare și uneori destul de greu de înțeles. La brokerii europeni se găsesc preferred decât sporadic, numărul de astfel de acțiuni este extrem de limitat și sunt cam haotic prezentate. Dacă dorești să adaugi în portofoliul acest tip de active în mod direct cu un broker european nu o scoți la capăt. Vei ajunge tot la americani cum ar fi Interactive Brokers sau reselleri ai acestuia.

O soluție de tip coș ar fi un ETF axat pe acest tip de active. Momentan în Europa există un singur produs de tip UCITS tranzacționabil fără probleme. Acesta este Invesco Preferred Shares UCITS ETF pe care îl identificați după seria ISIN: IE00BDT8V027. Oferă dividende în jur de 4,3% anual la costuri TER de 0,55% anual. E încărcat cu bănci și în general cu finanțe, are un hedge pentru Euro. Personal nu sunt mare fan, încă aștept un produs european mai bine structurat și mai înclinat spre alte sectoare, utilități ori imobiliare de exemplu. Alternativ se poate căuta un CEF specializat pe acțiuni preferențiale, CEF-urile nu trebuie să fie UCITS și multe din ele se pot cumpăra fără probleme în Europa.

O oarecare ordine și structură în căutatul după aceste acțiuni preferențiale găsiți pe diverse site-uri americane, de exemplu pe: https://www.preferredstockchannel.com . Va fi nevoie de o înregistrare iar americanii trimit apoi o grămadă de emailuri fiind cam agresivi cu reclamele dar la care poți renunța destul de ușor. 

Sunt acțiunile preferențiale o opțiune?

În opinia mea această clasă de active se pretează pentru cineva care nu mai este în faza de acumulare de capital iar în momentul de față cu dobânzile noastre microscopice, pot fi o sursă interesantă de venit. Acțiunile preferențiale sunt mai puțin volatile și oferă un venit constant destul de mare. Ca punct negativ: nu participi la creșterea cursurilor unei companii numai în cazul în care ai ales convertible preferred. Pe scurt: interesant pentru oamenii care citesc cu portofolii solide aproape de pensie.

Ceva lectură:

  • Doug K. Le Du: Preferred Stock Investing
  • Luis Pazos: Geldanlage in Preferred Shares

Servicii de brokeraj. Din experiența proprie, un broker gratis care oferă acces și condiții bune pentru a cumpăra orice active la peste 100 de burse din lume sunt cei de la Interactive Brokers(*) – tradiție americană, totul funcționează brici iar condițiile sunt excelente. Acolo găsești preferred, în rest îți cam pierzi vremea.

—–

Cam ăsta a fost delirul meu despre ce sunt preferred shares. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!